Spring til indhold
Nyhed

Mere end 1,1 mio. kroner til biblioteksprojekter i Odense

05-02-2019

Hvert år uddeler Kulturministeriet midler til biblioteksudviklingen i Danmark, og Odense Bibliotekerne har søgt - og fået - tilskud til fire spændende projekter. I alt sender Kulturministeriet 1.158.500 kroner til Odense.


Nu kan Odense Bibliotekerne gå i gang med at gøre fire vidt forskellige og spændende projekter til virkelighed. Sidste år sendte bibliotekerne fire ansøgninger til Kulturministeriets udvikingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, og nu har ministeriet meddelt, at samtlige fire projekter fra Odense får støtte.

- Det er utrolig flot. Ikke mindst, når vi tænker på, at der kom 64 ansøgninger fra hele landet, og kun 26 projekter endte med at få støtte. Det viser tydeligt, at Odense Bibliotekerne holder sig på tæerne med aktuelle og varierede idéer, som der bliver holdt øje med - også uden for øen. Jeg vil gerne sige tillykke til alle involverede, og jeg glæder mig til at følge projekterne, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

De fire projekter


Kulturministeriet nævner i sin pressemeddelelse om uddelingen, to af projekterne fra Odense. Det drejer sig om "Sans for litteratur - i fællesskaber" og "Fakta i fokus - bag om fiktionen".

"Sans for litteratur - i fællesskaber" vil skabe litterære fællesskaber for borgere, der midt i livet bliver ramt af svækkede kognitive færdigheder ved eksempelvis begyndende demens eller hjernerystelse. Gennem sanselig litteraturformidling vil biblioteket anvende tekst, billeder, duft og lyd til at skabe fælles samtaler og indlevelse i litteraturen. Projektet bliver støttet med 473.000 kroner.

"Fakta i fokus - bag om fiktionen" vil udforske skæve og uprøvede litteraturaktiviteter. Med fiktion og faglitteratur som afsæt bliver der bygget bro mellem fiktion og fakta on-location hos retsmedicineren, fiskeren, dommeren eller arkæologen. Der skal skabes nysgerrighed for det faglitterære indhold og synergi mellem læserens fantasi og den virkelige verden. Projektet bliver støttet med 382.000 kroner.

Der var også penge til projekterne "Imagine - digital læsning med storytelling som løftestang" og "b-Sport - bogstafét og læselyst i KOMBI-biblioteker".

"Imagine - digital læsning med storytelling som løftestang" laver en række læsesessions for unge, som medvirker til en mere koncentreret og intens læseoplevelse - f.eks. Silent Reading, Reading in the Dark, Shared Reading og Spooky Reading. Ud fra læseoplevelserne skal de unge skabe medieprodukter inden for video, spil og litteratur. Projektet bliver støttet med 235.000 kroner.

"b-Sport - bogstafét og læselyst i KOMBI-biblioteker" skal skabe læselyst hos elever i 6. klasse gennem deltagelse i en ny og unik sportsgren "b-Sport", der blandt andet indeholder Bogstafét som disciplin. Aktiviteterne er overført direkte fra holdsporten, hvor fællesskab, samarbejde og konkurrenceelementer er de drivende kræfter. Formålet er hurtigere læsning, øget memorering, større forståelse og bedre indsigt i den læste litteratur. Projektet bliver støttet med 68.500 kroner.


Glæde hos bibliotekerne

I Kulturministeriets pressemeddelelse roser minister Mette Bock (LA) bibliotekerne for deres rolle som kulturinstitutioner med mangeartede tilbud og aktiviteter til borgerne, og hun glæder sig over de mange spændende ansøgninger.

- De projekter, der får støtte i år, viser med al tydelighed, at bibliotekerne har fingeren på pulsen både i forhold til den enkelte borgers ønsker, men også i forhold til de mere samfundsmæssige behov. Det har min tur rundt i landet for at tale med borgene om fremtidens bibliotek også bekræftet. Mange af de ting, som borgerne ønsker sig af fremtidens biblioteker, er bibliotekerne allerede godt i gang med, siger Mette Bock.

Hos Odense Bibliotekerne glæder chef for Biblioteker og Borgerservice, Kent Skov Andreasen, sig over Kulturministeriets opbakning til projekterne.

- Det er fantastisk, at vi har fået positivt svar på alle vores ansøgninger. Der er altså tale om idéer, som ministeriet kan se potentialet i, og som kan være til inspiration for andre biblioteker. Det er ekstra tilfredsstillende, fordi vi arbejder målrettet med udvikling, og derfor satser på eksterne puljemidler, så vi har mere at arbejde med. Vi glæder os meget til at komme i gang, og vi forventer, at vi kan rulle projekterne ud i løbet af 2019, siger Kent Skov Andreasen.

Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, Odense Kommune, tlf. 20 91 10 31

Kent Skov Andreasen, chef for Biblioteker og Borgerservice, tlf. 20 12 44 00