Frivillige skal mindske ulighed i sundhed
Et besøg hos lægen eller en tur på sygehuset kan være en stor udfordring for psykisk sårbare og udsatte unge, derfor skal frivillige nu hjælpe de unge med at få mere glæde af sundhedsvæsenet. Målet er klart - uligheden i sundhed skal mindskes.
Den støttende hånd, der gør det overkommeligt at opsøge lægen, og det lyttende øre, der hjælper med at høre og huske alle de vigtige beskeder. Det er nogle af de roller, som de frivillige fra foreningen Social Sundhed Odense skal indtage overfor psykisk sårbare og udsatte unge odenseanere.
Den sociale ulighed i sundhed er solidt dokumenteret, og sundhedsmæssige udfordringer er ofte en barriere for at komme i uddannelse eller job. Derfor indgår Beskæftigelses- og socialforvaltningen nu et nyt samarbejde om et profilprojekt på frivillighedsområdet med foreningen Social Sundhed Odense, hvis frivillige er studerende, der er ved at uddanne sig til læge, sygeplejerske, social- og sundhedsassistent eller lignende.
Foreningen får i forvejen støtte til at arbejde med at støtte socialt udsatte i deres omgang med sundhedsvæsenet, men i det nye profilprojekt bliver der særlig fokus på de sårbare og socialt udsatte unge mellem 15 og 30 år, som foreningens frivillige skal hjælpe med at gøre brug af og forstå sundhedsvæsenet.
- Der er alt for stor ulighed i sundhed i Danmark, og det betyder, at unge i udsatte positioner har svært ved at få den optimale hjælp i vores sundhedsvæsen. Det gør det også svære for de unge at forfølge deres håb og drømme om for eksempel uddannelse eller job. Det er afgørende, at vi gør det så nemt, trygt og overskueligt som muligt for de unge at få hjælp til deres sundhed, og her vil de frivillige være et godt supplement, siger Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.
Social Sundheds frivillige indsats kan både være håndholdt støtte som for eksempel ledsagelse til psykiatrisk behandling og lægeaftaler og bidrag til kommunale forløb for borgere på vej i job og uddannelse - for eksempel i form af oplæg om brugen af sundhedsvæsnet.
Social Sundhed Odense har eksisteret siden slutningen af 2019 og har i dag cirka 30 frivillige. Foreningen og forvaltningen vurderer, at korpset af frivillige over tid vil stige til omkring 60 personer. Profilprojektet løber fra 1. juni 2021 til 31. marts 2022, og Social Sundhed Odense får et tilskud på 400.000 kroner.
- Vi glæder os over det her samarbejde med kommunen, fordi det flugter 100 % med vores overordnede mål om at hjælpe flere mennesker med at få glæde af sundhedsvæsenet. Med den her aftale vil vi kunne rekruttere flere frivillige og derfor hjælpe flere, siger Ulrik Sørensen Schmidt, der er formand i Social Sundhed Odense.
Byrådet besluttede med budget 2020 enige om at styrke frivillighedsindsatser på velfærdsområdet og med det også at øge antallet af frivillige i Odense Kommune, det betyder, at hver forvaltning årligt sætter gang i mindst et profilprojekt. Samarbejdet med Social Sundhed Odense er sådan et profilprojekt, og der er aktuelt to profilprojekter i Beskæftigelses- og socialforvaltningen, da der tidligere er indgået en aftale med foreningen Søstre mod Vold og Kontrol.
Brian Dybro, Beskæftigelses- og socialrådmand, Odense, tlf. 24621118
Ulrik Sørensen Schmidt, Formand, Social Sundhed Odense, tlf. 20363015