Odense Kommune opfordrer pensionerede sundhedsmedarbejdere til at vende tilbage
Landets kommuner har vanskeligere og vanskeligere ved at tiltrække kvalificerede medarbejdere til ældreområdet. Det gælder også i Odense Kommune. Derfor inviterer kommunen nu pensionerede social- og sundhedsmedarbejdere til at vende tilbage og blive en del af arbejdsstyrken på ældreområdet i Odense.
Stigende rekrutteringsudfordringer på ældreområdet har fået Odense Kommune til at tage et utraditionelt redskab i brug. Kommunen vil nemlig forsøge at lokke pensionerede medarbejdere til at vende tilbage.
Der er brug for jer
Derfor havde kommunen her til eftermiddag inviteret pensionister med erfaring fra social- og sundhedsområdet til at deltage i en dialog om, hvad der skal til for, at de har lyst til at vende tilbage.
Rådmand Brian Dybro (SF) fortæller:
- Vi mærker allerede nu problemer med at få ansat kvalificerede medarbejdere til vores ledige stillinger. Det bliver ikke nemmere i de kommende år. Derfor har vi i den grad brug for alle gode kræfter, fortæller han og forsætter:
- Under covid-19-pandemien oplevede vi, hvordan pensionerede sundhedsmedarbejdere trådte til og hjalp til med blandt andet vaccinationer. Mit håb er, at vi ved at tilbyde fleksible og respektfulde rammer kan lykkes med, at nogle af vores tidligere medarbejdere får lyst til at vende tilbage. For vi har i den grad brug for deres erfaringer og viden i de kommende år.
Balancen mellem arbejdsliv og privatliv
Fleksibilitet, hensyn og respekt er noget af det, de nuværende medarbejdere på ældreområdet peger på som afgørende for, hvis de skulle vælge at udskyde deres pension. Her er budskabet klart fra Brian Dybro:
- Vi har som samfund i årevis talt om det fleksible arbejdsmarked, om hjemmearbejdsdage og 4-dages arbejdsuger. Men vi har misset samtalen om, hvordan vi sikrer fleksibilitet for vores mange velfærdsmedarbejdere, som tager sig af dem, der af den ene eller anden grund har brug for hjælp alle døgnets timer, lyder det fra Brian Dybro:
- Vi ved, at de unge medarbejdere blandt andet efterspørger udvikling og fleksibilitet. Hvis vi fortsat skal kunne tiltrække og tilknytte dygtige engagerede medarbejdere til velfærdsopgaven i fremtiden, så skal vi indrette arbejdspladser, der i langt højere grad end i dag tager hensyn til medarbejdernes forskellige livssituationer. Det skal være muligt at forene et udviklende og spændende arbejdsliv med et godt familieliv og personlige interesser. På samme måde skal vi altså indrette arbejdspladser, der imødekommer vores seniormedarbejderes behov, ligesom det skal være muligt at vende tilbage efter pensionen uden at skulle passe ind i et rigidt vagtsystem.
I Odense Kommune har pensionerede sundhedsmedarbejdere mulighed for at blive en del af Vikarkorpet. Dermed bliver nye seniormedarbejdere en del af et fagligt og udviklende arbejdsfællesskab med stor fleksibilitet.
Pensionist på arbejdsmarkedet
I dag er det muligt for pensionister at arbejde, uden at det påvirker folkepensionen. Til gengæld kan indkomster ved siden af folkepensionen påvirke ens pensionstillæg, som fx boligstøtte, ældrecheck og varmestøtte. I 2025 er indkomstgrænsen for enlige 95.800 kr. Tjener man mere, vil ens pensionstillæg blive modregnet. (Kilde: borger.dk)
Faktaboks: Fremtidens Ældrepleje
Antallet af ældre over 80 års stiger markant i disse år. Det betyder, at andelen af ældre med komplekse sygdomme og behov for ældre- og sygepleje også stiger. Det sker i en tid, hvor arbejdsstyrken skrumper.
Odense Kommunes egne tal viser, at der vil blive brug for ca. 400 flere medarbejdere på ældreområdet om bare fem år, samtidig nærmer en større andel af de nuværende medarbejdere sig pensionsalderen. Samlet kommer ældreområdet i Odense til at skulle tiltrække helt op mod 700 medarbejdere i 2030. Derfor arbejder Odense Kommune med en lang række tiltag under overskriften Fremtidens Ældrepleje, hvor et af de overordnede temaer netop handler om at skabe attraktive og udviklende arbejdspladser.
Rådmand Brian Dybro, mobil 24 62 11 18
Pressekontakt Annette Wognsen Frederiksen, mobil 24 21 31 29