Spring til indhold
Nyhed

Tag skridtet og få hjælp: Alkoholproblemer splitter familier og venner

29-09-2023

Hver sjette dansker oplever at miste kontakten til en nærtstående på grund af alkohol. Derfor opfordrer Odense Kommune og Alkoholbehandlingen sammen med Alkohol & Samfund til, at man søger hjælp for at undgå, at alkohol fører til splid og konflikter.

Tanken om at miste kontakten til en nær relation eller et familiemedlem på grund af alkohol er ikke rar. Ikke desto mindre oplever 16 procent af voksne danskere det. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, udgivet af Alkohol & Samfund. Enten som følge af eget eller en andens alkoholforbrug.

 

I Odense Kommune er det derfor positivt, at 129 borgere i 2023 indtil videre er i alkoholbehandling, mens der dog stadig er mange, der har brug for hjælp. Ifølge Sundhedsstyrelsen har 469.000 danskere et moderat eller svært alkoholproblem.

 

Indsatsen i Odense Kommune er derfor også nøje prioriteret, siger sundhedsrådmand Tommy Hummelmose.

 

- Det er et område, hvor vi arbejder rigtig hårdt for at hjælpe så mange som muligt. Flere end vi tror har et alkoholproblem, og derfor er det vigtigt, at man ved der findes tilbud som Alkoholbehandlingen her i Odense Kommune, der kan sikre, at man får lagt alkoholen på hylden og vender tilbage til et godt liv, siger han og tilføjer.

 

- Gennem Alkoholbehandlingen kan Odense Kommune både være til rådighed med afrusning, behandlingsforløb og rådgivning til pårørende og familie. Det er så vigtigt, man rækker ud, hvis der er brug for det.

 

Alkoholbehandlingen kan gøre forskellen

 

Ifølge undersøgelsen tænker vi over, når vores venner, kollegaer eller familiemedlemmer drikker for meget alkohol. Det oplever én ud af tre danskere. Og næsten hver fjerde oplever også, at alkohol har ført til skænderier og konflikter.

 

Selvom danskerne har svært ved at snakke om alkoholproblemer, viser en tidligere befolkningsundersøgelse, at de fleste vil hjælpe et familiemedlem, en ven eller kollega, hvis de får problemer.

 

Og dét at tale om det, betyder alt, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen.

 

- Det er vigtigt, at vi taler om alkoholproblemer, så vi undgår skænderier og konflikter. Det kan føles svært at tale om ens eget eller andres alkoholproblem. Det er ofte det, vi taler om på Alkolinjen, især med pårørende, som er i tvivl om, hvordan de skal gribe samtalen an.

 

Anette Søgaard Nielsen, der er professor i alkoholforskning ved SDU og tilknyttet Alkoholbehandlingen, er enig. Og peger på én særlig ting man skal gøre som pårørende:

 

-   Søg hjælp! Ring til Alkolinjen og få råd, - eller henvend sig på i den kommunale alkoholbehandling og få støtte og råd her. Det handler både om at få luft og blive bekræftet i, at man ikke 'ser spøgelser' eller er urimelig - og handler om at få støtte til at få den drikkende i behandling.

 

 

FAKTA
I uge 40 sætter Odense Kommune sammen Alkohol & Samfund og flere andre af landets kommuner fokus på, at alkoholproblemer kan ramme alle, og der er gratis hjælp at få.

 

Om befolkningsundersøgelsen


Befolkningsundersøgelsen er gennemført i forbindelse med Voxmeters ugentlige web omnibus. Undersøgelsen er repræsentativ for hele den danske befolkning 18 år+. Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra den 5. juni 2023 til den 9. juni 2023, og der er indsamlet data fra i alt 1.000 respondenter.

 

Udvalgte fakta fra befolkningsundersøgelsen:

  • 16,1% har oplevet at miste kontakten med en i deres nærmeste familie eller omgangskreds på grund af alkohol - enten eget forbrug eller en andens forbrug.
  • 37,5% tænker, at nogen i deres nærmeste familie eller omgangskreds drikker for meget.
  • Næsten hver anden (44,6 %) er enig i, at det kan være svært at tale om alkoholproblemer i den nærmeste familie og omgangskreds.
  • 1 ud af 3 (32,4 %) har oplevet at alkohol har ført til bekymringer i deres nære relationer.
  • Næsten 1 ud af 4 (23,2 %) har oplevet at alkohol har ført til skænderier i deres nære relationer.
  • 1 ud af 5 (20,9 %) har oplevet at alkohol har ført til konflikter i deres nære relationer.
  • Hver femte (21,8 %) vil være bekymret for at blive stemplet, hvis de fik et alkoholproblem og skulle søge hjælp.
  • Næsten 1 ud af 5 (18,5 %) vil være bekymret for at miste kontakt med familie eller venner, hvis de fik et alkoholproblem og skulle søge hjælp.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har 468.775 danskere tegn på moderate eller svære alkoholproblemer. Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol.

 

Kontaktinformation

 

Alkoholbehandlingen Odense
Bjergegade 15C
5000 Odense C
Tlf: 6375 4545

 

Vores åbningstider for akut henvendelse er: 

Mandag - tirsdag - torsdag og fredag fra 8:30 til 10:00.

Øvrig henvendelse er efter aftale. Du kan også ringe for at bestille tid til samtale hos en behandler.

 

For pressehenvendelser: 

Presseansvarlig Sundhedsforvaltningen

Odense Kommune

Joachim Næshave Christensen

Tlf: 20231736