Odense Kommune gennemførte stormomsust konference om velfærdsinnovation
– En storm er ikke nok til at afblæse så vigtigt et fokus på velfærdsinnovation. Vi står med store udfordringer og uden udsigt til at de bliver mindre i fremtiden. Det er nødvendigt at tænke nyt og det er der heldigvis mange, der er mødt op for at gøre i dag, siger Anker Boye, borgmester i Odense.
Godt 400 deltagere fra hele landet skulle deltage i dagens konference for at dele erfaringer med, hvordan man kan skabe både bedre og billigere velfærd i kommunerne. På trods af at stormen forhindrede omkring 100 deltagere og en enkelt oplægsholder i at nå frem, lykkedes det Odense Kommune at få alle ender til at nå sammen. Der blev hurtigt indført et lettere reduceret storm-program, for at sikre at alle deltagere kunne nå sikkert hjem igen.
Ministeren trodsede stormen
Økonomi – og Indenrigsminister Margrethe Vestager lod sig ikke bremse af stormvarsler. Hun åbnede dagen med at stille skarpt på, hvordan kommunerne udfordrer velfærden. Og bl.a. kom hun ind på, at det er en afgørende samfundsopgave at skabe en ny velfærd. Med et smil sagde hun at velfærdsinnovation er for stor en opgave at overlade til regeringen, så det er kommunerne der skal gå forrest i den opgave.
Fik en tur i terapi-gyngestol
Ministeren nåede også en tur omkring et par af konferencens stande, hvor hun på egen krop mærkede, hvad ny velfærd handler om. I standen med Odense Kommunes nye udstillingslejlighed ’Teknologi til lejligheden’ fik hun en tur i terapi-gyngestolen, der bl.a. har en beroligende effekt på borgere med demens. Ideen med en lejlighed indrettet med teknologier, som borgene kan komme forbi og prøve, sammenlignede Margrethe Vestager med indsatsen for at få stemmeprocenterne op ved det netop overståede kommunalvalg, der bl.a. bød på mobile valgsteder:
– Det er rigtig godt tænkt det her med at komme ud til borgerne der, hvor de er. Når borgerne ikke vil komme til os, må vi komme til borgerne, pointerede hun.
Ministeren fik også lejlighed til at prøve talegenkendelse. Et system Odense Kommunes medarbejdere bruger til at reducerer tiden foran computeren. Når man taler 1 minut spares der 2 minutter. Dermed bliver der bedre tid til andre velfærdsopgaver, når dokumentationen tager kortere tid.
Sammen skaber vi løsninger
- Vi skal hele tiden undersøge, om vi udnytter vores ressourcer godt nok, eller om vi kan skabe bedre velfærd og effekt hos borgeren, selvom vi har færre penge end tidligere. Det er de nye løsninger, vi i dag deler erfaringer omkring med godt 400 deltagere fra hele Danmark, siger Anker Boye
Deltagerne tweetede på livet løsUnder hashtagget #nynyODENSE var der livlig debat blandt deltagerne, ministeren og oplægsholdere. Tegneren Carl Quist Møller, der står bag Jungle dyret Hugo illustrerede dagen, se tegningerne på twitter under #nynyODENSE
Fotos: Margrethe Vestager prøver terapigyngestolen i standen Teknologi til lejligheden.Margrethe Vester får en smagsprøve på Odense Kommunes talegenkendelses system, sammen med Anker Boye.