Spring til indhold
Nyhed

Odense skal være en demensvenlig by

11-01-2017

’Demensvenligt Odense’ er en del af Odenses demensstrategi, som skal sikre, at demensområdet også i fremtiden er tilpasset behovene for borgere med demens og deres pårørende. Et af fokuspunkterne er at få indrettet byrummet, så mennesker med en demensdiagnose stadig har mulighed for at deltage i aktiviteter, tage bussen, gå på biblioteket mm. Dagligdagsting som er vigtige for at få en god, oplevelsesrig og meningsfuld hverdag.

 

Personer med demens sætter retning for projekt

Første skridt i projektet ’Demensvenligt Odense’ er at afklare, hvad det er for nogle problemer og modstande, som mennesker med demens møder i deres hverdag uden for hjemmet.

 

I dag afholdes en workshop for demensramte og deres pårørende. Her skal de fortælle, hvad de ser som de største udfordringer i hverdagen.

 

”Demensvenligt Odense er et atypisk projekt, hvor vi ikke har lagt en plan for vores indsatser, men hvor vi taget fat på de konkrete udfordringer, der er i byen, efterhånden som de bliver synlige for os. Det er ikke os, der definerer problemerne - men derimod de borgere, der har en demensdiagnose tæt inde på livet,” fortæller rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Brian Skov Nielsen, som senere på dagen skal sætte workshoppen i gang.

 

Demensvenner skal skabe opmærksomhed

Sideløbende med, at opgaverne i projektet defineres, er det også et mål for demensvenligt Odense at få cirka 3000 demensvenner i løbet af 2017. Demensvenner kan være buschauffører, butiksmedarbejdere eller helt almindelige odenseanere, som gennem en bedre forståelse af demenssygdommen kan række hånden frem, når han eller hun møder et menneske med demens.

 

Begrebet ’demensvenner’ er skabt af Alzheimerforeningen, og som demensven kan man være med til at gøre livet nemmere for mennesker med demens, fordi man er tålmodig, tør tage kontakt, ser mennesket bag sygdommen og tilbyder sin hjælp, når det er nødvendigt.

 

”Det er vigtigt at få skabt en opmærksomhed omkring demens, og det kan demensvenner eksempelvis gøre. Demens kan ramme i en tidlig alder, og det betyder, at vi faktisk kan møde et menneske med demens i bussen, på restaurant, i gågaden og mange flere steder. Jo flere, der er opmærksomme på det og ved, hvordan de skal reagere, når de møder et mennesket med demens, jo nemmere kan det blive for disse mennesker at leve længst muligt i eget liv,” udtaler Brian Skov Nielsen, der selv går forrest som demensven.

 

Fakta:

Demensworkshoppen finder sted i dag kl. 13.45 i Salen på Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ. Pressen er velkommen den første halve time.

 

Man kan blive demensven ved at gå ind på www.demensven.dk. Alt man skal gøre er at se en film og tilmelde sig. I løbet af foråret vil Ældre- og Handicapforvaltningen også uddanne demensvenner, som får en lidt bredere viden om demens.

 

I Danmark lever ca. 90.000 mennesker med demens, og det anslås, at ca.400.000 er nære pårørende til mennesker med demens.