Ny app giver et levende indblik i fremtidens voldsomme regnvejr
Odense Kommune og VandCenter Syd lancerer i samarbejde appen Klimaklar, som bl.a. giver et billede af, hvor høj vandstanden vil være i forskellige dele af Odense, når himlens sluser for alvor åbner sig.
Vi kan forvente flere voldsomme regnmængder i fremtiden. Med appen Klimaklar i hånden kan odenseanerne se, om der vil samle sig vand på deres grund eller vej, når der falder store mængder regn. I appen kan der placeres en højdemåler, hvorefter brugeren kan skrue op og ned for styrken af regn - og få syn for hvilke konsekvenser, det kraftige regnvejr kan have.
Appen giver dermed et bud på, hvor regnvandet vil samle sig i Odense - og hvor man derfor med fordel kan tænke i løsninger, der kan håndtere eller lede regnvandet væk. Borgerne kan også benytte appen til at placere såkaldte vejbede på deres villavej og ved hjælp af moderne AR-teknologi (Augmented Reality) få en forsmag på, hvordan et klimatilpasningsprojekt kan se ud på deres gade.
Målet er at visualisere, hvilken effekt større regnmængder kan have i bestemte områder - uden at det først skal opleves på egen krop. Appen giver altså brugeren mulighed for at forberede sig på fremtiden.
- Vi kommer til at leve med klimaforandringerne, og derfor er det vigtigt, at vi forbereder os på dem. Med Klimaklar-appen får borgerne mulighed for selv at blive klogere på, hvordan det ser ud i deres område. Det handler om planlægning for både kommune og borgere, og her er Klimaklar-appen et godt redskab, som andre kan lade sig inspirere af, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
Odense Kommune har arbejdet med klimatilpasning i en årrække, og det er en stor opgave i en by, som dækker ca. 30 kvadratkilometer og er i fortsat vækst. Klimaforandringerne og byfortætningen sætter kloaksystemet under pres, og derfor arbejder Odense Kommune og VandCenter Syd med at genskabe byens oprindelige vandveje, hvor regnvandet bliver flyttet væk via åer og andre vandkorridorer.
- Vi arbejder med regnvandsløsninger, der er synlige og træder frem i lokalområderne. Appen bliver derfor et nyttigt værktøj, som vi bl.a. kan bruge i dialogen med beboere omkring håndtering af regnvand. En fordel er også, at appen kan synliggøre noget af den merværdi, der er forbundet med at anlægge vejbede, såsom øget biodiversitet, siger vicedirektør hos VandCenter Syd Gerda Hald.
Appen er et redskab, som kan bruges af medarbejdere i Odense Kommune og VandCenter Syd til byudvikling og formidling af klimatilpasningsprojekter, ligesom den også kan bruges af nysgerrige odenseanere, der gerne vil tilegne sig lidt mere viden på området og undersøge, hvor vandet samler sig i deres lokalområde.
Samarbejde om udvikling
Appen er udviklet som et led i det EU-støttede projekt "Odense-Modellen - Klimatilpasning i Odense", som Odense Kommune og VandCenter Syd arbejder sammen om. Kommunen og vandselskabet har tilsammen betalt halvdelen af udgifterne, imens den sidste halvdel er betalt af EU.
Projektet "Odense-modellen" har flere formål, herunder energibesparelser, reduktion af CO2-udledning og naturligvis også at forebygge oversvømmelser i Odense.
Klimaklar-appen fungerer kun i Odense Kommune og er baseret på frit tilgængelige data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.
Appen er udviklet til iOS og Android og kan hentes gratis i App Store og Google Play.
Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf.: 20 91 10 31
Gerda Hald, VandCenter Syd, tlf.: 40 80 84 11
Boie Skov Frederiksen, afdelingschef for Erhverv og Bæredygtighed, tlf.: 24 90 59 34