Spring til indhold
Nyhed

Plan klar for larvebekæmpelse – arbejdet går i gang i uge 8

07-02-2025

Odense Kommune har indgået aftale med to virksomheder om bekæmpelsen af egeprocessionsspinderen, og det fysiske arbejde med at fjerne reder går i gang midt i uge 8. Forvaltningen er i gang med at sætte informationsskilte op i de berørte områder

Fra onsdag i uge 8 vil medarbejdere fra de to virksomheder Rentokil og Sparvath gå i gang med at fjerne reder fra egeprocessionsspinderen i det sydøstlige Odense.

Begge virksomheder kan trække på erfaringer fra bekæmpelsen af larven i Tyskland. Rentokils tyske afdeling har været engageret i arbejdet syd for grænsen, og Sparvath har indgået et samarbejde med en tysk leverandør af udstyr, der er specialdesignet til opgaven.

By- og Kulturforvaltningen har indgået en aftale med de to virksomheder om, at de arbejder sideløbende i hver deres zoner.

- Det er rigtigt godt, at vi nu får sat gang i bekæmpelsen af larven. Jeg ved, at forvaltningen har arbejdet benhårdt på at finde de rigtige fagfolk til at løse opgaven, men det er en vanskelig og kompleks opgave, og vi står med den som de første i Danmark. Jeg har både læst og hørt mange forslag til at fjerne larverne blandt andet på de sociale medier, men jeg er tryg ved, at forvaltningen har valgt at rådføre sig med eksperter og med de virksomheder, der skal løse opgaven for os, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

I de områder, hvor rederne er fundet, bliver der i disse dage sat skilte op, som advarer mod at røre ved reder og larver.

-  Anbefalingen er helt klar. Man skal ikke røre ved rederne og egetræerne i de her områder. Men samtidig er det også vigtigt at sige, at man stadig godt kan færdes i området, så længe man bliver på stierne. Heldigvis er larverne i et forholdsvis afgrænset område, så man skal ikke lade sig afskrække fra en skovtur i vinterferien i nogle af Odenses mange andre dejlige områder, siger rådmanden.

 

Rederne fjernes med to forskellige metoder

Da egeprocessionsspinderen er et nyt bekendtskab i Danmark, har By- og Kulturforvaltningen gennem længere tid været i dialog med myndigheder, eksperter fra Københavns Universitet og fagpersoner fra udlandet, som har erfaring med larverne.

I de seneste uger er dialogen intensiveret med virksomheder, der kan påtage sig opgaven med at bekæmpe larver og reder, og der er altså nu indgået en aftale med Rentokil og Sparvath.

- Ligesom det her er en ny opgave for os, så gælder det også for mange af de virksomheder, vi til dagligt samarbejder med om lignende opgaver, og det har selvfølgelig gjort processen mere vanskelig. Nu har vi en aftale med to virksomheder, der i hver deres område vil begynde at fjerne rederne, og det er jeg meget tilfreds med, siger Anders Skovgaard Madsen, der er kontorchef for Fritid, Park og Vej.

Rentokil vil fjerne rederne ved hjælp af en spartel, hvorefter de puttes i tætsluttende plastiksække, mens Sparvath benytter en særlig lanse, der kan påføre vand og skum på rederne, som også sikrer, at de gamle hår fra larverne ikke spredes. Rederne vil blive behandlet som farligt affald.

På nuværende tidspunkt viser kortlægningen af rederne, at der er omkring 850 reder i egetræer primært langs Ørbækvej og Niels Bohrs Allé i det sydøstlige Odense, og det er for tidligt at sige, hvornår alle reder er fjernet.

- Vi er i tæt dialog med de to virksomheder, og det fortsætter vi med at være undervejs i processen, så vi hele tiden får optimeret på det, som er en ny opgave for os alle. Derfor er det endnu for tidligt at sætte en tidsramme på. Men vi kan love, at vi arbejder så hurtigt, vi kan, siger Anders Skovgaard Madsen.

Når rederne er væk, så betyder det ikke, at bekæmpelsen af larverne er overstået. Æggene fra larverne sidder nemlig andre steder i træerne, og derfor vil det være nødvendigt at bekæmpe de nyklækkede larver i april og maj. Her bruger de to virksomheder henholdsvis varmt vand med skum og et andet bekæmpelsesmiddel.

Anbefalinger udarbejdet i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed

  • Undgå kontakt med larver, både døde og levende og med larvens reder eller vegetation/jord omkring træer, hvor der har været larver.
  • Ved kontakt med larvens hår, er der risiko for hudreaktioner som kraftig kløe og udslæt. Der ses ligeledes øjen- og luftvejsirritation, og i sjældne tilfælde vejrtrækningsbesvær.
  • Ved kontakt, kan man forsøge at fjerne hårene ved forsigtig afskylning, efterfulgt af et bad med mere grundig afvaskning. Ved øjensymptomer skylles øjnene. Forsøg at undgå spredning af hår i hjemmet, og vask tøjet ved mindst 60 grader.
  • Oplever man kraftige symptomer eller vejrtrækningsbesvær efter kontakt med larverne, anbefales det at søge lægehjælp.

Ud over at være opmærksom på reder i egetræer, så skal man også undgå berøring af reder, som er faldet ned fra træer og ligger på jorden, ligesom brandhår fra larverne kan ligge i vegetation eller på jord under træerne.

Du kan læse mere om Odenses Kommunes arbejde med larven her: www.odense.dk/grøninfo

Kontaktinformation

Søren Windell, By- og kulturrådmand, Odense, kontakt via pressetelefon 6551 2080

Anders Skovgaard Madsen, Kontorchef, Fritid, Park og Vej, By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune, kontakt via pressetelefon 6551 2080

Morten Sparvath, Ejerleder, Sparvath, tlf. 4412 4440

Claus Schultz, Teknisk chef, Rentokil, tlf. 2099 1027