Spring til indhold
Nyhed

Fuldt hus da Odense blev Fairtrade By

09-10-2013

Anker Boye, der er formand for Bæredygtighedsrådet, glæder sig over, det store fremmøde til arrangementet:

 

- Det var ganske enkelt skønt at se så stor en opbakning. Vi måtte hente ekstra stole ind for at få plads til alle deltagerne. Nu er det så vigtigt, at vi sætter handling bag ordene og følger op på de mange gode ideer, som kom frem ved arrangementets workshop, fortæller Anker Boye, som i øvrigt oplyser, at man kan følge og præge projektet via www.facebook.com/FairtradeByOdense.

 

Ved mødet var der bl.a. oplæg ved Annette Heick, som i en årrække har været ambassadør for Fairtrade Mærket. Hun fortalte blandt andet, at hun ved selvsyn har oplevet, at fairtrade gør en stor forskel for arbejderne i et kakao-kooperativ i Ghana, hun har besøgt flere gange siden 2007.

 

Som en del af arrangementet blev der afholdt en workshop, hvor deltagerne kom med ideer til Fairtrade By projektet. Torben Jarlstrøm Clausen, som er projektleder på projektet fortæller:

 

- Vi havde selvfølgelig en række ideer til projektet på forhånd, men det var utrolig dejligt at se alle de mange gode nye ideer, som ved mødets afslutning prydede væggene i Kulturmaskinen, siger en glad Torben Jarlstrøm Clausen, som oplyser, at outputtet fra workshoppen vil danne grundlag for det kommende års arbejde med Fairtrade By Odense.

 

Vedhæftet er tre fotos af

Foto1:

Odense fik diplom på at være Fairtrade By. Fra venstre: Jonas Giersing, direktør for Fairtrade Mærket i Danmark; Annette Heick, fairtrade ambassadør for Fairtrade Mærket; Anker Boye, fmd. for Odense Bæredygtighedsråd; Mads Krage, bestyrelsesformand for Fairtrade Mærket og tidligere direktør for Netto gennem 25 år.

 

Foto2.

Annette Heick fortalte de over 90 fremmødte deltagere, at hun flere gange har været i Ghana, hvor hun bl.a. har besøgt et af Ghanas største kakaokooperativer Kuapa Kokoo.

 

Foto3.

Vicedirektør Erland Boelskifte og Økonomichef Kim Hassel-Pflugh begge fra Syddansk Erhvervsskole kommer med nye ideer til projektet Fairtrade By Odense.

 

Alle foto: krebs | FOTOGRAFI & FILM®

 

 

Om Fairtrade By Odense

Projektet er sat i søen af Odense Byråd og gennemføres med Odense Bæredygtighedsråd som bindeled til eksterne aktører. Fairtrade By er et koncept for kommuner, der vil arbejde med etisk forbrug og samtidig samle kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner og organisationer om et fælles projekt. Fairtrade har generelt til formål gennem handel at forbedre arbejds- og levevilkår for nogle af verdens fattigste bønder. På verdensplan er der ca. 800 Fairtrade Byer. I Danmark har bl.a. Københavns og Århus status som Fairtrade By. At bruge fairtradeprodukter er en enkel og synlig måde at signalere på, at byen tager et socialt og globalt ansvar. Fairtrade By skal således bidrage til at øge opmærksomheden omkring etisk handel både internt i kommunen og blandt byens caféer, butikker, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner m.m.

 

Baggrund

Odense Byråd besluttede i marts 2012 at Odense skal have status som Fairtrade By. Processen blev sat i bero, da Statsforvaltningen i Midtjylland kom med en udtalelse om, at Aarhus Kommunes arbejde med Fairtrade By var ulovligt. Økonomi- og Indenrigsministeriet udmeldte i maj 2013, at kommuner godt må arbejde med Fairtrade By, hvorefter processen i Odense blev sat i gang igen. Dette skete formelt, ved en beslutning i Odense Kommunes Økonomiudvalg i maj 2013.