Spring til indhold
Nyhed

Børn til Odense-politikere: Prioriter skolen og hold byen fri for skrald, stoffer og forbrydere

13-09-2019

Der skal være gode faciliteter på skolen, uddannede undervisere på ungdomsuddannelserne og så skal byen holdes fri for skrald, stoffer og forbrydere. Sådan lyder nogle af ønskerne til, hvordan velfærden skal prioriteres, når de formuleres af Odenses børn og unge. Over 150 af dem deltog fredag i kommunens sidste velfærdsmøde, der var forbudt for voksne.

Foto: Odense Kommune

Fredag var over 150 børn og unge fra alle byens folkeskoler, flere ungdomsuddannelser og fri- og privatskolerne samlet i demokratiets tjeneste. I gymnastiksalen på Holluf Pile Skole brugte de to timer på at diskutere, hvordan de synes, fremtidens velfærd bør prioriteres og hvad, der er vigtigst, for dem. 

- Mange af os unge kan godt tit føle, at vi ikke er gamle nok til at have en holdning og ikke rigtig kan få indflydelse på ting. Derfor har arrangementet i dag været mega-vigtigt. Det betyder noget, at rådmanden og borgmesteren tager sig tid til os og virkelig lytter, siger Ida Nørgaard Hansen (16 år), der går på Tornbjerg Gymnasium. 

Arrangementet var det sidste af byrådets velfærdsmøder i denne omgang, hvor politikerne har sat velfærden på dagsordenen. Baggrunden er, at Odense Kommune frem mod 2030 forventer 4000 flere ældre og 2800 flere små børn, og det presser kommunens økonomi. Derfor har politikerne haft et ønske om at få borgernes input til, hvordan pengene prioriteres bedst - og i dag var turen kommet til byens børn og unge.

Gennem oplæg, gruppearbejde og i dialog med hinanden gav deltagerne derfor børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og borgmester Peter Rahbæk Juel deres input til, hvordan det gode liv er for børn, voksne og ældre i Odense. 

- Man behøver ikke at have stemmeret for at have en holdning til det, der foregår i ens by. Blandt andet klimadagsordenen har vist, at børn og unge kan debattere og flytte holdninger. De ser muligheder fremfor begrænsninger, vil gerne bidrage og kommer med en smittende begejstring. Det har været en fornøjelse at lytte til deres mange konstruktive input og idéer, siger Susanne Crawley Larsen. 

Foto: Odense Kommune

Samme holdning deler borgmesteren, der mener, de voksne kan lære meget af de næste generationers blik på fremtidens velfærd: 

- Når vi skal skabe forandringer, er der brug for et stærkt samarbejde mellem børn, unge og politikere. Der skal skaffes penge - det er voksenarbejde. Men når vi skal finde de gode løsninger, har vi brug for børnearbejde - sagt med et glimt i øjet. Det er vigtigt, vi lytter og forstår, hvad børnene tænker, drømmer om og vil. For det er vores ansvar at bane vej for deres fremtid, siger Peter Rahbæk Juel. 

De mange forslag og idéer, der kom frem på børnevelfærdsmødet, vil indgå i det samlede materiale fra alle borgermøderne, som byrådet nu får adgang til. Og det betyder noget for de unge, at deres input indgår på lige fod:

- Det er rigtig rart at føle, at de ikke kun siger, de vil lytte, men rent faktisk også gør det. Jeg håber, det kan være med til at præge den retning, politikerne går i, og jeg går i hvert fald herfra med følelsen af, at det har været en rigtig god dag, siger Amalie Jegind Møllerhøj (15 år), der går på Seden Skole og er næstformand i Odense Fælleselevråd.

Fakta 
Under hvert velfærdsmøde samler Odense Kommune borgernes forslag, anbefalinger og spørgsmål, som alt sammen vil blive bragt videre til byrådet. Borgernes input indgår i byrådets arbejde med at skabe en 2030-plan for velfærden i Odense.

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, mobil: 30604419
Peter Rahbæk Juel, borgmester, via presserådgiver Jon Bøge Gehlert, mobil: 21152910