Bæredygtige odenseanske brikker i spil i Japan
Suzuki Keiko, formand for komiteen bag arrangementet, er begejstret for de odenseanske bæredygtighedsbrikker:
- Jeg introducerede ganske kort Bæredygtighedspuslespillet til NGO’er, studerende, politikere og kommunalt ansatte og var spændt på, hvordan de ville tage imod den måde at arbejde med bæredygtighed på. Så snart brikkerne kom på bordet (med japansk oversættelse), var dialogen i gang, og vi fik masser af bæredygtige ideer til vores mange medborgerhuse, fortæller Suzuki Keiko, som gerne fremadrettet vil udbygge samarbejdet med Odense om bæredygtighed.
Anker Boye, borgmester i Odense, glæder sig over den udenlandske interessen for den odenseanske tilgang til bæredygtighed:
- Vi har jo selv gavn af Bæredygtighedspuslespillet i Odense Kommune herunder bl.a. i forbindelse med uddelingen af Odense Bæredygtighedspris. Og det er selvfølgelig dejligt, når aktører så langt væk som Japan også har fået øjnene op for puslespillets kvaliteter, siger Anker Boye.
Medborgerhusene i Funabashi er centrum for mange aktiviteter i byen, og de benyttes hyppigt af borgere i alle aldre. Et udpluk af de mange ideer, som kom på banen, da Bæredygtighedspuslespillet blev brugt, var:
- Der skal være mulighed for mere beplantning omkring Medborgerhusene, så lokale indbyggere kan dyrke og udveksle grøntsager.
- Medborgerhusene skal belaste miljø mindre. Der søsættes aktiviteter som fx sparer på energi og som genbruger regnvand. Huset skal kunne inspirerer de besøgende til selv at arbejde med miljøbesparende tiltag hjemme privat.
- Der skal være adgangsforhold for ældre personer i forhold til nuværende bygninger.
- Der skal kunne lånes cykler og derudover kunne købes lokale produkter i Medborgerhuset.
- Der skal være fokus på udveksling af kultur og viden på tværs af generationer. Ikke blot fra voksne til børn og unge men i høj grad også den anden vej.
- Borgerne skal kunne evakueres til Medborgerhusene i nødsituationer (fx ved jordskælv).
- Medborgerhusene skal fremadrette gøre mere brug af frivillige.
- M.m.
Bæredygtighedspuslespillet er udviklet i Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat, og med spillet er det blevet konkret og ligetil at arbejde med bæredygtighed. Puslespillet er oversat til engelsk, tysk og japansk.
Vedhæftet er fotos fra seancen hvor de bæredygtige brikker er i spil i Japan:
Fototekst:
NGO’er, studerende, politikere og kommunalt ansatte i Odenses venskabsby Funabashi fik masser af bæredygtige ideer til byens 26 medborgerhuse ved at bruge et Bæredygtighedspuslespil, som er udviklet af Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat.
Om Bæredygtighedspuslespilet
Puslespillet kan bruges som en hjælp til at arbejde med de bæredygtige dimensioner af et initiativ.
Puslespillet er opbygget som en ring med tre farver, som illustrerer den sociale, økonomiske og miljømæssige bæredygtighed. De enkelte brikker er delemner af de tre dimensioner. På hver brik står et spørgsmål, så man via spillet får tænkt hele vejen rundt og taget stilling til, hvilke emner der er relevante at arbejde med i projektet/opgaven, hvis man ønsker en samlet bæredygtig løsning.
Læs mere: www.odense.dk/Puslespil.
Ydeligere oplysninger:
Anker Boye, borgmester og fmd. for Odense Bæredygtighedsråd: tlf. 40 75 33 33
Torben Jarlstrøm Clausen, projektleder, Odense Kommune, Bæredygtighedssekretariatet, tlf. 24 59 76 56 / tjc@odense.dk