Spring til indhold
Nyhed

Rekordstort ’nej’ til tobak og nikotin – Højmeskolen vinder pris

08-05-2024

6. klasse på Højmeskolen i Odense vandt i denne uge førstepladsen på 2000 kroner for at være den skoleklasse i byen, som er lykkes med at få flest tobaks- og nikotinfrie aftaler i hus med deres forældre. Der er i år indgået det højeste antal tobaksfrie aftaler i en enkelt klasse, siden Røgfrit Odense iværksatte initiativet i 2018.

Klassebillede 6.B Højme.JPG

Højmeskolens 6.B var højdespringer i årets konkurrence fra Røgfrit Odense om at indhente flest tobaks- og nikotinfrie aftaler med sine forældre. Sundhedsrådmand Tommy Hummelmose, som ses øverst i højre hjørne, overleverede prisen på 2000 kroner, som skal bruges på en tur i Tivoli i København.

En check på 2000 kroner blev tirsdag i denne uge overrakt til 6.B på Højmeskolen. Bag beløbet står Sundhedsforvaltningens Røgfrit Odense, som for sjette år i træk premierer den 6.-9. klasse i byen, som er lykkedes med at få flest forældre til at udfylde en tobaks- og nikotinfrie aftale. Aftalen betyder, at forældrene taler med deres barn om skyggesiderne ved tobaks- og nikotinprodukter, som barnet til gengæld holder sig fra i det kommende år.

Charlie Dyreborg Vinther, elev i 6.B, har aldrig selv været i nærheden af tobaksprodukter, men kommer med sin egen teori om, hvorfor nogle bliver afhængige:

- De der puff bars kan man jo få med alle mulige smage. Så når det smager godt, er det måske bedre end sodavand eller slik, og så bliver man lige pludselig afhængig af det, og måske rigtig syg bagefter, fortæller 12-årige Charlie, der ligesom resten af klassekammeraterne jublede højlydt over præmien, der skal bruges på en tur til en faglig dag i Tivoli i København.

Røgfrit Odense er Odense Kommunes indsats der, udover at tilbyde gratis stop-forløb, råder over en række gode tilbud til at forebygge afhængighed af nutidens mange forskellige typer af nikotinprodukter, der tæller alt fra almindelige cigaretter, vapes/puff bars, snus og vandpibe. En af de vigtige metoder til at børn og unge bliver bevidste om konsekvenserne ved afhængighed er netop samtaler mellem børn og forældre.

- Vi har set, hvordan særligt puff bars har spredt sig på vores skoler, hvor desværre børn helt ned i de små klasser bliver tilbudt at købe de stærkt afhængighedsskabende produkter. Det er en alvorlig udvikling, og vi skal sætte ind med alt, hvad vi kan, for at få stoppet den udvikling. Og her spiller samtalen mellem børn og forældre en afgørende rolle, fordi vi ved at forældrene har en stor påvirkning på børnenes valg. Derfor er jeg utrolig glad for, at så mange børn og forældre har taget initiativet om tobaks- og nikotinfrie aftaler til sig, siger sundhedsrådmand Tommy Hummelmose.

Der er i år indgået det højeste antal tobaksfrie aftaler i en enkelt klasse, siden Røgfrit Odense iværksatte initiativet i 2018. I alt har 518 forældre indgået aftaler i Odense, men Højmeskolens 6. klasse var altså højdespringer med 21 styks af slagsen. Udover at forældrene siger ja til regelmæssige snakke om nikotinprodukter, er hensigten også, at de får information om, hvordan børn og unge blandt andet lokkes til at købe nikotinprodukter på sociale medier.

- Der er nogen, der reklamerer med puff bars og andre ting inde på TikTok og Snapchat, og prøver at adde en og komme i kontakt med en. Jeg er blevet spurgt, om jeg havde lyst til at mødes et sted og købe noget. Jeg synes ikke, det var så rart, så jeg har bare skyndt mig at blokere personen, fortæller Lucia Lærkegaard på 12 år, elev i 6.B.

De tobaks- og nikotinfrie aftaler finder sted hvert år, og tilbuddet sendes ud til forældrene via Aula, sammen med information om nikotin-produkter og deres skadelige virkninger. Udover aftalerne findes en række gode muligheder for viden om og tiltag mod nikotinafhængighed, som man kan læse om på Røgfrit Odenses hjemmeside.

At lykkes med at forebygge dårlige tobaks- og nikotinvaner blandt Odenses unge er en af de mange brikker, der skal være med til at skabe en generation i bedre trivsel. Ydermere vedtog regeringen og en række partier i 2023 en forebyggelsesplan, der skal reducere børn og unges forbrug af tobak, nikotinprodukter og alkohol. Planens initiativer bliver, blandt andet, behandlet ved kommende møde i Odense Kommunes Sundhedsudvalg den 14. maj.

Fakta om Røgfrit Odense

Odense Byråd har en vision om, at Odense skal være røgfri i 2030 med den første røgfrie generation i 2025, hvilket betyder, at ingen børn og unge ryger i 2025. Røgfrit Odense er etableret af Odense Kommune for at være med til at realisere den vision. Røgfrit Odense arbejder derfor med at tobaks- og nikotinforebyggelse blandt børn og unge ved at tilbyde Odense Kommunes grundskoler undervisningspakker om nikotin. Til kommunes voksne borgere tilbydes gratis STOP-forløb til alle, der ønsker at stoppe med snus, cigaretter eller andre nikotinholdige produkter.

Kontaktinformation

For nærmere information, kontakt:

Sundhedsforvaltningen og/eller sundhedsrådmand Tommy Hummelmose via kommunikationschef Nicolai Svejdal, tlf.: 20 84 15 13