Madpakke eller fælles frokostordning: Forældre skal stemme nu
Skal lille Alfred eller Anna have mors og fars hjemmesmurte madpakke i vuggestuen og børnehaven? Eller skal de i stedet spise en ens menu, som et fælles måltid anrettet i børnehuset? Det valg står forældrene til 6650 børn i Odenses kommunale vuggestuer og børnehaver nu overfor.
I uge 39 lander en stemmeseddel i e-boks hos forældrene til børn i Odenses 110 kommunale børnehuse. Den giver forældre mulighed for at fravælge den fælles frokostordning, som Folketinget har besluttet, at alle kommuner skal tilbyde. Ordningen er til afstemning blandt forældrene hvert andet år.
Et sundt måltid midt på dagen
I Odense er opbakningen til frokostordningen steget for hvert valg. I 2018 var der fælles madordning i 27% af børnehusene, i dag er der det i 43% - nemlig 54 børnehuse.
- Jeg kan godt lide tanken om, at børnene får en fælles oplevelse omkring det at spise et godt måltid og at have et sundt forhold til mad. Det bliver ikke et spørgsmål om, at den ene har en mælkesnitte med og den anden har et knækbrød med. Ved frokostordning sikrer vi, at alle får et sundt og nærende måltid midt på dagen, der giver ny energi til dagens aktiviteter, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
Frokostordningen koster 652 kroner pr. måned - juli dog betalingsfri. Det er et beløb som forældre kan holde op imod det, det koster at smøre madpakker hjemme, i både tid og indkøb.
- Nogle forældre lægger meget kærlighed i at lave madpakke til deres barn, mens det for andre er en sur pligt. Men der er også andre ting på spil, når forældre skal beslutte, om de ønsker fælles frokostordning eller ej. Ved et fælles måltid får børn og voksne gode pædagogiske samtaler om maden, man lærer at vente på tur og at smøre selv. Og så oplever man også at være modig, når man tør smage på noget nyt, som kammeraten ved siden af siger "mmm" til, selvom man selv synes, at det dufter anderledes end det, man er vant til, siger Susanne Crawley Larsen.
Forskellige muligheder for tilberedning
Nogle børnehuse har produktionskøkkener, der lever op til hygiejnereglerne, så maden kan tilberedes fra bunden. Andre børnehuse har andre forhold og kan for eksempel servere mad, der ikke kræver tilberedning i børnehuset. Børnene kan hjælpe med at dække bord, sende fade rundt og hente vand til maden.
I nogle børnehuse kan måltidet også suppleres med høsten fra en plantekasse eller et frugttræ på legepladsen og dermed gøre læren om 'fra jord til bord' helt håndgribelig.
Det er Folketinget, der har besluttet, at alle daginstitutioner skal tilbyde frokostordning. Forældrene stemmer derfor om, hvorvidt de ønsker at fravælge den fælles frokost. Et flertal blandt forældrene skal have stemt nej til frokostordningen for, at den ikke er der. Hvis der ikke er et flertal imod frokostordningen, er den som udgangspunkt obligatorisk at deltage i.
Fakta om ja eller nej til frokostordning
- Der er valg fra d.26. september til 2. oktober
- Frokostordningen koster 652 kr./mdr. i 2023. Juli er betalingsfri. Taksten er omfattet af reglerne for søskenderabat og friplads
- En frokostordning omhandler udelukkende frokostmåltidet
- I en frokostordning er maden overvejende økologisk og frisklavet. Den kan for eksempel bestå af smurte rugbrødsmadder, grovsandwich, pastasalat m. frikadeller, lune småretter eller smør-selv-fade
- Måltidet følger Fødevarestyrelsens kostanbefalinger for aldersgruppen
- Det er Folketinget, der ved lov har besluttet, at kommunerne skal tilbyde en fælles frokostordning
- Forældrene har én stemme per barn
- Valget foregår elektronisk via e-boks.
- Afgiver man ikke sin stemme, gælder stemmen som et ja til frokostordningen, da forældre dermed ikke har ytret ønske om et fravalg.
Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, mobil: 30604419
Børn- og Ungeforvaltningens pressetelefon 63754525