Spring til indhold
Nyhed

Værdifuldt guldsmykke fra 1300-tallet fundet i Odense

15-08-2013

Smykket blev allerede fundet tirsdag den 6. august og siden da har arkæologer og konservatorer fra Odense Bys Museer undersøgt det fine guldkors på alle leder og kanter. Dels for at fastlå smykkets alder, men også for at udelukke, at smykket er en moderne kopi.

 

”Vi har gået og lurepasset lidt med det her smykke, for vi ville være helt sikre på, at det ikke er en kopi. Nu har vi undersøgt sagen grundigt og vi er nu så sikre på, at det er den ægte vare, at vi godt tør fortælle om det”, siger Maria Elisabeth Lauridsen med et smil.

 

”I første omgang havde vi ikke armene helt i vejret, for vi kunne genkende guldkorset fra to lignende smykker, som ligger på Nationalmuseet. Det ene af smykkerne kan man købe som replika i forskellige museumsbutikker, så vi ville altså lige være helt sikre, før vi rigtigt kunne glæde os.” siger middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen og fortsætter:

 

”Det er jo også sådan med guld, at lige meget hvor mange hundrede år, det har ligget i jorden, så funkler det, som om det var tabt i går. Det er noget helt specielt. Og det sker altså heller ikke særligt tit, at vi finder guld. I mine 8 år som gravende arkæolog er det første gang, jeg har været med til at finde guld. Vi er alle sammen rigtig glade for det her fund.”

 

Guldsmykket har da også allerede været genstand for en række undersøgelser, som skal fastslå smykkets alder og ægthed.

 

I et mikroskop kan man se bittesmå slidspor efter årene i jorden og små sandkorn der har aflejret sig i smykkets snoninger. Det er meget karakteristisk for ting, der har ligget i jorden i mange hundrede år.

 

Konservatoren har også brugt bl.a. kongevand til at teste, om smykket nu også er lavet af guld. Det foreløbige resultat viser, at smykket er lavet af massivt guld på mindst 18 karat. Nærmere undersøgelser vil vise, om karaten er endnu højere.

 

”Derfor må vi også konstatere, at hvis nogen virkelig var ude på at drive gæk med os, så ville det i dette tilfælde være en meget dyr spøg”, konstaterer Maria Elisabeth Lauridsen.

 

Smykket udstilles, men kun i meget kort tidDet værdifulde smykke ligger lige nu sikkert gemt af vejen i en bankboks, men på lørdag den 17. august kan man, som noget helt særligt, få det at se.

 

I fire timer, vil smykket blive udstillet i Fra Gade til Bys røde Infoboks lige overfor udgravningen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus. Åbningstiden er fra kl. 10.00 til 14.00 og der er gratis adgang.

 

Samme dag holder udgravningen åbent hus fra 10.00 – 14.00 med rundvisninger hver time og åbent i arkæologens arbejdende værksted. Her kan man se, hvordan de mange spændende fund fra udgravningen bliver analyseret og behandlet. Børnene kan lege mini-arkæologer, mens forældrene selv kan prøve deres evner inden for arkæologi ved solde-stationen. Det er her mange af de rigtigt spændende fund bliver gjort.

 

Se alle aktiviteter, åbningstider m.m. på fragdetilby.dk og facebook.com/infoboksen.

 

Kontakt:

Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen, Odense Bys Museer, tlf.: 2037 9422

Kommunikationsansvarlig Ann-Britt Nørgaard, Fra Gade til By, tlf.: 24263950

 

Fakta

 

Guldsmykket

Smykket er et kors, der har været et vedhæng til en kæde. Det dateres til 1300 tallet.

 

Smykket vejer 4 gram og måler ca. 2,5 cm på hver led. Det er fremstillet af massivt guld med en karat på 18 eller højere.

 

To lignende smykker er før fundet i Danmark. Det ene i Sorø Klosterkirke, det andet på en kirkegård på Sjælland. Begge disse smykker opbevares på Nationalmuseet.

 

Arkæologi

De arkæologiske udgravninger strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.

 

Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af byomdannelsesprojektet Fra Gade til By.

 

Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.

 

Hver mandag til torsdag er der gratis rundvisninger i udgravningen kl. 13.30. Om tirsdagen desuden kl. 16.30. Mødested ved den blå skurvogn foran ruinen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus.

 

På onsdage kan man desuden besøge arkæologens arbejdende værksted, og se hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet?

 

Fra Gade til By

Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

 

Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.

 

Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.

 

Projektet koster 710 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 200 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter.

 

Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen