Torsdag den 5. juli opsætter By- og Kulturforvaltningen to ballot bins i Kongens Have. De er dog ikke - som navnet kunne antyde - til stemmesedler, men til cigaretter. De nye ballot bins er et forsøg, som skal få odenseanerne til at rydde bedre op i vores by.
- Odense er en vidunderlig by, og den fortjener, at vi tager ansvar for at holde den ren og pæn. Det ser ikke godt ud med cigaretskod eller henkastet affald i parkerne. Det kan vi gøre bedre, og måske kan nye metoder være med til at øge opmærksomheden. Derfor er jeg meget tilfreds med, at forvaltningen vil afprøve en række nye initiativer henover sommeren, så vi får mere fokus på at holde Odense ren i fællesskab, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
En ballot bin er reelt en skraldespand med to rum til cigaretter. Der bliver sat et spørgsmål på, og så stemmer folk med deres skod. Spørgsmålene bliver udskiftet af WElearn, et adfærdsdesign bureau, som forvaltningen laver forsøget i samarbejdet med. Formålet er at sætte fokus på de 700 skod, der hver dag havner på stien gennem Kongens Have.
- Det handler om at reducere mængden af henkastet affald i Kongens Have - i særdeleshed cigaretskod. Vi sætter disse to ballot bins op i en testperiode henover sommeren, så vi kan måle deres effekt. Hvis den er god, kan de måske blive en del af et permanent udstyr, siger Yngve Gregoriussen, projektleder hos WElearn.
En ren by - et fælles ansvar
By- og Kulturforvaltningen vil også uddele lommeaskebægre i løbet af sommeren, så der bliver ingen undskyldning for at smide skod fra sig i Kongens Have.
Et lommeaskebæger er en folieforet lille pung til skod. Cigaretten behøver ikke slukkes, men kan lægges tændt i lommeaskebæger, som herefter lukkes. Det er helt tæt, så der er ingen lugtgener, og skoddet går hurtigt ud. Der er plads til cirka 20 skod, og lommeaskebægeret kan tømmes og genanvendes.
Senere vil der også blive kigget nærmere på Munke Mose, som er et populært sted blandt studerende på byens mange uddannelser. I forbindelse med studiestart bliver der lavet en fælles indsats med en gruppe tutorer, som skal hjælpe med at sikre, at de nye studerende behandler byens parker med respekt, når det er tid til picnic og fest. Her vil tutorerne i høj grad få indflydelse på budskaber og kommunikationsform.
- Vi skal have skabt en forståelse for, at en ren by er et fælles ansvar. Odense er en dejlig by, som vokser og udvikler sig, men det skal også være en ren by. Derfor skal vi blive bedre til at smide vores skrald i skraldespandene eller tage det med os. Nu prøver vi to nye tiltag sammen med vores normale indsats, og så tager vi erfaringerne videre til - forhåbentligt - større indsatser i 2019 og 2020, siger Jane Jegind.
Mange steder i Odense kører der allerede frivillige affaldsindsamlinger. Forvaltningen har kendskab til initiativer i blandt andet Agedrup, Bullerup, Skibhuskvarteret, Vesterbro og Bolbro, ligesom Facebook-gruppen Flash Your Trash også kører for fuld kraft.
Nogle kører helt uafhængigt af kommunen, mens andre har fået hjælp med opstart og udlån af såkaldte "snappere" til opsamling.
|