Guldring med smykkesten fra middelalderen fundet i Odense centrum
Ringen blev fundet af udgravningens frivillige metaldetektorfører, som straks kunne se, at her var noget helt specielt. Arkæologernes interesse blev da også i høj grad fanget, for den fine fingerring med granat-smykkestenen var ikke blot smuk at se på, den viste sig også at kunne dateres helt tilbage til 1200-tallet.
Middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen glæder sig over fundet:
”Det er rigtigt spændende at have med en meget personlig genstand som en fingerring at gøre. Det fine og spinkle udtryk, som ringen har, tyder på, at ejeren måske kan have været en kvinde. Man kan se på ringen, at den har været brugt, så nogen har båret den på sin finger i mange år”, siger hun og fortsætter:
”Sådan et fund giver anledning til mange spekulationer og fantasien får frit løb. Man kan forestille sig, at tabet af ringen har været en stor sorg for ejeren. Det er en genstand, man har ledt længe efter, men som aldrig blev fundet – før nu altså. Man føler virkelig historiens vingesus, når man en sjælden gang imellem får den slags mellem hænderne.”
Trods de mange hundrede år i jorden har guldringen bevaret sin runde form. På overfladen er granat-smykkestenen også fin at se på, men inden i kan man med et mikroskop spore små bitte revner.
Guldringe var kun for de allerfornemste
I middelalderen var ringe af guld stort set forbeholdt kirkens folk og adelen. I modsætning til i dag, var guldfingerringe lige så brugt af fornemme mænd, som af fornemme kvinder.
I middelalderen lå der meget symbolik i ringene. De var ikke kun til pynt, men havde en betydning. Nogle ringe havde religiøs betydning, mens andre hjalp mod sygdom eller var symboler på forlovelse eller giftermål, som vi kender det i dag.
Meget fornemme mænd kunne endda finde på også at bære ringe på det yderste fingerled for at vise deres rigdom og magt.
Guldringen udstilles, men kun i meget kort tid
Den værdifulde ring ligger lige nu sikkert gemt af vejen i en bankboks, men på lørdag den 2. november kan man, som noget helt særligt, få den at se.
I fire timer, vil guldringen blive udstillet i Fra Gade til Bys røde Infoboks lige overfor udgravningen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus. Åbningstiden er fra kl. 10.00 til 14.00 og der er gratis adgang.
Samme dag holder udgravningen åbent hus fra 10.00 – 14.00 med rundvisninger hver time kl. 10, 11, 12 og 13. Der er også åbent i arkæologens arbejdende værksted. Her kan man se, hvordan de mange spændende fund fra udgravningen bliver analyseret og behandlet.
Se alle aktiviteter, åbningstider m.m. på fragdetilby.dk og facebook.com/infoboksen.
Kontakt
Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen, Odense Bys Museer, tlf.: 2037 9422
Kommunikationsansvarlig Ann-Britt Nørgaard, Fra Gade til By, tlf.: 24263950
Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen
Fakta
Om guldringen
Ringen dateres til 1200-tallet og er meget velbevaret.
Ringen er ca. en ringstørrelse 54 og er ca. 17 mm i diameter.
Ringen vejer inkl. sten 1,45 g.
Karaten på guldet vurderes til at være relativt høj.
Stenen er en granat, som kan stamme fra Mellemeuropa, men granater kendes også fra andre steder i verden.
Rundt om stenen ses en grålig/sort masse eller kant, som er korroderede sølvrester. Sølvet kan måske stamme fra en lille sølvplade, som er blevet lagt ind under stenen for at få den til at funkle mere. I modsætning til guld, har sølv ikke den samme modstandskraft mod århundreders ophold i jorden og sølvet på ringen ser derfor mørkt ud i dag.
Arkæologi
De arkæologiske udgravninger strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.
Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af byomdannelsesprojektet Fra Gade til By.
Tidligere er der i udgravningen fundet bl.a. et smukt guldkors fra middelalderen, Odenses ældste hus, en intakt vendisk ring af glas og den efterhånden vidt berømte danebæ - en 900 år gammel hunde høm høm.
Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.
Hver tirsdag og torsdag er der gratis rundvisninger i udgravningen kl. 13.30. Mødested ved den blå skurvogn foran ruinen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus.
Tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 12.00 til kl. 15.00 kan man desuden besøge arkæologens arbejdende værksted, og se hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet?
Fra Gade til By
Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gadetil et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.
Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.
Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.
Projektet koster 852 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 342 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter og p-anlæg.
Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen