Odense Musikbibliotek rykker ud til publikum med onlinekoncerter
Musik er livsglæde og indhold i hverdagen. En koncert kan begejste og mærkes, men lige nu kan publikum ikke komme til koncert på Odense Musikbibliotek - derfor bringer biblioteket musikken til dem. Sådan er grundtanken bag et nyt koncept, hvor Musikbiblioteket, i tæt alliance med sit lokale undergrundsmusiknetværk, inviterer publikum med til en række livestreamede koncerter med internationale navne, undergrundsmusikere og eksperimenter. Koncerterne finder sted på Odense Musikbiblioteks Facebook-profil og Youtube-kanal to gange ugentligt frem til den 27. maj 2020.
En koncert er en oplevelse. For publikum og kunstnerne. Det er samspil og fælles energi. Det er et højdepunkt i ugen - og det er en del af Musikbibliotekets normale tilbud til musikscenen i Odense.
På en almindelig hverdag får Musikbiblioteket besøg af unge, spirende musikere, som står i kø for at udøve deres drøm gennem Musikbibliotekets lydstudie og Let's Play eller for at spille på Musikbibliotekets koncertscene. Men nu har corona-krisen fået Musikbibliotekets lokaler i Borgernes Hus til at stå gabende tomme.
Det odenseanske kulturliv er i stedet foregået hjemme i stuerne, men det er svært at overgå liveoplevelsen ansigt til ansigt med musikken.
Nu forsøger Musikbiblioteket at genskabe kontakten mellem musikere og publikum, mens vi venter på, at dørene igen kan åbnes for Odenses spirende musikliv. Biblioteket søsætter nemlig en helt ny serie af livestreamede koncerter under uvante omgivelser. Her bliver publikum inviteret med på en smuttur til bl.a. Liverpool og Berlin til en intim, musikalsk stjernestund - helt uden at flytte sig fra sofaen.
Nytænkende initiativ udfordrer eksisterende grænser
Initiativet er det første af sin art for biblioteker i Danmark, og dermed udfordrer Musikbiblioteket endnu engang grænserne for den traditionelle musikformidling. Gennem en årrække har institutionen stået bag nytænkende, eksperimenterende og meget specielle koncerter såsom 12 timers sovekoncerter, yogakoncerter, lydkunstinstallationer og interaktive koncerter, der har fået plads blandt boghylder, nodeark, vinyler og cd'er i nordens største Musikbibliotek.
- Det er dejligt, at Musikbiblioteket ikke har ladet sig slå ud af coronakrisen. Vi har brug for musik og inspiration i denne tid, og det er vigtigt, at vi gør noget for at holde hånden under den spirende odenseanske musikscene. Vi kan ikke undvære den, for det giver værdi til byen, når vi skaber og lytter. Jeg ved godt, at intet kan slå en livekoncert, men disse livestreamede koncerter kan gøre ventetiden lidt lettere, og forhåbentlig vil mange lade imponere over niveauet blandt Odenses unge musikere, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
Bullerup Autoservice og lydkunst fra Fleggaard
Musikbibliotekets livestreamede koncerter byder på alt fra elektronisk musik, klaverimprovisationer og lydkunst baseret på feltoptagelser fra hele verden - inkl. grænsebutikken "Fleggaard". Fra et parcelhus i Liverpool bydes der f.eks. på en livekoncert med minimalistisk rockmusik, spillet af den hypede britiske kvartet Ex Easter Island Head, der er kendt for sine smukke, minimalistiske musikkompositioner og utraditionelle brug af guitarer.
Som et særligt virtuelt kunsteksperiment vil musikeren Tettix Hexer spille en interaktiv streamingkoncert, hvor publikum kan påvirke og manipulere de videoer og den animation, som bliver skabt live af videokunstneren, Thomas Seidelin, der laver nyskabende digital animationskunst under navnet "Bullerup Autoservice". Endelig vil de internetbrugere, der stiller ind på Musikbibliotekets kanaler, også kunne opleve den Berlin-bosatte kunstner Karsten Pflum, der i Odense først og fremmest er kendt for de eftertragtede sovekoncerter på Musikbiblioteket.
Den udvidede familie
Ifølge musikbibliotekar Mads Led Behrend er initiativet en naturlig fortsættelse af et centralt indsatsområde for Musikbiblioteket.
