Faste teams, velfærdsteknologi og frivillige skal fremtidssikre ældreplejen
Politikerne i Odense er klar med de første handlinger, der skal forhindre den nedsmeltning af ældreplejen, som et ekpertråd i november 2023 advarede mod. Centralt i den politiske vision er, at fremtidens ældrepleje er noget, vi skaber sammen.
Fremtidens ældrepleje i Odense skal være kendetegnet ved, at de ældre får hjælp af medarbejdere, de kender, og som tager udgangspunkt i den ældres ønsker og behov. Det skal blandt andet ske ved at indføre faste, tværfaglige teams i hjemmeplejen efter den såkaldte Odense-model. Det har Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune netop besluttet.
Fremtiden kalder på mange forandringer
Beslutningen er et element i den politiske vision, der skal sikre en bæredygtig ældrepleje i en udfordret fremtid, hvor medarbejdere bliver den helt store mangelvare.
Med visionen har Ældre- og Handicapudvalget samtidig besluttet, at velfærdsteknologi og involvering af civilsamfundet skal spille en langt større rolle.
Politikerne har også et særligt fokus på at sikre de nødvendige plejehjemspladser og ældrevenlige boliger i en fremtid med en stigende ældrebefolkning. Sidst men ikke mindst skal ældreplejen i
Odense på landkortet som en attraktiv og udviklende arbejdsplads.
Rådmand Brian Dybro (SF) glæder sig over, at et enigt udvalg står bag den ambitiøse vision for fremtidens ældrepleje i Odense:
- De fleste danskere er efterhånden klar over, at hele ældre- og sundhedsområdet kommer under et voldsomt pres frem mod 2030. Den suverænt største udfordring bliver at skaffe nok medarbejdere til det stigende antal ældre, der har behov for hjælp. Derfor er jeg utroligt glad for, at vi nu har sat retningen for de helt nødvendige forbedringer og forandringer. Det skal give tryghed for de ældre nu og i fremtiden, fortæller han og uddyber:
- Der findes ikke nogen enkelt løsning eller et quick fix, der kan klare de store udfordringer, fremtiden bringer. Vi bliver nødt til at gøre flere ting anderledes. Der skal helt sikkert også flere initiativer til end dem, vi netop har besluttet. Men nu er vi i gang, og så fortsætter dialogen om de næste skridt for at sikre en tryg og værdig ældrepleje i en fremtid med færre medarbejdere.
Eksperter frygter nedsmeltning af ældreområdet i dets nuværende form
Visionen er vedtaget i forlængelse af en bred dialogproces, hvor også et ekspertråd er kommet med anbefalinger til politikerne. I den forbindelse skrev ekspertrådet i sin afrapportering: "Der er brug for handling her og nu, hvis vi som samfund skal undgå en decideret nedsmeltning af ældreområdet i dets nuværende form."
Trods den alvorlige situation er rådmand Brian Dybro optimistisk:
- Vi har haft mange gode, konstruktive og ærlige samtaler med både interessenter på ældreområdet og ikke mindst med engagerede odenseanere. Jeg oplever generelt en erkendelse af, at vi som samfund er nødt til at gøre noget anderledes, hvis vi også i fremtiden skal have en god og tryg ældrepleje. Det ønsker vi alle sammen. Det bærer de mange samtaler og dialoger præg af, og der er en velvilje til at løse udfordringerne sammen. Derfor det lille ord sammen også centralt i den vision, vi har vedtaget. Jeg tror på, at vi kan lykkes sammen, fortæller han.
Visionen
Ældre- og Handicapudvalgets vision for fremtidens ældrepleje i Odense lyder således:
Vi er sammen om at sikre en ældrepleje med høj kvalitet, tryghed og fællesskaber
Fem visionspejlemærker
Med visionen har Ældre- og Handicapudvalget også vedtaget fem visionspejlemærker og de første konkrete handlinger.
Visionspejlemærkerne er:
- Odense er kendt for en ældrepleje, hvor medarbejderne kender den ældre og tager udgangspunkt i den ældres ønsker og behov
- Velfærdsteknologi er det naturlige valg
- Odense er en attraktiv og udviklende arbejdsplads med høj faglighed
- Plejehjem og ældrevenlige boliger danner grobund for fællesskaber
- Arbejdspladserne arbejder tæt sammen med civilsamfundet om støtte og omsorg til ældre medborgere
Læs hele visionen, visionspejlemærkerne og de første handlinger i vedhæftede dokument.
Fakta og baggrund
Arbejdet med fremtidens ældrepleje blev skudt i gang i foråret 2023 med en række dialogmøder, og i november 2023 kom et ekspertråd med projektchef hos VIVE Pia Kürstein Kjellberg i spidsen med 38 anbefalinger til politikerne.
Baggrunden for dialogprocessen var den rekrutteringskrise, ældreområdet i hele landet ser ind i frem mod i 2030. Odense Kommunes egne tal viser, at der i 2030 vil mangle ca. 400 medarbejdere. Dertil kommer de ca. 17% af de nuværende medarbejdere, der forventes at gå pension frem mod 2030. Det svarer til ca. 300 medarbejdere.
Ældre- og Handicapudvalget har i foråret 2024 arbejdet med ekspertrådets anbefalinger, ligesom odenseanerne har kunnet give deres holdninger til kende dels i en spørgeskemaundersøgelse, dels på et borgermøde på Odense Rådhus i maj-juni 2024.
Ældre- og Handicapudvalget har den 29. oktober vedtaget den endelige vision og de første handlinger.
Første handlinger er allerede sat i værk
Sideløbende med dialogprocessen er der politisk prioriteret midler til at iværksætte de første handlinger. Den 1. september 2024 var således første arbejdsdag for en ny centralfunktion - E-teamet - hvis opgave bl.a. er at udbrede brugen af skærmbesøg i hjemmeplejen som erstatning for eller supplement til fysiske besøg.
Med budget 2025 er der ligeledes sat midler af til at organisere hele hjemmeplejen efter Odense-modellen for faste, tværfaglige teams. I Odense-modellen sidder social- og sundhedshjælpere- og assistenter, sygeplejersker og fysio- og ergoterapeuter fysisk sammen i små, faste teams. Her samarbejder de om den samme gruppe ældre. Modellen indebærer også, at der er sat ekstra tid af til den tværfaglige koordinering og opfølgning.
Rådmand Brian Dybro, mobil 24 62 11 18, kan også kontaktes via kommunikationskonsulent Annette Wognsen Frederiksen, mobil 24 21 31 29