Opdateret. Ny kampagne: Odense går i dialog med byens unge om coronasmitten
Link til kampagnemateriale virkede ikke i førstudsendte pressemeddelelse. Det gør det nu.
For mange unge følger ikke myndighedernes anbefaling om at blive hjemme, men mødes i grupper på tværs af byen og udsætter hinanden og andre for smitterisiko. Derfor søsætter Odense Kommune nu en kampagne, der skal få de unge til at droppe festen og blive hjemme.
Forsamlinger på flere end 10 personer er midlertidigt forbudt på grund af coronasmitten i Danmark, og man skal sørge for at holde god afstand til hinanden. Men i flere tilfælde overholder især unge ikke påbuddene, og det risikerer at føre til hurtigere smittespredning af coronavirussen.
Det skal en ny kampagne, #sammenhverforsig, fra Odense Kommune være med til at ændre på. Kampagnen bakkes op af indsatser fra SSP og UngOdense, der skal få unge til at føle sig som en del af et fællesskab, selv om de opholder sig hver for sig.
- Vi står midt i en meget svær situation med coronasmitten, og vi skal alle sammen gøre alt, hvad vi kan, for at smitten ikke spreder sig. Jeg har en klar opfordring til alle vores unge i Odense: Drop festerne i en periode og lad være med at mødes i større grupper - se hinanden online i stedet. Vi kan godt være der for hinanden, selvom vi ikke mødes fysisk, siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense.
- Jeg håber, at de unge forstår, at de risikerer at smitte dem, de holder af, hvis ikke de ændrer vaner. Det kan være en bedsteforælder eller en kammerat, der ikke kan tåle at blive syg, fordi han eller hun har et svækket immunforsvar, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen, der i øvrigt har en uddannelse som læge bag sig.
- Vi skal tænke på fællesskabet, og vi skal passe på hinanden. Det er sådan, vi bedst kommer igennem den her krise. Derfor vil jeg opfordre alle unge til at blive hjemme og i stedet holde kontakt med vennerne over telefonen. Vi skal simpelthen stå sammen om at passe på de mennesker, der er mest sårbare overfor virussen, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.
Svært for de unge
Kampagnen møder de unge i øjenhøjde på sociale medier, hvor rollemodeller som fx den unge Odense-sanger Andreas Odbjerg også deler budskabet. Hans budskab er: Tag det alvorligt - bliv hjemme!
Odense Fælleselevråd tager godt imod indsatsen.
- Det er en stor forandring for os unge, at vi ikke længere kan ses med vores venner i og efter skolen. Så det er forståeligt, at mange savner fællesskabet og kan føle sig ensomme derhjemme. Men det er en god idé at droppe festerne for en periode - vi må også tage vare på os selv og hinanden. Heldigvis har vi en masse digitale muligheder for at mødes online, siger Amalie J. Møllerhøj, der er næstformand for Odense Fælleselevråd.
Fodboldspillere bakker op
Også fodboldklubben OB's spillertrup har valgt at bakke op, hvor lokale idoler sender en hilsen hjemmefra om at passe på hinanden og blive hjemme.
Ungdomsskolen, UngOdense, og de ellers midlertidigt lukkede ungdomscentre skruer op for tilstedeværelsen på både Instagram og Facebook og byder på aktiviteter. Også Studiebyen Odense vil oprette online-begivenheder som alternative mødeformer.
Gode råd til forældre
SSP Odense har disse gode råd til, hvilke budskaber forældre kan bruge for at få deres teenagere til at blive hjemme:
- De fleste unge bliver ikke ramt alvorligt, men de svage og gamle risikerer at dø. Undgå at være del af smittekæden, bliv hjemme
- Sig, at de unge gerne må gå eller løbe en tur, men undgå at mødes med andre i grupper og tage smitte med hjem.
- Brug familie-perspektivet: Vil du risikere at tage smitten hjem til dine mindre søskende eller din mormor?
- Giv dem for en gangs skyld lov til ekstra skærmtid.
Læs mere:
Kampagnemateriale kan downloades her
Kampagnen #sammenhverforsig
Særlig information til unge i Odense
Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Jon Bøge Gehlert, mobil: 21152910
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen, mobil: 30 60 44 19
Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro, mobil: 24 62 11 18
Odense Fælleselevråd via presseansvarlig i Børn- og Ungeforvaltningen, Lise Daugård, mobil: 24917550
Tommy Holst, leder af SSP Odense, mobil: 61384243
Carsten Djursaa, ungdomsskoleleder i UngOdense, mobil: 24256430