- Det er et fast koncept for os, at Musikbibliotekets koncerter altid skal arrangeres i samarbejde med byen. Et godt og nytænkende Musikbibliotek skal afspejle den musikkultur, som er aktuel og nytænkende, og Odenses kulturliv er proppet til randen med innovative musikere, kunstnere, foreninger eller musikfans med spændende ideer. Desuden kan man kan altså gøre nogle helt andre ting via en livestream end til almindelige koncerter. Det giver musikere og videofolk nye, spændende ideer, som vi vil hjælpe med at udvikle - fuldstændig som vi gør ved vores andre koncerter.
Fremtidens Musikbibliotek - også online
Selvom Musikbiblioteket i hverdagen oplever stor interesse, har det løbende fokus på musikforbrugernes bevægelse fra det fysiske format imod det onlinebaserede. Derfor er det nye koncept også en del af fremtidens Musikbibliotek.
- Onlinekoncerterne er en prototype for, hvordan man som musikbibliotek kan koble det fysiske og det digitale rum med hinanden. Vi har længe gået med tanken om at udnytte de digitale platforme til vores musikalske oplevelser udviklet med vækstlaget, og her er så den oplagte mulighed for at få kickstartet projektet, siger Niels Mark, teamleder for Odense Musikbibliotek.
Kent Skov Andreasen, chef for Odense Biblioteker og Borgerservice, er enig i den udviklingsretning:
- For at sikre gode bibliotekstilbud til alle, er det altid vores mål at udvikle synergier mellem bibliotekets fysiske og digitale rum. Livestreamede koncerter er et lysende eksempel på et koncept under den kategori - ikke blot nu under nedlukningen, hvor vi eksperimenterer endnu mere med vores formidling. Streamingkoncerterne her har bestemt også blivende karakter som et særligt format til at formidle fra biblioteket til publikum.
Koncertoversigt
Mandag den 18.5 kl. 17.00 Guitarklubben (live fra Odense M)
Fredag den 22.5 kl. 20.30 Karsten Pflum (live fra Berlin)
Mandag den 25.5 kl. 20.30 Ex-Easter Island Head (live fra Liverpool)
Onsdag den 27.5 kl. 20.30 Tettix Hexer + Bullerup Autoservice (live fra Odense M)
Links til koncerterne:
Baggrundsinfo på musikere
Det britiske ensemble Ex-Easter Island Head sender en live improvisation fra deres kælderstudie i et rækkehus i Liverpool, hvor bandet bor sammen som et kollektiv. Sidste år gæstede bandet Musikbiblioteket i en hel uge for at spille en kæmpe koncert med et stororkester bestående af lokale amatørmusikere og en masse - mere eller mindre hemmelige - undergrundskoncerter på forskellige lokationer rundt om i Odense, blandt andet i haven hos Jonas Torstensen, som også deltager i onlinekoncerterne.
Om Ex-Easter Island Head i Odense.
Karsten Pflum er kunstneren bag Musikbibliotekets udsolgte og meget populære sovekoncerter. Han underviser desuden på SDMK og har derfor også arrangeret en række koncerter med sine studerende på Musikbiblioteket.
Hans Kristian Hannibal-Bach har afholdt adskillige arrangementer med eksperimenterende elektronisk musik på Musikbiblioteket under navnet 'Soundscapes'.
Jonas Torstensen har været fast låner, DJ, koncertarrangør, foredragsholder og musiker til utallige arrangementer på Musikbiblioteket og hans koncert med sit pladeselskab Forlaget Kornmod, bliver Jonas' afsked med byen og med Musikbiblioteket, da han flytter til København i juli for at starte på gymnasiet og etablere Forlaget Kornmod som en kollektiv forening i København.
Tettix Hexer spillede en efterhånden mytisk koncert i Musikbibliotekets gamle bygninger, hvor lyden af hans forstærkede halspulsåre smeltede sammen med tonerne fra en brandalarm, som ved en fejl var blevet aktiveret.
Thomas Seidelin (Bullerup Autoservice) er videokunstner, elektronisk musiker og medlem af kunstkollektivet ULYS. Han har optrådt på Musikbiblioteket ad flere omgange. Han deltog også som musiker under Ex-Easter Island Heads besøg i Odense sidste år.
Johannes Ravn (Guitarklubben) har som studerende på Syddansk Musikkonservatorium spillet en del koncerter på Musikbiblioteket gennem de traditionelle 17:17 koncerter. En koncertrække som afholdes ugentligt i samarbejde med Syddansk Musikkonservatorium. Johannes har en helt unik guitarstil og skriver virkelig spændende kompositioner, der blidt skubber til de vante forestillinger om jazzen.
Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf.: 20 91 10 31
Mads Led Behrend, musikbibliotekar, tlf.: 51 33 06 67