Succes i Odense med at få unge mødre i uddannelse og job
- Uddannelse og job er et afgørende fundament for, at en ny lille familie kan forsørge sig selv. Jeg er glad for, at vi med dette partnerskab har succes med at give de unge mødre den bedst mulige start. Det er et flot resultat, at 9 ud af 10 kommer i job eller uddannelse, siger rådmand i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Steen Møller (C).
Rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen Susanne Crawley Larsen (R) supplerer:
- Ved at rette fokus på en sund start på livet for barnet og den ny familie og samtidig gå sammen på tværs af forvaltninger og sektorer sætter vi tidligt ind med en indsats, der rummer alle aspekter af livet som nybagt mor og familie, siger hun.
Indsatsen er forankret hos Mødrehjælpen i Odense, hvor de unge mødre mødes mindst en gang om ugen for at få råd og vejledning af blandt andet Mødrehjælpens socialrådgivere, Odense Kommunes sundhedsplejersker, familiebehandlere og job- og uddannelsesvejledere samt Odense Jordmodercenter. Alle de relevante fagpersoner og myndigheder er samlet på ét sted, og kombineret med en tidlig indsats er det netop styrken ved partnerskabet.
- Pigerne er her i lang tid, og de kommer til at lære underviserne, rådgiverne og hinanden rigtigt godt at kende. Vi opnår stor fortrolighed, og når noget brænder på, så kommer de her, siger leder af Mødrehjælpen i Odense, Charlotte Wæver.
Unge Familier på Vej er et gratis rådgivningstilbud til unge familier og gravide under 30 år. Forløbet strækker sig typisk over et år, og familierne begynder oftest i rådgivningsforløbet cirka halvejs gennem graviditeten, hvor motivationen er størst.
- Det er, når de er gravide, at de er allermest motiverede for at lave ændringer i deres liv. Ligesom alle andre vil de frygteligt gerne være en god mor, så de er meget åbne for, hvad skal der til. De er topmotiverede på det tidspunkt, så det er et super godt og vigtigt tidspunkt at komme ind og arbejde med dem på, siger leder af Mødrehjælpen i Odense, Charlotte Wæver.
Hun er begejstret for resultaterne og fuld af fortrøstning på de unge mødres vegne.
- Det er nogen seje piger. De er virkelig seje. Jeg tænker nogen gange, at med alt, det de har med sig ind i livet, den opvækst de har haft, og alle de besværligheder de støder på, er det simpelthen for sejt, at de stadig står på benene. De har en råstyrke inden i, som de trækker ekstra meget frem, når de skal være mor, siger Charlotte Wæver.
Odense Kommune har cirka 60 pladser i Unge Familier på Vej. Hvert år starter seks nye hold med cirka 10 deltagere, og for at deltage i projektet skal pigerne godkendes af en jobkonsulent i Odense Kommune.
- Der er ingen tvivl om, at det er en målgruppe, der er udfordret. Der er en risiko for, at målgruppen i forbindelse med barsel og børn kommer så langt væk fra arbejdsmarkedet, at de får vanskeligt ved at finde tilbage igen. Derfor skal vi være opmærksomme på, at de unge forældre ikke taber tråden i forhold til job og uddannelse for på den måde at sikre dem den bedst mulige start på familielivet, siger afsnitsleder Stefan Johansen fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune.