Faste, tværfaglige teams i hjemmeplejen får sygefraværet til at falde
Siden januar 2023 har Odense Kommune haft et projekt med faste, tværfaglige teams i hjemme- og sygeplejen. Aktuelle tal viser bl.a., at sygefraværet er væsentligt lavere på arbejdspladser med faste, tværfaglige teams. Odense Byråd har afsat 35 mio. kr. til, at hele hjemmeplejen over de kommende år skal organiseres i faste, tværfaglige teams.
Andelen af ældre, der er meget tilfredse med hjælpen fra hjemme- og sygeplejen, er stor, når hjælpen kommer fra et fast, tværfagligt team. Flere giver også udtryk for, at hjælpen er lige god uanset hvem, der kommer, når det er et fast team, der kommer i hjemmet.
Det viser Odense Kommunes afsluttende måling fra projektet med faste, tværfaglige teams i hjemmeplejen. Og det glæder rådmand Brian Dybro (SF):
- Det betyder så meget for de ældre og deres pårørende, at det er de samme medarbejdere, der kommer i hjemmet. Det giver større tryghed og ro i hverdagen for de ældre. Det er jeg utroligt glad for.
Sygefraværet går ned i de faste, tværfaglige teams
Men det er ikke alene de ældre, der har gavn af, at medarbejderne arbejder i faste, tværfaglige teams. Det har medarbejderne også.
De aktuelle tal viser bl.a., at sygefraværet hos medarbejderne i de faste, tværfaglige teams er lavere sammenlignet med medarbejdere, der ikke er organiseret i faste, tværfaglige teams. Det er vigtigt, understreger Brian Dybro:
- Der er generelt et stort pres på medarbejderne på ældreområdet i kommunerne. Det kommer bl.a. til udtryk ved høje sygefraværstal. Og det er skidt både for medarbejderne og for de ældre, der så oplever skiftende vikarer. Derfor er jeg utroligt glad for, at det ser ud til, at en organisering i faste, tværfaglige teams har en meget positiv effekt på sygefraværet," udtaler Brian Dybro og fortsætter:
- Der har i alt for mange år været fokus på effektivisering på ældreområdet, som har resulteret i, at medarbejderne har skullet løbe stærkere og stærkere. Det kan vi ikke være bekendt, hverken over for medarbejderne eller de ældre. Derfor har vi i Odense også sat varige midler af til, at medarbejderne rent faktisk har tid til at samarbejde om de ældre, de kommer hos. Jeg er helt sikker på, at det ikke alene styrker den faglige indsats, men også har betydning for medarbejdernes oplevelse af at kunne gøre arbejdet godt.
Medarbejderne i de faste tværfaglige teams har i gennemsnit 12,5 sygefraværsdage i perioden januar 2024-september 2024, mens medarbejdere der ikke er organiseret i faste, tværfaglige teams har gennemsnitlig 17,7 sygefraværsdage i samme periode.
Desuden viser tallene, at den sociale kapital er højere blandt medarbejdere fra faste, tværfaglige teams end i Ældre- og Handicapforvaltningen og Odense Kommune generelt.
Hjemme- og sygeplejen skal organiseres i faste, tværfaglige teams
Aktuelt arbejder ca. 300 medarbejdere i Odense Kommune i et af de nuværende 18 faste, tværfaglige teams, og godt 900 odenseanere får pleje, genoptræning eller sygepleje fra et af de faste, tværfaglige teams.
Med Budget 2025 har Odense Byråd besluttet at sætte 35 mio. kr. af til at organisere hele hjemme- og sygeplejen i faste, tværfaglige teams. Omorganiseringen vil ske gradvist, da medarbejderne bl.a. skal efteruddannes. Forventningen er, at hele hjemme- og sygeplejen i Odense vil være organiseret i faste, tværfaglige teams medio 2027.
Rådmand Brian Dybro, mobil 24 62 11 18
Pressekontakt Annette Wognsen Frederiksen, mobil 24 21 31 29