Spring til indhold
Nyhed

Nu får alle odenseanerne adgang til et makerspace

01-10-2021

I dag har Odense fået fem nye makerspaces. Et makerspace er et værksted fyldt med teknologi. De fire makerspaces findes på Kroggårdsskolen, Tingløkkeskolen, Ungdomshuset og Syddansk Erhvervsskole, hvor børn og unge får gavn af dem. Det sidste og femte makerspace bliver et særligt et af slagsen. Det åbner nemlig midt i Borgernes Hus, så alle odenseanerne kan prøve kræfter med teknologien.

Open Graph MS.png

Det er ikke helt ved siden af at kalde et makerspace for et teknologisk værksted, men det er også et værksted, hvor det analoge håndværk møder ny teknologi. Her findes redskaber som lasercuttere, 3D-printere, foliecuttere, limpistoler, VR-briller, symaskiner, laptops, pap, papir og sakse, der gør det muligt for både børn, unge og voksne selv at konstruere prototyper på egne opfindelser. Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser.

- Når man bor i verdens bedste robotby, skal der naturligvis være et sted centralt i byen, hvor børn, forældre, bedsteforældre, iværksættere, kunstnere og andre idémagere kan tage hen for at være opfindsomme og prøve at skabe noget nyt, som man ikke lige kan lave derhjemme. Hvis børnene for eksempel beslutter sig hjemmefra for, at de vil lave en lampeskærm, en dørstopper eller designe deres eget navneskilt med en lasercutter, så er muligheden der. Et makerspace har udstyret til, at kreative hoveder og dygtige hænder kan folde sig ud, fortæller børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
 

Et makerspace for alle i verdens bedste robotby

Er du barn i Odense, ved du måske allerede, hvad et makerspace er, men det er ikke sikkert, at dine forældre og bedsteforældre ved, hvad det er. Nu kan du invitere de voksne med i makerspace i Borgernes Hus. Alle i familien kan prøve kræfter med teknologien, og måske finder I endda på en helt ny dims.

Et makerspace er med til at styrke børn og unges teknologiforståelse og færdigheder. Her kan man lege sig til nogle af de kompetencer, som efterspørges i fremtiden.

Makerspacet i Borgernes Hus er ikke kun for børn og familier. Er du kunstner, designer, iværksætter, freelancer eller bare glad for at udvikle, så har du en spændende mulighed i det nye makerspace i Borgernes Hus. Helt konkret kan du skabe en prototype på din idé og teste dens funktion.

- Den hurtigtvoksende robotklynge i Odense har sat byen på verdenskortet, og det forpligter. Odenses robot- og techvirksomheder er afhængige af mennesker med skarpe hjerner og kreative hænder. De nye makerspaces bidrager til at styrke børn, unge og voksnes kompetencer til fremtidens arbejdsmarked. Et makerspace i Borgernes Hus sætter et ekstra lag på den digitale transformation, fordi det er tilgængeligt for både skolebørn og deres lærere og for kreative og innovative borgere. Samtidig viser makerspacet også, at vi er en robotby i det offentlige rum, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt.

Planlæg dit besøg i Borgernes Hus' makerspace

Du finder makerspacet lige frem for indgangen i Borgernes Hus. Makerspacet er bemandet af en medarbejder fra Odense Hovedbibliotek, der kan hjælpe til med maskinerne. Derfor skal du besøge makerspacet, når det er åbent, eller der er et særligt arrangement. Planlæg dit besøg og hold øje med bibliotekets hjemmeside for makerspace-åbningstider og særlige makerspace-arrangementer.

Fakta

  • Makerspacet i Borgernes Hus har otte folkeskoler tilknyttet. Skolerne kan benytte sig af det i skoletiden.
  • Øvrige folkeskoler er tilknyttet et af de andre makerspaces, som findes på Kroggårdsskolen, Tingløkkeskolen, Ungdomshuset og på Syddansk Erhvervsskole. Senere på året kommer også et mobilt makerspace.
  • VILLUM FONDEN bevilligede 5 millioner kroner i november 2020 til at etablere flere makerspaces i Odense. Læs nyhed fra fonden her.
  • Odense Kommune investerer desuden 2,3 mio. kroner i projektet med makerspaces og kompetenceudvikling.
  • Fra 2021-2024 skal der uddannes makerspace-vejledere på alle Odenses folkeskoler, og samtlige 5. klasser skal igennem et forløb i et makerspace - det er simpelthen moderne, teknologiske sløjdlokaler.
  • I november 2019 vedtog byrådet i Odense at afsætte 50 millioner kroner over 10 år til en strategi for 'Verdens Bedste Robotby i børnehøjde". Ønsket var, at fonde samt partnerskaber med virksomheder og uddannelsesinstitutioner ville tilføre værdi for et tilsvarende beløb. Læs strategien her.
Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, mob: 30604419

Christoffer Lilleholt, by- og kulturrådmand, tlf. 65512080

I forbindelse med spørgsmål om makerspaces eller Odenses indsatser med Verdens Bedste Robotby på skoler:

Thomas Fallemann, læringskonsulent, Verdens bedste robotby i børnehøjde, thofa@odense.dk, mob: 30128194