Nu går startskuddet til massiv investering i lokalområder og folkeskoler
625 millioner kroner skal de næste 10 år bruges på at styrke alle Odenses lokalområder og til at modernisere og vedligeholde byens folkeskoler. Det sker med udgangspunkt i en meget omfattende inddragelse af foreninger og de mennesker, der bor i lokalområderne.
Torsdag gik startskuddet til en proces med syv første af Odense 30 lokalområder. Over 80 deltagere fra foreninger og bestyrelser, som tilsammen repræsenterede over tusindvis af borgere, deltog i et stort onlinemøde. Derudover inddrages også erhvervslivet og senere lokalområdets borgere, og målet er at lave lokalaftaler, hvor både lokalsamfundene og kommunen bidrager aktivt og bliver enige om, hvordan man i fællesskab kan løfte udviklingen i de enkelte bydele.
Med Velfærdens Fundament kan borgerne nemlig få direkte indflydelse på, hvordan man bedst bruger de 625 millioner, byrådet har sat af til at styrke lokalområderne og til at modernisere og vedligeholde byens folkeskoler.
Forligspartierne - Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten - står bag velfærdsforliget, Velfærdens Fundament. Som en del af forliget skal Odenses lokalsamfund styrkes med skolerne som omdrejningspunkt. Ønsket er at give lokale foreninger og borgere størst mulig indflydelse på lokale aftaler for områderne.
Over 80 foreninger deltog
På det første online møde deltog over 80 repræsentanter fra syv af Odenses lokalområder. Det store engagement og de mange deltagere på torsdagens møde glæder borgmester Peter Rahbæk Juel:
- Vi har i nogle år gjort meget ud af at involvere byen i udviklingen af vores velfærd. For jo mere borgerne er med på råd, jo bedre beslutninger tager vi - og jo mere ansvar og ejerskab føler man også selv over den retning, der i fællesskab sættes for det sted, man bor. Inddragelse og samtale skal være et kendetegn for Odense og derfor kommer vi til at bruge meget tid på dette i den kommende tid, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:
- De 625 millioner kroner skal bruges der, hvor de gør mest gavn. Så vi har brug for, at man blander sig og giver sin mening til kende om, hvordan de enkelte lokalsamfund skal udvikle sig for at være attraktive nu og langt ind i fremtiden. Det er fællesskaberne, der skal løfte forandringerne frem, og det er jeg rigtig glad for, vi nu skyder i gang i fællesskab med de mange lokale kræfter.
Demokratisk samtale
I løbet af de næste tre år vil alle borgere, samt repræsentanter fra foreninger og erhvervslivet i hele Odense få mulighed for at blive en del af inddragelsen. De inviteres til at komme med input til, hvordan man kan styrke lokalområdet, og hvordan modernisering af lokaler og uderum kan gøre skolen til omdrejningspunkt for hverdagslivet blandt alle områdets beboere.
Det afgørende er, at borgerne får indflydelse på velfærden og dermed også på rammerne i deres lokalområde. Først er det Næsbyhoved-Broby og Allesø og Spurvelundskolen, der fra starten af marts skal lægge fundamentet for deres lokale aftale gennem møder og andre aktiviteter. Herefter fortsætter den demokratiske proces i resten af byen.
FAKTA: 625 millioner
Byrådet har besluttet at investere 1,8 milliarder kroner i velfærden frem mod 2030. Heraf 625 millioner kroner til lokalsamfund samt vedligehold og modernisering af byens folkeskoler. Beslutningen hviler på en aftale indgået af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten.
I 2021 vil der blive lavet lokale aftaler i syv lokalområder:
• Næsbyhoved-Broby og Allesø (Spurvelundskolen): uge 9 - 19
• Bolbro (Provstegårdskolen): uge 11 - 24
• Sanderum (Sanderumskolen): uge 13 - 33
• Næsby (Næsby Skole): uge 15 - 35
• Dalum (Dalumskolen): uge 17 - 35
• Korup (Korup Skole): uge 17 - 38
• Højme (Højmeskolen): uge 25 + 32 - 33
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive på velfaerd@odense.dk. Du kan også finde mere information på odense.dk/velfaerd.
Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Heidi Callesen: 29 73 43 11