200 forældre, fagfolk og byrødder - samt en minister og en trivselsformand forenet om børn, unge og skærme
Torsdag den 10. april blev der afholdt konference i Odense Koncerthus. Temaet var skærme og sociale medier, og hvordan de påvirker børn og unges trivsel. Som særlige gæster havde Sundhedsudvalget inviteret digitaliseringsminister Caroline Stage og formand for Trivselskommissionen Rasmus Meyer.

Paneldebat mellem digitaliseringsminister, Caroline Stage, daglig leder på Henriette Hørlücks Skole, Stine Malling Vårdal, bestyrelsesformand for DIF, Hans Natorp, sundhedsrådmand Tommy Hummelmose og formand for Trivselskommissionen, Rasmus Meyer. Foto: Hippo Productions
Politikere, fagfolk, civilsamfund, forældre, børn og unge. 200 i alt. De var alle samlet til konference torsdag eftermiddag til en fælles samtale om, hvordan de sammen kan skabe de bedste rammer for en sund digital hverdag for børn og unge.
Undersøgelser viser, at 98 procent af danske børn har adgang til en smartphone fra de er 10 år gamle. Samtidig siger 50 procent af børn i 2. klasse, at de nogle gange eller tit har modtaget beskeder, billeder eller videoer, som har gjort dem kede af det.
Formålet var derfor også at give indsigt i den nyeste viden om skærme, sociale medier og børn og unges trivsel. Give perspektiver på, hvordan man sammen kan tage ansvar for en sund digital udvikling for børn og unge i Odense - samt muligheden for at drøfte udfordringer og konkrete løsninger.
Og snakket, det blev der. Der blev udvekslet erfaringer på kryds og tværs, da alle deltagerne fik mulighed for at gå rundt til stande og blandt andet tale med både fagfolk og politikere fra Odense Kommune. Emnerne var valgt på forhånd og dækkede over alt fra tech-giganter til forældreansvar, sociale medier og børnenes stemme.
Er fremtidens trivsel lys?
En konference på en alvorlig baggrund, men hvor der også var plads til håb for trivslen i fremtiden. Det var i hvert fald budskabet fra sundhedsrådmand i Odense Kommune, Tommy Hummelmose, som særligt hæftede sig ved det brede udsnit af borgere fra Odense.
- Trivslen har generelt været faldende i mange år. Det er en skræmmende udvikling. Særligt når vi ser på sammenhængen mellem skærme, sociale medier og trivsel. Det går ganske vist lidt bedre på nogle fronter, og alle har det ikke dårligt hele tiden. Men det er afgørende, at vi arbejder på tværs, for at sikre en god trivsel og sund digital udvikling for vores børn og unge, siger rådmand Tommy Hummelmose.
Det var ikke kun hos rådmanden, man kunne spore optimisme for fremtiden. Den blev også delt af digitaliseringsministeren, som med et lidt andet blik, også gjorde klart, at det er en stor opgave at få vendt udviklingen. Særligt når det drejer sig om den digitale tryghed og tech-giganternes magt.
- Vi står med et alvorligt problem. Sociale medier stjæler alt for meget af vores børns tid og trivsel. Det var derfor stærkt at se så mange engagerede mennesker samlet om en fælles vision for en digital fremtid, der tager børn og unge og deres trivsel alvorligt. Vi skal have børnene ud af algoritmernes greb og tilbage til fællesskabet. Det kræver politisk mod, klare regler og ikke mindst handling - både herhjemme og i EU. For det er netop i EU, at det store opgør med tech-giganterne skal tages, siger digitaliseringsminister, Caroline Stage.
Konferencen er blevet til i forbindelse med Odense Kommunes arbejde med at fremme børn og unges trivsel. Den udspringer fra 2030-handleplanen for børn og unges mentale trivsel, som Odense Byråd vedtog i foråret 2024. Her forpligtede Odense Byråd sig til at fortsætte og udbygge dialogen med borgere og civilsamfund om, hvad der skal til for at styrke trivslen blandt børn og unge i kommunen.
For nærmere information, kontakt:
Sundhedsforvaltningen og/eller sundhedsrådmand Tommy Hummelmose via kommunikationschef Nicolai Svejdal, tlf.: 20 84 15 13
Digitaliseringsminister, Caroline Stage, via presse- og kommunikationsrådgiver Marie Ryder, tlf.: 21 82 98 56.