Åbning af Halmhus: Et bæredygtigt eksperimentarium for de unges idéer
Med åbningen af Halmhuset sættes der spot på bæredygtig udvikling og de unges innovative ideer, når der skal findes løsninger på de fremtidige klima- og miljøudfordringer både lokalt og globalt.
- Det er jo ingen hemmelighed, at vi i dag står overfor en lang række klima- og miljøudfordringer. Udfordringer, der ikke bare berører os i dag, men som især kommer til at berøre de kommende generationer. Derfor er det så vigtigt, at vi får sat bæredygtig udvikling øverst på dagsordenen, og at vores børn og unge som verdensborgere bliver rustet til at forstå og arbejde med bæredygtighed, så vi kan tage et fælles ansvar for de fremtidige klima- og miljøudfordringer. Det er vigtigt – og måske vigtigere nu end nogensinde før at blive klar over, at bæredygtighed og vækst ikke behøver at være hinandens modsætning, lyder det fra børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R).
UngNords vision for Halmhuset er klar
Hos UngNord har man det som en særlig prioritet at fundere læringsaktiviteter på et princip om virkelighedsnær læring. Ungdomsskolen har gode erfaringer med, at det skærper de unges interesse og motiverer deres lyst til læring.
- Det skal være stedet, hvor vi omsætter bæredygtighedsbegrebet til noget konkret, virkelighedsnært og brugbart. Det skal være et eksperimentarium, der tager afsæt i de unges egne initiativer og projekter omkring bæredygtighed, udtaler Erik Rasmussen, leder af ungdomsskolen, UngNord.
Halmhuset er et oplagt læringsmiljø, da det i sig selv udgør et evighedsprojekt i bæredygtighed. Huset vil løbende skulle vedligeholdes og optimeres med nye funktioner som fx et kompostanlæg eller et drivhus. Pointen er, at de unge også her vil blive inddraget i arbejdet, som en del af deres læring.
Bæredygtigt samarbejde
Halmhuset danner bl.a. rammen om valgfaget ”Innovation og Bæredygtighed”, der som noget helt særligt er udviklet i et samarbejde mellem ungdomsskolen og forsyningsvirksomhederne VandCenter Syd, Odense Renovation og Fjernvarme Fyn. Eleverne får lov til at prøve kræfter med faktiske miljøudfordringer - de skal blandt andet beskæftige sig med temaer som genbrug og fjernelse af mikroplast i vandforsyningen. Gennem deres viden om bæredygtighed og brug af innovative metoder skal eleverne komme med bud på, hvordan man vil kunne løse de miljøproblemer, de tre virksomheder har stillet dem over for.
Udviklingspotentialerne for Halmhuset er mange, og der er udsigt til, at de unge får styrket deres viden om bevægelsen mod en mere bæredygtig udvikling – både i et Odense og globalt perspektiv. Det sker bl.a. gennem et bredt og tæt samarbejde med andre aktører som virksomheder, foreninger og frivillige.
Halmhuset står i dag solidt på græsset
For en stund glemmer man helt den dramatiske rejse Halmhuset har været på, da det blev flyttet fra Vilhelms Werners Plads i september til dets nuværende placering på Østre Plads. Som det står dér, er det som om, det altid har stået der – i komplet harmoni med omgivelserne.
- UngNord har ikke kunnet løfte Halmhus-opgaven alene. Derfor er vi så taknemmelige for det enorme engagement Odense Fødevarefællesskab, frivillige ildsjæle og øvrige sponsorer har bidraget med under reetableringen af Halmhuset på Østre Plads, afslutter Erik Rasmussen, leder af UngNord.
Åbning af Halmhuset
Tid: Torsdag d. 24 november kl. 14:00- 15:30
Sted: Østre Plads, Danmarksgade 10, 5000 Odense C
Fakta om Halmhuset
Det hele startede i 2015 med, at Odense Fødevarefællesskab kastede sig over opgaven om at skabe et innovativt byggeri alene bestående af miljørigtige og bæredygtige materialer. Med støtte fra Odense Kommunes fra Gade til By-sekretariat og øvrige lokale sponsorer blev Halmhuset til på Vilhelm Werners Plads.
UngNord har efterfølgende overtaget huset. I september flyttede man Halmhuset til dets nuværende placering på Østre Plads på Danmarksgade 10, hvor det skal danne ramme om forskellige læringsaktiviteter for børn og unge. Se meget mere om Halmhuset på Facebook ved at søge på ”Huset på Østre Plads”.