Flere ældre får brug for hjælp efter indlæggelse
Behovet for hjælp til ældre borgere i Odense umiddelbart efter de udskrives fra et sygehusophold vil stige væsentligt i fremtiden.
Det viser en ny analyse, som Odense kommunes Sundhedsforvaltning har lavet i samarbejde med Ældre- og Handicapforvaltningen. Analysen peger på, at det med et voksende antal ældre i befolkningen samt kortere indlæggelser er nødvendigt at kunne imødekomme et stigende behov for hjælp efter hospitalsindlæggelse eller for at blive genoptrænet, så man netop kan undgå en genindlæggelse.
I øjeblikket kan borgere med behov for genoptræning eller hjælp til at komme tilbage i eget hjem blive tilbudt et ophold på det midlertidige opholdssted Lysningen, som er kommunens rehabiliteringstilbud. Her er 63 sengepladser for borgere, der har behov for hjælp hele døgnet i en begrænset periode, inden de enten skal tilbage til deres eget hjem eller videre til en ældrebolig eller plejebolig.
Men ifølge analysen er det nødvendigt både at udvide antallet af pladser og blive bedre til at udnytte dem, man allerede har. Analysen peger også på, at der er behov for at få udviklet nogle nye muligheder for at hjælpe borgere med behov for midlertidig hjælp. Derudover har kommunen fået en række anbefalinger til, hvordan man kan sikre både styrket drift og endnu højere kvalitet på Lysningen fremover.
- Vi har med analysen fået ny viden og ideer til, hvordan vi kan forbedre hjælpen til vores ældre medborgere. Vi bliver flere ældre samtidig med, at sygehusene i dag udskriver patienter hurtigere end tidligere. Derfor skal vi sørge for, at vi kan tage godt hånd om de ældre, der har behov for hjælp i en overgangsperiode, siger sundhedsrådmand Tommy Hummelmose.
Analysen peger bl.a. på, at der er behov for at udvide med op til 36 nye sengepladser inden 2033 for at kunne imødekomme det forventede behov. Rapporten foreslår bl.a., at der oprettes en modtagefunktion til brug ved ankomsten til Lysningen, hvor borgeren straks visiteres til præcis det behov, der måtte være. Dette skal sikre både en bedre pleje, men også en mere effektiv indsats.
Rådmand Tommy Hummelmose har på baggrund af analysen et konkret ønske.
- Jeg håber, at vi kan få mulighed for at etablere en ny modtagefunktion for Lysningen. Det vil være til gavn for borgerne og vil kunne give en både bedre og mere effektiv indsats, end vi giver i dag, siger Tommy Hummelmose.
Den omfattende analyse af Lysningen blev sat i gang som en del af kommunens budget for 2024, og har haft til formål at vurdere kapaciteten og kvaliteten af de midlertidige pladser på Lysningen. Analysen har for nylig været på dagsordenen i Sundhedsudvalget og der arbejdes nu videre med anbefalingerne, som vil blive drøftet på udvalgets næste møde 24. september.
FAKTA
Lysningen er et rehabiliteringstilbud i Odense Kommune for borgere, der af forskellige årsager har brug for midlertidigt at få et opholdstilbud hele døgnet. Der er 63 midlertidige pladser på Lysningen. Borgerne kan have behov for at:
- få afklaret bolig- og plejebehov efter et sygehusophold
- blive rehabiliteret til at komme hjem i egen bolig
- undgå sygehusindlæggelse
- blive genoptrænet for at få flere kræfter
- få etableret et samarbejde omkring videre rehabilitering.
For nærmere information kontakt:
Sundhedsforvaltningen og/eller sundhedsrådmand Tommy Hummelmose via kommunikationschef Bodil Jensen, tlf.: 23 47 89 35