Spring til indhold

ACT team

Indsatsen fra et Assertive Community Treatment‐team (ACT‐team) er en helhedsorienteret tværfaglig indsats. .

Vista Balboas opsøgende team er organiseret som et ACT-team

Vista Balboas tværfagligt ACT-team består af medarbejdere med forskellige professionelle baggrunde, eksempelvis psykiatere, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, pædagoger, socialrådgivere og ergoterapeuter. 

Alle har kommunikative supplerings uddannelser, flere har en efteruddannelse som psykoterapeut. 

 

Medarbejderne i ACT-teamet varetager hver en koordinerende funktion for ca. 3-6 borgere. Opgaven er at koordinere og samle trådene i forhold til alle andre aktører der er involveret i borgerens rehabiliterings proces, offentligt såvel som familie/ privat netværk. Koordineringen foregår i tæt samarbejde og åbenhed med borgeren.

Indsatsen fra et Assertive Community Treatment‐team (ACT‐team) er en helhedsorienteret tværfaglig indsats. 

 

Udgangspunktet for indsatsen er borgerens hverdag, og de udfordringer borgeren møder her. Teamet arbejder primært i det nær miljø, hvor borgeren opholder sig.
ACT-indsatsen tager højde for, at der er tale om borgere, hvis liv er omskiftelige. Indsatsen byder derfor på en høj grad af fleksibilitet, hvor der skrues op og ned for intensiteten i forhold til det aktuelle behov, som borgeren har. Det betyder eksempelvis, at Vista Balboas ACT-team i perioder, hvor borgeren har særlige problemer i forhold til sindslidelse, misbrug eller sociale situation, følger borgeren tættere end ellers. 

 

Der er tale om meget aktiv opsøgende indsats, samt mulighed for kontakt årets 365 dage - også aften og weekend.

Det centrale i ACT‐metoden er, at borgeren tilknyttes et tværfagligt team, som leverer den samlede indsats til vedkommende. Målet er, at teamet så vidt muligt skal yde en direkte og helhedsorienteret indsats til borgeren, så borgeren har færrest mulige kontakter på tværs af afdelinger og sektorer. 

For målgruppen er det ofte af afgørende betydning at have så få kontakter som muligt i forhold til støtte‐ og behandlingstilbud, fordi deres sociale kompetencer er begrænsede, og det tager lang tid at opbygge en tillidsfuld relation.


Der udarbejdes der en individuel helheds orienteret plan for borgeren, som dækker alle dele af borgerens behov og de indsatser der sættes i værk. Dette sker i samarbejde og dialog mellem borgeren og ACT‐medarbejderen.

At indsatsen er helheds orienteret betyder, at borgerens samlede rehabiliterings- og behandlings behov dækkes af ACT‐teamet. Der kan være behov for hjælp til økonomi eller anden sagsbehandling, psykiatrisk‐, sundheds‐ og misbrugsbehandling, hjælp med henblik på uddannelse, beskæftigelse, opretholdelse af bolig, træning af sociale kompetencer med mere.

 


Rehabilitering som overordnet referenceramme

 

Vista Balboa har rehabilitering som overordnet referenceramme. ACT-teamets indsats har derfor hele tiden det sigte, at hjælpe brugeren til at opnå en så høj grad af selvstændighed og meningsfuldhed som muligt. 

 

Indsatsen bygger på respekt og ligeværdighed, og fokus er på borgerens ressourcer og muligheder frem for på borgerens problemer og begrænsninger. Borgeren er aktivt inddraget i et samarbejde om at udarbejde en helhedsorienterede plan for indsatsen. 

 

Den primære målgruppe til Vista Balboas ACT-indsats er borgere med svære psykiatriske-, misbrugsmæssige- og sociale problemer. Der er ofte tale om borgere som ikke kan profitere af og fastholde kontakten til de allerede eksisterende tilbud, blandt andet fordi de ikke er i stand til selv at kontakte og møde kontinuerligt disse steder. Medarbejderne i ACT-teamet har derfor en stor opgave i forhold til at opsøge, motivere og fastholde borgeren i indsatsen.



Medarbejderen har ansvaret for at fastholde kontakten


Indsatsen bygger i stor grad på, at medarbejderne skal være den aktive part og vedholdende i forhold til at opsøge borgerne, skabe tillid hos borgeren og hele tiden være motiverende i forhold til at vedligeholde kontakten og tilliden mellem medarbejder og borgeren. 

Der ligger dermed et stort ansvar hos medarbejderen for ikke at opgive kontakten med borgeren og derigennem at sikre, at borgeren får mulighed for at få den støtte og behandling, som vedkommende har behov for.

 

 

Evidensbaserede metoder

Der ligges i ACT-metoden vægt på, at der arbejdes efter evidensbaserede metoder. ACT-metoden har bl.a. haft gennemslagskraft, da den har dokumentet positiv effekt på borgerens funktionsniveau, sengedagsforbruget og brugertilfredsheden.