Spring til indhold
Nyhed

Udsatte og hjemløse odenseanere er snart færdigvaccinerede

05-05-2021

Omkring 490 odenseanere i udsatte positioner har nu fået det første vaccinestik, siden første corona-vaccine blev givet i Bykirkens lokaler i slutningen af marts. Cirka 320 af borgerne har fået andet stik, og forventningen er nu, at alle i målgruppen er færdigvaccinerede inden månedens afslutning.  I tæt samarbejde mellem byens sociale organisationer og kommunen er der skabt en smidig løsning, så det er nemt for borgerne at blive vaccineret.

 Hvordan får man bedst bredt vaccinationer mod corona ud til borgere, der hverken er flittige gæster hos egen læge eller gode til at tjekke e-boks dagligt? Det er en af udfordringerne for at udbrede corona-vaccinen blandt de udsatte borgere i Odense, som er sårbare på grund af f.eks. hjemløshed og stofmisbrug.

Løsningen er et tæt og smidigt samarbejde mellem de institutioner og organisationer, der i forvejen løbende samarbejder på området. Borgere med en fast gang på byens varmestuer, væresteder og behandlingscenter får simpelthen hjælp og vejledning af de medarbejdere og frivillige, som de kender i forvejen. På den måde er det trygt og enkelt at få vaccinen.

Selve vaccinationerne bliver givet i Bykirkens lokaler, som ligger midt imellem Reden, Kirkens Korshærs varmestue i Østergade og Behandlingscenter Odense. 

-    Gadens folk skal naturligvis sikres adgang til vaccinen, og det er fedt, at vi som by står sammen om at  skabe en enkelt og fleksibel løsning. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har et godt og tæt samarbejde mellem de forskellige aktører på området her i Odense, og jeg vil gerne kvittere for den store indsats, der er leveret hele vejen rundt fra Kirkens Korshær, Reden og Bykirken, og også fra de kommunale medarbejdere, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro. 

For de sociale organisationer har det også været helt naturligt, at vaccinationsopgaven skulle løses i et tæt samarbejde. 

-    Vi satte os allerede sammen inden nytår, for det var vigtigt for os, at det ikke måtte blive os, der forsinkede processen, når vaccinerne var klar. Og hele vejen har vi prioriteret, at alle involverede stiller med medarbejdere, så alle borgere møder kendte ansigter, siger leder af Kirkens Korshærs varmestue Heinz Wolf. 

-    Det er helt oplagt, at vi som værested også hjælper vores brugere med at få vaccinen. Når man lever et udsat og sommetider kaotisk liv, så kan man ikke nøjes med en besked i e-boks, og derfor har det været så vigtigt, at vi helt håndholdt kan hjælpe borgerne med at blive vaccineret, siger Mette Guul, der er forstander i Reden Odense.  

Bykirken blev valgt som vaccinationssted, fordi den ligger tæt på flere af byens sociale tilbud, og fordi den hverken er hjemme- eller udebane for nogen af brugerne fra de forskellige tilbud. 

-    Der var ingen tvivl om, at vi gerne ville hjælpe med den her opgave. Vi har i forvejen kontakt med gadens folk, fordi vi hver fredag byder på et gratis måltid mad her i lokalerne, og det har været en stor fornøjelse at være med i det tætte samarbejde om vaccinerne, siger præst i Bykirken Claus Bækgaard.  

Første vaccination til de udsatte borgere blev givet tirsdag den 23. marts, og oprindeligt var det planen, at der skulle vaccineres over 12 uger, men da regionen siden har frigivet flere doser end forventet, så vil de sidste stik nu være givet den 25. maj. 

Borgerne på plejehjemmet Dannesbohus er færdigvaccinerede, ligesom en stor del af beboerne på forsorgshjemmet St. Dannesbo. 
 

Kontaktinformation

Brian Dybro, Beskæftigelses- og socialrådmand, tlf. 24 62 11 18

Heinz Wolf, Leder, Kirkens Korshærs Varmestue, Østergade , tlf. 28 10 31 96

Mette Guul, Forstander, Reden Odense, tlf. 28 70 80 42

Claus Bækgaard, Præst, Bykirken I Odense, tlf. 27 13 14 78