Psykiske sygdomme på skoleskemaet
Busbesøget er en udspringer af et projekt i Odense Kommune. Et projekt, som fokuserer på børn og unge, som har en psykisk syg forælder eller søskende. Projektet tilbyder familiesamtaler og gruppeforløb til de børn og unge, som har behov for det, og her har projektmedarbejderne Anja Jakobsen og Berit Juel Rasmussen oplevet, hvor stort behovet for oplysning er:
- Vi møder flere børn og unge, som oplever at blive stigmatiseret og frosset ude pga. deres forældres sygdom. Så der er helt klart et behov for, at deres omgangskreds bliver klogere på, hvad en psykisk sygdom faktisk er. Mange har mange fordomme, og vi håber på, at Psykiatrifondens besøg kan være med til at bløde op for nogle af dem, fortæller Berit Juel Rasmussen.
Det er rart ikke at være alene
Især stigmatiseringen er noget, de fleste børn af psykisk syge forældre oplever. For selvom klassekammeraterne måske ikke siger noget direkte, så opfatter mange af børnene sig selv som anderledes i forhold til deres kammerater.
- Vi har haft mange gode oplevelser i grupperne. For børnene er det en stor befrielse at finde ud af, at der er andre børn, som også har en mor, far eller søskende med en psykisk sygdom. Når børnene hører hinandens historier, bliver de bekræftet i, at de følelser og tanker, de selv til tider har, er helt normale. Dette er af stor betydning for børnenes videre trivsel, fortæller Berit Juel Rasmussen.