Plejehjemsbeboere giver 300 km. baghjul
På baggrund af rigtig gode erfaringer fra bl.a. København blev cykelinitiativet ’Cykling uden alder’ startet op i Odense i maj måned - med stor succes. Cykling uden alder er baseret på tanken om, at frivillige agerer chauffører for ældre plejehjemsbeboere på elektriske transportcykler, også kaldet rickshawcykler. Turene foregår på de ældres præmisser, så de kan få sig en god oplevelse og vind i håret.
Hvorfor cykle til Hamborg?
Nu hvor projektet har kørt godt fire måneder, og de ældre har fået smag for Odenses cykelstier, udvides turen med et par hundrede kilometer. 20 eventyrlystne plejehjemsbeboere og 20 frivillige chauffører, også kaldet rickshawpiloter, har nemlig meldt sig til en cykeltur, der går helt til Hamborg.
”Vores idé er at cykle ‘Cykling uden alder’-budskabet ud til nye lande og byer, og turen Odense-Hamborg 2014 er vores jomfrurejse. Når vi lander i Hamborg, afleveres “stafetten”, som består af en rickshawcykel, og det er så meningen, at Hamborg har seks måneder til at bringe stafetten videre til andre byer,” forklarer Søren Steffensen, der er turarrangør. ”Følgebil og følgebus er bestilt, hotellerne er booket, og en dejlig ferie venter forude,” tilføjer Søren Steffensen, som sammen med stifteren af Cykling uden alder, Ole Kassow, vil være med på hele turen.
Cykelbyen Odense
Jane Jegind, By- og Kulturrådmand, ønsker deltagerne god tur til Hamborg og er glad for, at de vil være med til at sprede budskabet om Odense som cykelby.
”Odense Kommune er i gang med en række initiativer, der kan videreudvikle vores by. Cykelby-projektet er et af dem. Formålet at få flere til at cykle for at opnå sundhed, mobilitet og frihed i hverdagen – og det gælder også vores seniorer. Et arrangement som det her kan derfor i den grad være med til at understøtte vores budskab om, at Odense er en af Danmarks mest inkluderende og bedste cykelbyer” lyder det fra Jane Jegind.
Alder ingen hindring
Én af de ældste deltagere på turen er Bent Adolfsen på 87 år. Han glæder sig rigtig meget og håber på, at han selv kan få lov til at træde i pedalerne bare et lille stykke af vejen.
”Jeg glæder mig og håber, vi får en dejlig tur,” fortæller Bent Adolfsen, og fortsætter: ”Med det program, der er lagt for os, så får vi jo helt sikkert en masse gode oplevelser, både når vi er på cyklen, men også når vi skal på afstikkere med følgebussen eller på aftentur i de byer, vi overnatter i.”
Afgang med maner
Hele karavanen, der består af ti rickshawcykler, 20 piloter og 20 passagerer samt følgebus med egen kok, cykelsmed, fotograf mm. forlader Flakhaven i Odense d. 11. september, kl. 09.45.
Per Berga Rasmussen, Rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, cykler med truppen de første par kilometer og fører dermed feltet ud af byen med manér.
”Det glæder mig meget, at vi kan være med til at arrangere en anderledes ferie og en forhåbentlig hel unik oplevelse for de deltagende seniorer. Jeg glæder mig meget til at se deres glade ansigter, når de forlader Odense og cykler af sted på deres formentligt længste cykeltur nogensinde,” siger Per Berga Rasmussen.
Relevante oplysninger
- Fem af cykelpiloterne er personale fra de odenseanske plejecentre (SOSU-assistenter, pædagoger og leder). De ældre passagerer er derfor i sikre hænder på hele turen.
- Alle deltagerne, både passagerer og cykelpiloterne, har betalt et deltagergebyr for at være med. De resterende midler finansieres gennem private sponsorater.
- Røde Kors holder infomøde for nye frivillige, der kunne tænke sig at være cykelpiloter i Odense, d. 18. september kl. 16.30 i Albanigade 21D, 5000 Odense.