Skoleelever fra Odense hjælper lokale virksomheder med bæredygtighedsudfordringer
For tredje år i træk holder tre forsyningsselskaber, otte folkeskoler og ungdomsskolen i Odense på torsdag Idéfestival - en festival hvor 40 skoleelever fremviser deres idéer til at løse nogle af forsyningsselskabernes bæredygtighedsudfordringer.
Foto: UngOdense
VandCenter Syd, Fjernvarme Fyn og Odense Renovation har udfordret eleverne ved at beskrive virksomhedernes egne virkelighedsnære problemstillinger samt stillet sig til rådighed for eleverne i projektperioden. Eleverne har arbejdet med udfordringerne som en del af valgfaget Innovation og Bæredygtighed. Valgfaget er et 60-timers forløb og er udviklet i et samarbejde mellem skoler, ungdomsskolen UngOdense og forsyningsselskaberne.
Eleverne har været glade både for udfordringerne fra virksomhederne og for undervisningen:
- Det er fedt, at vores ideer bliver hørt, og at det ikke bare er de voksne, som bestemmer, siger Ida Lund Holst fra 7. klasse på Risingskolen.
- Det er spændende, lærerigt og hyggeligt. Det er sjovt at lave ting med hænderne i stedet for bare at sidde og lytte, siger Kristine Pedersen, der til hverdag går i 9. klasse på Agedrup Skole.
Her er nogle af de problemstillinger, som virksomhederne har bedt eleverne om at komme med løsninger på:
• Hvordan undgår vi skadeligt affald i kloakken?
• Hvordan skal et nyt undervisningskoncept for 6.-9. klasser, som besøger genbrugsstationen, se ud?
• Hvordan erstatter man kul som brændsel hos Fjernvarme Fyn?
Idéer præsenteret i genbrugsmaterialer
Til Idéfestivalen har 13 teams af elever lavet stande, hvor de via prototyper i genbrugsmaterialer illustrerer deres løsninger. Idéerne bliver vurderet af en dommerkomité bestående af repræsentanter fra de tre forsyningsselskaber. De bedste ideer præmieres.
Det sker torsdag den 21. februar hos Fjernvarme Fyn, hvor der vil være deltagelse af Odenses børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen, bestyrelsesformand for Fjernvarme Fyn, Anker Boye, og direktør for Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig.
Jan Strømvig har store forventninger til de unges løsninger:
- Vi er glade for at være en del af valgfaget Innovation & Bæredygtighed, og vi har brug for unge skarpe hjerner til at udvikle innovative fjernvarme-løsninger i fremtiden. Vi glæder os til at se, hvilke løsninger de unge elever er kommet frem til, og til at fejre et godt læringsforløb med et vigtigt fokus, siger han.
- Bæredygtighed er en dagsorden, man ikke kan løfte alene som enkeltperson, kommune eller stat. Partnerskaber er vigtige - og det 17. af FN's Verdensmål handler da også netop om at indgå partnerskaber for at skabe forandring. Det er lige præcis, hvad samarbejdet mellem folkeskoler, ungdomsskole og vore forsyningsvirksomheder om bæredygtige løsninger er et eksempel på, siger Susanne Crawley Larsen (R), rådmand for børn og unge i Odense Kommune.
Samarbejdet inspirerer i hele landet
I løbet af de sidste tre år har undervisningsforløbet Innovation og Bæredygtighed fået anerkendelse fra flere forskellige steder. I 2017 vandt forløbet DM i Skoleudviklings Publikumspris, og i 2018 blev forløbet fremhævet som Best practice af EVA - Danmarks Evalueringsinstitut.
I år udgives der et inspirationshæfte om undervisningsforløbet, som kan bruges af andre, som vil arbejde med bæredygtighed i undervisningen. Inspirationshæftet vil blive præsenteret på Idéfestivalen.
- Jeg er rigtig glad for den udvikling, som læringsforløbet har gennemgået over de fire år. Jeg synes, at vores forløb nu er gennemprøvet og har fundet sin form, og jeg håber, at andre vil bruge vores nye inspirationshæfte i deres undervisning, siger Erik Rasmussen, viceungdomsskoleleder i UngOdense og formand for Skolesamarbejdet i Nord.
Program:
Kl. 13:00 Tale v/ Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen
Tale v/ bestyrelsesformand for Fjernvarme Fyn, Anker Boye
Tale v/ direktør for Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig
Kl. 13:25 Kåring af vinderne i 3 kategorier (den realistiske, den vilde og den sjove)
kl. 13:35 Mulighed for at besøge stande og tale om løsninger + pressefotos
Kl. 14:00 Tak for i dag.
Fakta:
Tid: tirsdag den 21. februar kl. 13.00-14.00.
Sted: Havnegade 120, 5000 Odense C
Valgfaget er for elever i 7.-9. klasse.
Skolesamarbejdet i Nord omfatter skolerne:
Abildgårdskolen, Agedrup Skolen, H.C. Andersen Skolen, Kroggårdsskolen, Næsby Skole, Risingskolen Søhusskolen, Seden Skole og UngOdense - ungdomsskolen i Odense.
Valgfaget Innovation og Bæredygtighed er en del af projektet Læring for Fremtiden og har til huse i UngOdenses Halmhus på Østre Plads i Odense
Kontaktinformation
Erik Rasmussen, Viceungdomsskoleleder hos UngOdense og formand for Skolesamarbejder i Nord: ectr@odense.dk, mob: 20480586
Dorthe Hindsgaul, energirådgiver, Fjernvarme Fyn, mob: 23631839
Morten Glasius, kommunikationsmedarbejder, Odense Renovation, mob: 21574513
Maja Dalgaard Grøn, kommunikationsmedarbejder, VandCenter Syd, mob: 40808409