Spring til indhold
Nyhed

Effektfuld hjælp til unge fortsætter

16-08-2024

Siden 2020 er 786 unge kommet i job eller uddannelse med hjælp fra indsatsen "Alle Unge skal med", der er målrettet unge på uddannelseshjælp. Odense Byråd har nu besluttet, at indsatsen fortsætter de næste tre år.

En håndholdt indsats, hvor den enkelte unges individuelle styrker og udfordringer er i fokus, og hvor rådgiverne har mulighed for at arbejde helhedsorienteret med de unge.

Det er den korte beskrivelse af "Alle unge skal med", som siden starten i 2020 har hjulpet 786 unge odenseanere videre i job eller uddannelse.

Indsatsen stod til at stoppe ved årsskiftet, men nu har Odense Byråd besluttet, at hjælpen til de unge ledige skal fortsætte til udgangen af 2027.

Efterværn i op til et år

Indsatsen bygger på en tættere opfølgning og kontakt mellem rådgivere og de unge, end lovgivningen kræver.

Udover rådgivning om uddannelse og job kan de unge, afhængig af deres individuelle behov, for eksempel få vejledning om kost, hjælp til træning eller deltage på netværkshold med fokus på at mestre hverdagen.

Derudover tilbydes de unge et såkaldt efterværn, hvor rådgiveren holder kontakten op til et år efter, at den unge er startet i job eller uddannelse.

Indsats med stor effekt

"Alle unge skal med" startede i februar 2020. Til og med januar 2024 har 1.247 unge odenseanere været del af indsatsen, og 786 unge er kommet i job eller uddannelse efter endt indsats.

- Tallene taler for sig selv. En indsats med så stor effekt skal vi naturligvis videreføre. Det skylder vi de unge mennesker, der har brug for en ekstra hånd til at få en god start på voksenlivet. Og det skylder vi Odense, fordi det også for byen er en kæmpe fordel når vi allerede tidligt i livet kan hjælpe ledige ind i fællesskabet på en uddannelse eller en arbejdsplads, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

Er delvist et investeringsprojekt

Fortsættelsen af "Alle unge skal med" finansieres delvist som et såkaldt investeringsprojekt, hvor udgifterne dækkes af gevinsten ved sparede offentlige ydelser til de unge.

Men trods de gode resultater, så kan indsatsen ikke helt finansiere sig selv indenfor de sædvanlige retningslinjer for et investeringsprojekt. Det skyldes, at de unge ledige får uddannelseshjælp, der er lavere end den kontanthjælp, som ledige over 30 år kan få.

Derfor er den umiddelbare økonomiske gevinst for kommunekassen også lavere ved at hjælpe en ung i arbejde, end når man hjælper en ledig over 30 år i job.

God investering menneskeligt og økonomisk

På den baggrund har Beskæftigelses- og Socialudvalget besluttet at sætte 920.000 kroner årligt af til at dække forskellen mellem udgifter og indtægter i projektet. Pengene omprioriteres via effektiviseringsstrategien og findes altså indenfor egen ramme.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er en god investering på den lange bane - både menneskeligt og økonomisk. Et job er én af de vigtigste forudsætninger for at få friheden og selvstændigheden til at forfølge sine drømme, så jo hurtigere vi kan hjælpe unge odenseanere ind på vejen mod job og uddannelse, jo bedre er det, siger Christoffer Lilleholt.

Fakta om indsatsen:

Udgiften til "Alle unge skal med" er årligt 5.020.000 kroner. 4.100.000 finansieres via sparede ydelser, og 920.000 ompritoriteres via effektiviseringsstrategien i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.
 

De unge kan, afhængige af deres individuelle behov, for eksempel modtage:

  • Hyppige individuelle samtaleforløb.
  • Individuelle forløb med fokus på brobygning til erhvervsuddannelser.
  • Individuelle forløb med fokus på fysisk træning.
  • Særlige forløb til de unge, der for eksempel lider af angst, stress eller depression.
  • Holdforløb med fokus på for eksempel kostvejledning og træning.
  • Netværkshold med fokus på hverdagsmestring og ændring af handlestrategier.
Kontaktinformation

Beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt, tlf. 30 60 43 56