Spring til indhold
Nyhed

Nyt projekt skal forbedre livsstil og sundhed hos gravide og nybagte mødre i Odense

19-11-2015

Hvad skal man spise for at forlænge den periode, man kan amme sit barn? Det er et af de spørgsmål, sundhedsplejen i Odense ofte bliver mødt af. Fra januar og et år frem vil gravide og nybagte mødre en gang om måneden kunne søge gode råd og vejledning om kost og motion, når et team af eksperter sidder klar til at hjælpe i Odense.

 

Opstarten af det nye projekt glæder rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen (R):

 

- Vi ved, at det, der er sundt for moderen også er sundt for barnet. Og en god start på livet for barnet handler i høj grad om moderens ve og vel. Derfor er det vigtigt, at mødrene kan finde inspiration og vejledning til, hvordan de giver sig selv og derigennem deres barn mulighed for at starte livet med de bedst mulige betingelser.

 

Det nye EU-projekt ’Together’ skal sætte fokus på sund livsstil og spisevaner hos gravide. Projektet starter op til januar og kommer til at køre simultant i Danmark, Tjekkiet, England, Spanien og Bulgarien. Indholdet af projektet bliver tilpasset de enkelte landes behov og kan f.eks. indeholde fysisk aktiviteter som yogaundervisning, vejledning om amning og motion samt hjælp til indkøb og sund madlavning.

 

Sundhed for mor gør en forskel

I Danmark vil projektet ud over ekspertteamet bestå af f.eks. træningstilbud til gravide og nybagte mødre, vejledning om kost samt yogaundervisning, der skal hjælpe mødrene med at finde ro og få motion. Der er en Facebook-gruppe, hvor man kan stille spørgsmål om sund livsstil til blandt andet en jordemor og en sundhedsplejerske fra Odense Kommune.

 

- Vi kan mærke, at der er stor interesse for mere råd og vejledning omkring præcis kost, motion og sund livstil. Projektet, der officielt starter op i alle fem lande i dag, vil give gravide og nybagte mødre en unik mulighed for at søge vejledning om, hvad de bør spise, mens de ammer, hvordan de kommer tilbage i form efter fødslen, undgår unødvendig vægtøgning under graviditeten eller hvordan de på en sund måde får tabt de kilo, de har taget på mens, de var gravide, siger projektleder på ’Together’, sundhedsplejerske og ph.d Christina Louise Lindhardt.

 

Der er stor forskel på, hvor veludviklet sundhedstilbuddet til de gravide og nybagte mødre er i de fem lande, projektet kører i. I Danmark er sundhedsplejen en naturlig del af et graviditetsforløb, og her vil ’Together’ supplere sundhedsplejen med blandt andet muligheden for gratis træning og øvelser ved en fysioterapeut.

 

- Familierne i Odense er allerede rigtig glade for sundhedsplejerskens traditionelle hjemmebesøg, men vi arbejder hele tiden på at udvide vores tilbud til familierne. Vores deltagelse i ’Together’ er det sidste nye skud på stammen, siger Susanne Crawley Larsen.

 

Sundhedspersonale uddannes i sund livsstil

En del af projektet ’Together’ handler også om at jordemødre og sundhedsplejesker skal undervises i den nyeste forskning om kost og sund livsstil, så der kommer fornyet opmærksomhed på vigtigheden af sund mad, motion og sund livsstil i forbindelse med familieforøgelsen. I efteråret 2016 kører alle fem lande en større kampagne for at skabe større opmærksomhed om sund livsstil.

 

Efter projektets afslutning til nytår 2016 vil alle deltagere udfylde et spørgeskema, der skal kaste lys over, hvilken forskel en sund livsstil for gravide og nybagte mødre kan gøre.

 

Fakta:

’Together’ er et nyt EU-projekt, der skal sætte fokus på sund livsstil hos gravide og nybagte mødre. Projektet er et samarbejde mellem Odense Kommune og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D på Odense Universitetshospital. ’Together’ styres af projektlederne læge og ph.d. Christina Vinter og sundhedsplejerske og ph.d. Christina Louise Lindhardt.

 

’Together’ har fået 355.000 kroner fra EU, og i dag torsdag den 19. november bliver det officielt åbnet i de fem europæiske lande, der skal deltage.

 

Følg projektet i Odense og kom i kontakt med teamet på Facebook: https://www.facebook.com/TogetherprojectEU/