Fælles fynsk Byg til Vækst
Odense står overfor investeringer på omkring 25 mia. kr. de kommende ti år. Det vil afføde ca. 38.000 jobs i bygge- og anlægsbranchen. De jobs skal gerne først og fremmest gå til fynske ledige. Det kræver, at ledige omskoles til byggefagene, og at ansatte opkvalificeres til nye opgaver.
Det er en fælles fynsk opgave, for arbejdskraften krydser kommunegrænser hver dag. Derfor bakker alle de fynske borgmestre nu op om Byg til Vækst. Fra årsskiftet er der således tale om, at Byg til Vækst overgår fra at være et odenseansk initiativ til at være et fælles fynsk tiltag for at gøre øens erhvervsliv og arbejdskraft klar til milliardinvesteringerne.
”Selvom det er i Odense, der skal bygges mest, så er det hele Fyn, der skal bygge Odense sammen. Derfor er jeg glad for, at det arbejde vi har sparket i gang i Odense nu får opbakning fra alle fynske kommuner, så Byg til Vækst fra årsskiftet bliver forankret i det fælles fynske samarbejde", siger rådmand Peter Rahbæk Juel (S) fra Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense.
Fra én af de involverede borgmestre lyder det:
”Nordfyns Kommune bakker helhjertet op om Byg til Vækst. Det gør vi i erkendelse af, det er en fælles fynsk udfordring at kæmpe for at beholde bygge- og anlægsopgaver på fynske hænder, men naturligvis også fordi vi har en forventning om, at en fælles indsats smitter positivt af på de fynske kommuners lokale virksomheder i byggesektoren, siger Morten Andersen (V) fra Nordfyns Kommune”.
Byg til Vækst så dagens lys i Odense for et år siden. Det er et samarbejde mellem erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og Odense Kommune finansieret af Det lokale Beskæftigelsesråd (LBR) i Odense. To medarbejdere og en referencegruppe med repræsentanter fra fagforeninger, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og Odense Kommune har siden skudt gang i en række projekter, der går ud på at omskole og uddanne fynsk arbejdskraft på byggepladsen, mens der bygges. Derved målrettes uddannelserne til de nye byggerier. Det er især fagforeningerne og kommunen, der driver denne del af Byg til Vækst. Og det er her alle fynske kommuner nu tager fælles ansvar for opgaven med at sikre så kvalificeret og talrig en fynsk arbejdskraft som muligt.
En anden væsentlig del af Byg til Vækst er arbejdet med at gøre fynsk erhvervsliv klar til at byde på anlægsopgaverne. Det kræver samarbejde på tværs af byggebrancher. Dette arbejde drives af Væksthus Syddanmark, som via projektet ”Klar til anlæg” tilbyder erhvervslivet både eftersyn og netværk, så virksomhederne bliver klar til at byde på de store opgaver.