Ny rapport skal bane vejen for bedre og tidligere forebyggelse af kroniske sygdomme i Odense Kommune
Mellem 30 og 60 mio. kroner årligt. Så mange penge vil Odense Kommune kunne frigøre til mere velfærd for borgerne, hvis man ved tidligere og bedre forebyggelse af diabetes, KOL og gigt kan reducere bare 10 procent af de kommunale omkostninger forbundet med sygdommene. Det viser en ny rapport fra Kraka Economics. Med bidrag fra Gigtforeningen, Diabetesforeningen og Lungeforeningen præsenterer rapporten desuden et tiltagskatalog med konkrete forslag til at styrke forebyggelsen i Odense Kommune. "En øjenåbner og et nybrud inden for kommunal forebyggelse og sundhedsfremme", lyder det fra professor i sundhedsøkonomi.
En kronisk lidelse kan have stor betydning for livskvaliteten for den enkelte syge borger, og er samtidig også en stor omkostning for de kommunale budgetter. Sundhedsudvalget i Odense Kommune bestilte på den baggrund i efteråret 2024 en analyse af Kraka Economics, der havde til formål at sætte fokus på potentialerne ved at investere målrettet i forebyggelse og opsporing af kroniske sygdomme.
- Vi har i Sundhedsudvalget en ambition om at styrke forebyggelsen, så færrest mulige borgere kommer til at leve med alvorlige kroniske sygdomme, og samtidig at flest mulige får hjælp til at leve gode liv med tilknytning til arbejdsmarkedet på trods af deres sygdom. Det kræver, at vi investerer langt mere i forebyggelse - og ved at få analyseret, hvilke omkostninger, der er forbundet med de her sygdomme, kan vi som politikere og kommune med åbne øjne tage stilling til, hvor og hvordan vi bedst muligt sætter ind, siger sundhedsrådmand Tommy Hummelmose.
Mere end 40.000 odenseanere lever med kronisk sygdom
Rapporten fra Kraka Economics er nu færdig, og viser, at tusindvis af borgere i Odense Kommune vil kunne nyde godt at en styrke forebyggelsesindsats inden for de tre store kroniske sygdomme diabetes, KOL og gigt. I 2022 var der 40.400 borgere i Odense, der var diagnosticeret med enten type 2-dibates, KOL eller gigt, imens ca. 2200 borgere bliver diagnosticeret med en eller flere kroniske lidelser årligt.
Andelen af borgere med kroniske sygdomme er stigende, og selvom kronisk sygdom for de fleste borgere ikke umiddelbart er livstruende, kan det have alvorlige konsekvenser for den enkeltes funktionsevne og livskvalitet, herunder medføre social isolation. Det giver blandt andet sig udslag i, at borgere med KOL, type 2- diabetes og gigtsygdomme har lavere arbejdsmarkedstilknytning, i større omgang er på overførselsindkomster og er afhængig af kommunal hjælp og pleje.
Analyse er en 'øjenåbner' for kommunernes arbejde med forebyggelse
Med bidrag fra Gigtforeningen, Diabetesforeningen og Lungeforeningen præsenterer Kraka Economics med rapporten et tiltagskatalog med anbefalinger til, hvordan Odense Kommune kan styrke sin indsats med tidligere og bedre forebyggelse inden for type 2-dibates, KOL og gigt. Forebyggelsestiltag der vil kunne frigøre op mod 30 mio. kroner årligt på den korte bane - og op mod 60 mio. kroner på længere sigt, hvis indsatserne alene kan reducere 10 procent de kommunale omkostninger forbundet med sygdommene, viser beregninger fra Kraka Economics.
Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet har været sparringspartner for Kraka Economics undervejs i tilblivelsen af rapporten til Odense Kommune, og mener at arbejdet er vigtigt for at øge opmærksomheden i på gevinsterne ved forebyggelse af kroniske sygdomme i kommunerne.
- Analysen viser med tydelighed, at der er et stort potentiale for både borgere og kommuner ved at sætte ind med målrettet forebyggelse i forhold til kroniske sygdomme. Analysen er på den måde både en øjenåbner, men også et nybrud i forholdt til, hvordan kommunerne kan tænke i og arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme, som en rigtig god investering i sine borgere - og jeg ser frem til at følge det videre arbejde, lyder det fra Jes Søgaard.
Patientforeninger giver konkrete forslag til nye forebyggelsestiltag
Mette Bryde Lind, direktør for Gigtforeningen, er blandt bidragsyderne til rapporten, og mener at rapporten er et vigtigt skridt på vejen til at kommunerne får øjnene op for den vigtige opgave, det er at investere i bedre forebyggelse for at sikre flere gode leveår for borgerne:
Gigt og smerter er en af de sygdomme, der stjæler flest af danskernes gode leveår. Det er et alvorligt problem - først og fremmest for den enkelte, fordi kronisk sygdom kan begrænse i forhold til at være den version af os selv, som vi gerne vil være over for vores familie, vores nærmeste og vores arbejdsgiver. Derfor er jeg glad for, at der nu for alvor bliver sat fokus på, at der i den grad også er et incitament for kommunerne i forhold til at sætte ind med bedre forebyggelse på det her område, siger Mette Bryde Lind.
Senere i februar præsenterer Sundhedsudvalget et nyt ekspertråd, der blandt andet får til opgave at kvalificere og arbejde videre tiltagskataloget fra Kraka Economics og patientforeningerne med henblik på at præsentere konkrete anbefalinger til politisk drøftelse i Sundhedsudvalget og med involvering af andre relevante politiske udvalg i Odense Kommune.
For nærmere information, kontakt:
Sundhedsforvaltningen og/eller sundhedsrådmand Tommy Hummelmose via kommunikationschef Nicolai Svejdal, tlf.: 20 84 15 13