Årets ildsjæl hjælper studerende
Det var de godt 250 frivillige tilstede på Odense Rådhus ved årets fejring af Odenses frivillige sociale foreninger der stemte, og dermed selv valgte hvem der skulle have årets pris.
Ildsjæleprisen, der består af to skulpturer udformet af Jens Galschiøt i forbindelse med FN`s frivillighedsår i 2001, uddeles af Odense Kommune til en frivillig social forening, der på særlig vis har øget virkelysten eller styrket livskvaliteten for mennesker i særligt vanskelige kår.
Samtaleboblen er en relativt ny forening, der hjælper studerende gennem samtaler om blandt andet stress, ensomheden når man er flyttet til en ny by, og presset hvis man for eksempel har valgt en forkert uddannelse. Foreningen har gjort sig bemærket blandt andet ved den høje faglighed, som de 25 frivillige har med sig fra baggrunde som blandt andet socialpædagoger og sygeplejersker.
”Denne pris betyder utroligt meget for os. Vi har vist, at man kan starte en ny forening op og vokse hurtigt, og vi vil nu kunne lære fra os til andre også” siger en glad og stolt stifter af Samtaleboblen, Flemming Petersen.
Samtaleboblen har på det seneste år gennem 500 samtaler hjulpet 150 studerende fra blandt andet Syddansk Universitet, gymnasierne i Odense, Camp U og erhvervsskolerne. Foreningen har også taget initiativer til samspil med både uddannelsesinstitutionerne og de offentlige myndigheder.
”Det er dejligt at være med til at fejre disse mange mennesker, der yder en kæmpe social indsats, og som vi som kommune er meget glade for at arbejde tæt sammen med. Vinderen i år er både nytænkende og fagligt stærke, og de har formået at lade deres forening vokse, samtidig med at de uddanner deres rådgivere så grundigt. Det er godt gået”, sagde borgmester Anker Boye efter overrækkelsen.
Fakta:
Tid og sted:
Ildsjæleprisen 2013 blev overrakt på Odense Rådhus tirsdag d. 24. september kl. 16.00-18.00.
Festen var for inviterede medlemmer af frivillige, sociale foreninger i Odense.
Kriterier:
Foreninger og organisationer i det frivillige sociale arbejde kan indstilles til prisen. Foreningens/ organisationens arbejde skal være lokalt forankret i Odense.
Enkeltpersoner kan ikke indstilles.
Ved frivilligt socialt arbejde forstås en ulønnet indsats, der foregår inden for rammerne af en forening eller organisation. Indsatsen skal rette sig mod de målgrupper, som den sociale sektor beskæftiger sig med det vil sige udsatte børn og unge, ældre, handicappede, kronisk syge, udsatte eller vanskeligt stillede grupper.
Prisen gives til en frivillig social forening eller organisation, der har medvirket til èt eller flere af følgende punkter:
- øget engagementet og virkelysten for individer og /eller foreninger/organisationer
- styrket livskvaliteten og trivslen for en gruppe af mennesker i særligt vanskelige kår
- skabt synlighed og opmærksomhed omkring en ellers overset problematik
- synliggjort kvaliteten/ værdierne ved frivilligt socialt arbejde
- iværksat nyskabende aktiviteter med frivillige
- fremmet samarbejdet i den frivillige sociale verden
De tre nominerede var:
- Menighedsplejernes aflastningstjeneste: Yder aflastning til dementramte pårørende ved hjælp af en bred vifte af aktiviteter til demente. Organisationen har opnået et fint samspil med det offentlige omkring både målgruppen og rekruttering af frivillige, der typisk har erfaring fra plejesektoren.
- Samtaleboblen: En relativt ny forening, der på kort tid og uden landsorganisatorisk bagland har formået at gå nye veje i socialt arbejde med coaching af studerende i tæt partnerskab med uddannelsesinstitutioner i Odense. Foreningen har taget initiativer til samspil med såvel det offentlige som det øvrige foreningsliv.
- Røde Kors Odense: Foreningen har i de senere år ekspanderet sine frivillige sociale aktiviteter til gavn for flere forskellige målgrupper og har i 2013 opnået en markant stigning af frivillige ved hjælp af kampagner, der har sat fokus på ensomhedsproblematikker. Røde Kors indgår i nyskabende samspil med det offentlige og brugerorganisering.
Tidligere års vindere:
2012: Den Frie Rådgivning.
2011: Foreningen Frivillige i lokalområde 3
2010: NEFOS, Netværket for Selvmordsramte
2009: Center for Seksuelt Misbrugte
2008: Landsforeningen for udbrændte
2007: Havebæks Venner