International Lungedag på Odense Rådhus
I Odense er man klar over, hvor vigtigt det er at sætte fokus på lungesundheden og skabe betingelserne for, at endnu flere danskere lever med sundere lunger hele livet igennem.
Hvorfor få målt sin lungefunktion?
Det er især den alvorlige Kronisk Obstruktiv Lungesygdom også kaldet KOL, som hvert år tager livet af mere end 6.000 danskere, man kan opspore ved hjælp af lungefunktionsmålinger.
Omkring 400.000 mennesker i Danmark lider af KOL. Men kun halvdelen af dem ved, at de har sygdommen. KOL udvikler sig langsomt og mærkes oftest først, når den er så fremskreden, at op mod halvdelen af lungefunktionen er tabt.
- Når mennesker begynder at få åndenød og hoste, så tror de ofte, at det er på grund af dårlig kondition. Men er de rygere eller har været det, kan det være KOL. Det er vigtigt at få lavet en lungefunktionstest, hvis der er den mindste mistanke om nedsat lungefunktion, for testen kan vise, om man har eller er ved at udvikle lungesygdomme som KOL og astma. Alle danskere bør faktisk kende deres lungefunktion, forklarer Anne Brandt, direktør i Danmarks Lungeforening.
Program for dagen
På dagen vil det være muligt at høre flere forskellige faglige oplæg om KOL-relaterede problemstillinger samt få en snak med oplægsholderne.
Programmet ser således ud:
Kl. 12.00 - Åbningstale ved Anker Boye
kl. 13.00 - Oplæg om KOL og behandlingsmuligheder ved overlæge Ingrid Titlestad
kl. 14.00 - Oplæg om sexologi og KOL ved sexolog Rikke Thor
kl. 15.00 - Oplæg om ensomhed og KOL
Der vil være mulighed for at få målt lungefunktion, høre om rygestop, kost- og ernæringstilskud, ilttilskud, telemedicin og rehabiliterings- og motionstilbud i kommunalt-, regionalt- og foreningsregi.
Arrangementet er skabt i et samarbejde mellem lungemedicinsk afdeling, OUH, Odense Kommune, diverse patientforeninger samt privat aktører.