Odense vil modernisere byens plejehjem: Disse syv står forrest i køen
Når byrådet forventeligt har godkendt planen for modernisering af byens 19 plejehjem på byrådsmødet den 12. marts, vil de mindst demensvenlige plejehjem blive løftet først.
Plejehjemmene Enrum, Svovlhatten, Sukkerkogeriet, Rytterkasernen, Marienlund, Bolbro og Herluf Trolle er de første til at få et løft. Rækkefølgen er bestemt ud fra en screening, der viste, hvor demensegnede byens plejehjem er.
Rigtig mange plejehjemsbeboere har demens. Ifølge Alzheimersforeningen ligger tallet på nationalt plan mellem 65-80 procent. Det er mange af plejehjemmene i Odense ikke bygget til. Derfor er det ifølge Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel vigtigt, at der nu igangsættes en modernisering af byens plejehjem, så de bliver demensvenlige:
- Det er vigtigt, at vi også kan tilbyde gode rammer til vores ældste borgere. Vi skal have pladser nok, men det er også vigtigt at de pladser, vi har, understøtter det gode liv - også for borgere med demens, siger Odenses borgmester og tilføjer:
- Derfor er modernisering af plejehjem en vigtig milepæl i hele Velfærdens Fundament, og jeg glæder mig til, at vi kan brede erfaringerne fra vores pilotprojektet Blomsterdalen ud til alle kommunale plejehjem i Odense, lyder det fra Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune.
Nødvendige tiltag
Antallet af ældre og demensramte stiger. Derfor har Odense Byråd afsat 300 millioner kroner
gennem projektet Velfærdens Fundament til dels at sikre kapacitet på længere sigt og dels gøre de
eksisterende plejehjem bedre egnet til borgere med demens.
Tiltagene på ældreområdet glæder rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen, Brian Dybro, der ser moderniseringen af plejehjemmene som nødvendig:
- Jeg er glad for, at vi nu får gang i moderniseringen af vores plejehjem med fokus på demensvenlighed. Vi ser desværre en udvikling i retning af, at flere og flere har en eller anden grad af demenssygdom, når de flytter på plejehjem. Derfor er det helt nødvendigt med den her modernisering, som vil være med til at løfte livskvaliteten for beboerne. Det er jeg meget tilfreds med, siger Brian Dybro, rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen.
Odense Kommune har i løbet af 2023 og 2024 fortaget en intern og ekstern screening af samtlige plejehjem i kommunen. Screeningen tager udgangspunkt i Statens Byggeforskningsinstituts fire temaer for arbejdet med demens. De plejehjem, der blev vurderet til at være mindst demensegnede, bliver prioriteret først. Det er ambitionen, at alle kommunale plejehjem i Odense får midler til modernisering.
Beboerne bestemmer
Der findes efterhånden en del viden om, hvordan man kan gøre den fysiske indretning demensvenlig.
Et væsentligt tiltag er døgnrytmebelysning. Det kunstige lys kan understøtte den naturlige døgnrytme, hvilket har vist sig at være særligt gavnligt hos beboere med en demenssygdom.
Tiltag i forbindelse med moderniseringen kan grundet almenboligloven føre til huslejestigninger. De beboere, der er berettiget til boligstøtte, kan også få støtte til huslejestigningerne.
Beboerne på de første syv plejehjem vil i løbet af foråret få mulighed for at stemme om, hvorvidt moderniseringerne skal gennemføres. Hvis beboerne stemmer nej til hele eller dele af planen, vil midlerne komme tilbage i en pulje til en fornyet prioritering mellem plejehjemmene.
Gode erfaringer fra pilotprojekt
I 2021 igangsatte Odense Kommune et pilotprojekt på plejehjemmet Blomsterdalen (tidl. Plejehjemmet Øst), som har givet gode erfaringer med borgerinddragelse og etablering af tiltag som døgnrytmebelysning.
Blomsterdalen forventes at stå klar til indvielse i maj 2025.
Stemmer beboerne på de syv første plejehjem for projektet, går en udbudsrunde i gang i foråret 2025. Når resultatet af udbudsprocessen er kendt, vil man påbegynde byggeprocessen i etaper, så man tager mest muligt hensyn til beboerne.