Spring til indhold
Nyhed

Musikterapeut skal uddanne seks musikambassadører på Herluf Trolle Plejecenter i Odense

04-12-2017
 

Musik er meget mere end bare underholdning. Og især i arbejdet med mennesker med demens kan musikken bruges som et fagligt redskab til eksempelvis at lette og forbedre relationen mellem medarbejdere og plejecenterbeboere. På Herluf Trolle Plejecenter i Odense er der gode erfaringer med at anvende musikken som et fagligt redskab, og seks medarbejdere skal nu uddannes som musikambassadører.

 
 

På Herluf Trolle Plejecenter i Odense har de siden den 1. august i år haft en universitetsuddannet musikterapeut ansat. Musikterapeuten er ansat for et år, og hendes vigtigste opgave er gennem musikken at skabe nye relationer til beboerne, vække minder hvis indhold efterfølgende kan bruges af personalet i samarbejdet med og plejen af beboerne og at skabe en endnu bedre hverdag for beboerne på plejecentret.

Fra Brian Skov Nielsen, rådmand på ældre- og handicapområdet, lyder det:

"Vi skal bruge alle de redskaber, vi har, for at skabe mening og livskvalitet for alle vores ældre - også dem med svær demens. Og her har musik vist sig at være særligt godt egnet til at få vækket minder og skabt en god og rolig stemning. Vi arbejder i Odense intensivt med at være på forkant med gode demenstiltag, og dette er bestemt et af dem."

Musikken 'bypasser' demensen

Musikresultaterne på Herluf Trolle Plejecenter er gode, og seks medarbejdere på plejecentret skal nu i oplæring hos musikterapeuten for selv at kunne bruge musikken aktivt i det faglige arbejde med beboerne.

Stina Møller Nielsen, leder af Herluf Trolle Plejecenter, fortæller:

"Musik er faktisk et redskab, som vi alle sammen, uanset uddannelse, kan lære at bruge som et fagligt værktøj. Vores mål er at skabe en bedre hverdag for vores beboere med flere tætte relationer og mere livsglæde, samtidig håber vi på, at musikken kan være med til at mindske agiteret adfærd og reducere medicinforbruget. Vores arbejde med musikken har indtil nu bl.a. afsløret for os, i hvilken periode af deres liv nogle af vores beboerne rent faktisk befinder sig. Og det er vigtig viden, når man som medarbejder gennem dialog skal 'bypasse' demensen."

De seks medarbejdere skal igennem et 60 timers kursus, der skal give dem en bred baggrundsviden om musik som fagligt redskab i arbejdet med demente.

Musik bliver til samtale

Bente Callesen, som er Herluf Trolle Plejecenters musikterapeut, er i sit arbejde på plejecentret optaget af, hvordan plejepersonalet kan lære at bruge musikken mere bevidst som et fagligt redskab i samværet og nærværet med beboerne. Hun fortæller:

"Musikken kan så mange ting, og det er fantastisk at opleve, hvordan den rigtige brug af musik kan nå ind bag demensens gardiner og få det menneske frem, der gemmer sig derinde. Musik vækker minder, og når minderne først er vakt, så kommer de gode samtaler, og det er i de samtaler, vi kan hente dyrebar viden om beboernes liv, som medarbejderne efterfølgende kan bruge i den daglige kontakt."

Læs mere på vores hjemmeside

 
 

Vedhæftede filer

Herluf Trolle 1.JPG
 
 
Kontaktinformation

Brian Skov Nielsen, rådmand på ældre- og handicapområdet: 3060 4344.

Stina Møller Nielsen, rehabiliteringsleder på Herluf Trolle Plejecenter: 6551 3480.