Torveboder fundet bag Odense Rådhus
Torveboderne er fra 1300-tallet. De har været overdækkede og med stor sandsynlighed været to i en lang række af torveboder, som faldbød fisk og andre madvarer til Odense-borgerne i middelalderens Overgade i Odense.
”Ja, man kan jo kalde det en form for middelalderligt supermarked. På torvepladsen kunne man få mange forskellige madvarer på det samme sted”, siger middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen og fortsætter:
”Denne torveplads er ældre end den plads, som stadig i dag hedder Fisketorvet og som ligger nærmest ved siden af. Da Fisketorvet blev anlagt, blev det torv vi lige har fundet, bebygget med de huse, som vi har gravet frem i løbet af det sidste år. Den ruin, som stadig er synlig på pladsen, er altså blevet bygget ovenpå det gamle torv”
Fundet af torveboderne giver et spændende indblik i, hvordan Odense så ud i 1300-tallet. Arkæologerne har nemlig også fundet ud af, at Overgade i 1300-tallet var en meget bred vej, hvor torveboderne stod i midter-rabatten. Den gamle vejbelægning af kampesten er også bevaret flere steder.
”Lidt pudsigt, har vi også fundet et helt skelet af en torsk lige i nærheden. Torskeskelettet er også fra før ruinen og de andre bygninger på pladsen blev bygget og kan derfor godt være samtidig med torveboderne.” slutter Maria Elisabeth Lauridsen.
Kontakt
For mere information kontakt middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen på tlf.: 20379422
Fakta
Arkæologi
De arkæologiske udgravninger i forbindelse med Fra Gade til By-projektet strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.
Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af Fra Gade til By.
Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.
Åbent i arkæologens værksted
Se, hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet?Tirsdag 12.00 - 15.00Torsdag 12.00 - 15.00
Rundvisninger
Kom med på en rundvisning, hvor arkæologer fortæller om de spændende udgravninger og om livet i byen i middelalderen. Tirsdag kl. 14.00Torsdag kl. 14.00
Fra Gade til By
Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.
Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.
Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.
Projektet koster 853 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 343 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter og p-anlæg.
Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen