Spring til indhold
Nyhed

Odenses kultur- og fritidsliv skaber menneskelig og økonomisk værdi

26-11-2024

Teatre, håndboldklubber og kunstmuseer er vigtige for økonomien og for det gode liv. Netop kultur og fritidsliv bliver i en ny rapport udpeget som væsentlige elementer i at gøre Odense til en god by at leve i samtidig med, at det bidrager med ekstra skatteindtægter på cirka en milliard kroner til kommunen.

Kultur- og fritidslivet er vigtigt for at gøre Odense god at bo i. Det viser en ny rapport, som Silverlining Research har gennemført for Odense Kommune. Den belyser, hvilken værdi kultur- og fritidslivet i Odense Kommune skaber for den enkelte borger og samfundet - og den er stor.

2503 odenseanere har svaret på, hvordan de vurderer det odenseanske kultur-

og fritidsliv. 40 % mener, at kulturen har stor eller meget stor betydning for deres livskvalitet, mens hele 47 % svarer det samme om fritidslivet.

Undersøgelsen viser også, at 65 % enten i høj grad eller meget høj grad synes, at Odense Kommune er en god kommune for dem. Og når den gruppe bliver spurgt om, hvad der gør Odense til en god by, så er kulturlivet og fritids- og foreningslivet de områder, der bliver nævnt mest.

-        Kultur og et aktivt foreningsliv har en selvstændig værdi for samfundet og for os som mennesker, fordi det skaber oplevelser, fællesskab og livskvalitet, men det er også et vigtigt tiltrækningsparameter for vores by. Vi har i budgetforliget sat et ambitiøst mål om at tiltrække mange nye odenseanere, så vi i 2035 er 235.000 indbyggere i Odense. Skal vi indfri det mål, så skal vi stå på tæer på alle områder - også når det gælder kultur- og fritidsområdet, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

Kultur- og fritidstilbud spiller også en vigtig rolle, når det gælder om at tiltrække og fastholde medarbejdere til en by eller et område. Og en aktuel analyse fra Dansk Industris afdeling for Turisme, Kultur & Oplevelser viser, at mange virksomheder støtter det lokale kultur- og foreningsliv blandt andet for at tiltrække nye medarbejdere og holde på dem, de har. Et billede, som DI Fyns bestyrelsesleder Poul Strandmark genkender.

-       Mange af vores virksomheder har svært ved at tiltrække kvalificerede medarbejdere og lærlinge i de her år, og alt tyder på, at kampen kun bliver hårdere. Med spændende job og gode løn- og arbejdsvilkår kommer vi langt, men virksomhederne har i høj grad også en fordel i at ligge i et område eller en by, hvor det er attraktivt at bosætte sig. Derfor spiller udbuddet af spændende oplevelser, kulturinstitutioner og fritidsaktiviteter en vigtig rolle, og det er der masser af i Odense, siger Poul Strandmark.

Fritid og kultur skaber omsætning og arbejdspladser

Undersøgelsen viser også, at det odenseanske kultur- og fritidsliv skaber vækst, arbejdspladser og skatteprovenu. Samlet skabte området i 2022 en bruttoværditilvækst på i alt 3,897 mia. kroner, hvoraf de 2,726 mia. kroner er skabt fra primære erhverv, mens resten kommer fra den afledte produktion i andre brancher.

I 2022 skabte kultur- og fritidsområdet en samlet beskæftigelse på 6562 personer, og et skatteprovenu i Odense Kommune på 972 mio. koner.

Download hele rapporten om Kultur- og fritidslivet værdi nedenfor, og se DI Turisme, Kultur & Oplevelsers analyse på dette link. 

Kontaktinformation

Søren Windell, By- og kulturrådmand, Odense, tlf. 3070 3693

Poul Strandmark, Bestyrelsesleder, DI Fyn, tlf. 2615 2733

For analysespecifikke spørgsmål:

Helene Nygaard, Manager, Silverlining Research, tlf. 6160 8145