22 borgmestre med opråb til Christiansborg: Det er nødvendigt med højere prioritering af børn og ældre
På dagen, hvor KL's topmøde skydes i gang, advarer en række af landets borgmestre om, at titusindvis af børn og ældre risikerer at stå uden omsorg og pleje uden større prioritering af den nære velfærd.
Frem mod 2030 mangler kommunerne i Danmark 40.000 sæt hænder for at holde fast i det nuværende niveau for velfærd. Borgmestrene opfordrer til at sætte børn og ældre øverst på dagsordenen i den kommende valgkamp. Derudover skal finanslove fremover udpege lovens demografiske konsekvenser.
De næste år bliver afgørende for, om velfærden for børn og ældre skal udvikles eller afvikles. For hvis ikke den demografiske udfordring bliver taget alvorligt, vil titusindvis af børn og ældre i de kommende år ikke få den omsorg og pleje, de fortjener.
Tallene taler deres eget tydelige sprog. Der bliver yderligere 70.000 børn i 0-5 års alderen og 213.000 ældre (75+) frem mod 2030. Det svarer til knap 20 procent flere børn og 45 procent flere ældre end i dag.
Så når KL i de her dage samler mange af landets toppolitikere til topmøde i Aalborg, opfordrer 22 borgmestre fra Venstre, Socialdemokratiet og De Konservative til, at Christiansborg-politikerne sætter demografien øverst på dagsordenen. Både på topmødet men også i den kommende valgkamp og årene derefter.
Med flere børn og ældre, der får brug for hjælp, skal det i forvejen hårdtarbejdende personale løbe langt stærkere og får mindre tid til den enkelte - med mindre ressourcerne sikres.
Frem mod 2030 kommer kommunerne således til at mangle samlet set omkring 40.000 sæt hænder i den nære velfærd for bare at bevare samme velfærdsniveau som i dag. Det skal også ses i lyset af, at kommunerne årligt bruger godt 10 milliarder kroner mindre end i 2009 og har sagt farvel til omkring 30.000 medarbejdere.
Som et første skridt til at sikre en tidssvarende prioritering af børn og ældre foreslår de 22 borgmestre derfor følgende: De kommende finanslove skal fast udpege konsekvenserne i forhold til demografien. Som finanslove er i dag, er det uigennemskueligt for en bredere offentlighed, hvilke konsekvenser loven har over tid for børn og ældre. Omvendt kommer symbolpolitiske initiativer let til at fylde mere end rimeligt er.
Samtidig opfordrer borgmestrene alle landspolitikere til at forholde sig aktivt til den demografiske udfordring. Det handler både om at lade udfordringen få en central plads i valgkampen. Men det handler også om ikke at springe på den første og bedste mulighed for underlødigt at kritisere kommunerne for deres organisering af velfærd, når det samtidig er Folketinget, der sætter de overordnede rammer.
FAKTA:
De 22 borgmestre bag initiativet er:
Peter Rahbæk Juel (Borgmester (S), Odense Kommune), Helle Adelborg (Borgmester (S), Hvidovre Kommune), Søren Steen Andersen (Borgmester (V), Assens Kommune), Pernille Beckmann (Borgmester (V), Greve Kommune), Jacob Bjerregaard (Borgmester (S), Fredericia Kommune), Jakob Bundsgaard (Borgmester (S), Aarhus Kommune), Martin Damm (Borgmester (V), Kalundborg Kommune), Mogens Christen Gade (Borgmester (V), Jammerbugt Kommune), Winni Grosbøll (Borgmester (S), Bornholms Regionskommune), Christina Krzyrosiak Hansen (Borgmester (S), Holbæk Kommune), Birgit S. Hansen (Borgmester (S), Frederikshavn Kommune), Torben Hansen (Borgmester (S), Randers Kommune), Frank Jensen (Overborgmester (S), Københavns Kommune), Benedikte Kiær (Borgmester (K), Helsingør Kommune), Lars Krarup (Borgmester (V), Herning Kommune), Thomas Kastrup-Larsen (Borgmester (S), Aalborg Kommune), Anette Mortensen (Borgmester (V), Stevns Kommune), Kenneth Muhs (Borgmester (V), Nyborg Kommune), Sofia Osmani (Borgmester (K), Lyngby-Taarbæk Kommune), Jesper Frost Rasmussen (Borgmester (V), Esbjerg Kommune), Marie Stærke (Borgmester (S), Køge Kommune), Ole Vive (Borgmester (V), Faxe Kommune)
Vedhæftede filer
Fakta demografisk pres .pptxKontaktinformation
Peter Rahbæk Juel, Borgmester, Odense Kommune, tlf. 30513115
Andreas Lykke Sognstrup, Presserådgiver, Odense Kommune, tlf. 30122351