Læsegrupper forebygger ensomhed i Odense
Fælleslæsning kan være med til at modvirke ensomhed. Gode erfaringer med læsegrupper i private hjem hos borgere, der sjældent kommer ud, resulterer nu i, at Odense Kommune og Læseforeningen starter to åbne læsegrupper i Odense, hvor alle ældre borgere er velkomne.
Hvis man sidder derhjemme og sjældent kommer ud, kan det være både hyggeligt og berigende at få besøg af en læseguide og en eller flere andre ældre, der også har lyst til at lægge øre til en god fortælling og undervejs snakke om det, der bliver læst.
I 2018 etablerede Odense Kommune i samarbejde med Læseforeningen på forsøgsbasis i alt ni læsegrupper i private hjem for ældre, man vidste sjældent kom ud. Nogle af læsegrupperne talte en frivillig læseguide og en ældre borger, mens andre talte en frivillig læseguide og to til tre ældre. Erfaringerne fra alle grupperne er så positive, at tiltaget nu fortsætter i 2019.
Dette glæder Søren Windell, der er rådmand for ældre- og handicapområdet i Odense.
"Kampen mod ensomhed er en mærkesag for mig, og jeg hilser alle tiltag, der kan modvirke ensomhed, velkommen. Jeg er selv besøgsven for en ældre kvinde på 95 år, og derfor ved jeg, at det godt kan være lidt svært for to helt fremmede mennesker at finde på noget at tale om. Det undgår man i et læsefællesskab, hvor man har dagens historie at tale om, og hvor der tilmed også er en læseguide, der kan hjælpe dialogen lidt på vej. Jeg synes, det er et vældig godt initiativ og håber, at endnu ældre flere får glæde af det i 2019," lyder det fra Søren Windell.
To nye, åbne læsegrupper
De gode erfaringer med de mindre læsegrupper i private hjem fører nu til, at Odense Kommune og Læseforeningen starter to åbne læsegrupper op, hvor alle ældre borgere er velkomne. Det kræver ingen forberedelse at være med, og man behøver som deltager ikke at vide noget om litteratur på forhånd.
"Det handler hverken om at være belæst eller om at kunne sin litterære kanon. Det handler om at deltage i et fællesskab, hvor læsningen skal binde mennesker, der ikke kender hinanden, sammen. Første skridt i forebyggelsen af ensomhed er en naturlig nysgerrighed på andre mennesker - og så nogle gange lidt inspiration til hvor man kan møde nye mennesker. Det kan man nu i de åbne læsegrupper, der forhåbentlig vil føre mange nye venskaber med sig," lyder det fra Søren Windell.
Det er et plejecenter og et frivillighus i Odense, der lægger hus til de åbne læsegrupper:
Korsløkkehaven Plejecenter
Mandage kl. 10.00-11.30 (første gang 18. marts 2019)
Ældrecenter Filosofhaven
Onsdage kl. 10.00-11.30 (første gang 27. marts 2019)
Alle er velkomne. Og man er også velkommen i læsegrupperne, selvom man ikke har været med til - eller kan komme - den første gang.
Forebyggende Fællesskaber
Tiltaget med læsegrupperne er en del af projekt 'Forebyggende Fællesskaber', der er støttet af Sundhedsstyrelsen. Projektet har til formål at styrke indsatsen mod ensomhed hos borgere, der får meget hjemmehjælp. De udkørende hjemmehjælpsgrupper Rosengårdsgruppen og Hunderupgruppen er de to udvalgte grupper, der har arbejdet med i projektet.
Kontaktinformation
Søren Windell, rådmand på ældre- og handicapområdet i Odense: 3070 3693.
Pia Kryger Andersen, konsulent i Odense Kommune: 2462 8246.
Lotte Kramer, koordinator i Læseforeningen: 2273 2872.