Nyt socialt medie skal styrke det lokale fællesskab
”Nærværk” er navnet på det nye medie. Det kombinerer nemlig nærhed med netværk – det understøtter forskellige muligheder for at danne netværk med mennesker inden for en geografiske nærhed.
- Det startede som en del af Odense Kommunes projekt om aktive nærmiljøer, fortæller Maja Gro Lilsig, formand for skolebestyrelsen på Munkebjergskolen og et af medlemmerne i arbejdsgruppen, der fik ideen til Nærværk.
- Vi fik ideen til Nærværk, fordi vi godt kunne tænke os at arbejde med, hvordan folk, der bor i samme område, kan få mere ud af hinanden og det lokale fælleskab. Vi har i dag en masse foreninger, boligselskaber, kirken, skolen osv. Men hvad er det, der binder folk sammen på tværs? Hvis man nu ikke lige går op i gymnastik eller fodbold eller selv har børn på skolen, hvordan er det så, man møder nye mennesker i sit lokalområde?, spørger hun.
- Styrkede fællesskaber i de enkelte lokalområder er et af de vigtigste fundamenter for, at Odense kan udvikle sig til en levende, mangfoldige og oplevelsesrige storby, siger borgmester Anker Boye.
Netop derfor igangsatte Odense Byråd i 2012 et projekt om aktive nærmiljøer, og Munkebjerg var et af de områder, der blev inviteret til at udvikle området og styrke det aktive medborgerskab med udgangspunkt i lokalområdets egne ideer og behov.
Fællesskab på skemaet på Munkebjergskolen
I dag bliver Munkebjergs bud på et redskab til styrket naboskab så en realitet med lanceringen af Nærværk. Det markeres bl.a. med en temadag i fællesskabets tegn for eleverne i 5.-8. klasse på Munkebjergskolen, der ved hjælp af Nærværk-app’en skal løse forskellige opgaver i deres lokalområde. Senere er der både en overraskelse og stomp på programmet, inden borgmester Anker Boye runder dagen af.
Dagen skal hjælpe elever og forældre i gang med at bruge Nærværk, så der kommer brugere på mediet fra starten. Derfor vil der også stå hjælpere klar til at assistere forældre og andre, der kommer forbi skolen, med at få oprettet en profil.
Lokalområdets Facebook
Nærværk findes både som hjemmeside og som app til iOS og Android. Det er udviklet af Odense-bureauet redWEB ud fra ideer og input fra Aktivt Nærmiljø Munkebjerg. Direktør Ronni K. Gothard Christiansen fra redWEB fortæller om samarbejdet:
- Vi synes, at ideen var så fantastisk, at vi valgte at tage chancen og kaste udviklingstimer efter den. Jeg er meget optaget af, at sammenhængskraften i lokalsamfundet er ved at forsvinde, fordi en stor del af vores sociale liv udleves på de sociale medier, ofte med mennesker, der geografisk er meget langt væk fra os selv. Nærværk kombinerer et socialt medie med det lokale tilhørsforhold, og det tror jeg på, der er en efterspørgsel efter. Måske bliver Nærværk det nye Facebook – måske er det glemt igen om et halvt år. Det aner vi ikke. Men det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af det.
Om Nærværk
Nærværk indeholder mange af de funktioner, vi kender fra Facebook og andre sociale medier. Men på Nærværk er geografien udgangspunktet. Du definerer selv, hvad der er dit Nærværk, og hvor stort det er. Det kan være en cirkel med en radius på 1 km fra din bopæl, det kan være det lokalområde, du bor i, eller det kan være hele Odense. Du kan have flere forskellige Nærværk, så du fx også har et i det område, dit sommerhus ligger i.
Inden for det Nærværk, du selv har defineret, har du så via hjemmesiden og app’en adgang til kategorier som køb-salg-bytte, events, samkørsel m.m.
I dag åbnes op for en test-version af Nærværk, en såkaldt beta-version. Der åbnes op for brugere i hele Odense. Efter en måneds testperiode åbnes der op for resten af verden.
Læs mere på naervaerk.dk