969 internationale bud på Odenses nye Eventyrhus
Odense skal have et nyt Eventyrhus med tilhørende magisk have i centrum af byen. Her skal turister fra hele verden opleve H.C. Andersens verdenskendte eventyr. Men hvordan ser et eventyrhus og en magisk have ud? Det er der kommet 969 forskellige idéer til, efter at Odense Bys Museer og Odense Kommune 2. september udskrev en åben international idékonkurrence.
- Vi har været ved at vælte bagover. Vi havde måske regnet med at modtage 50-100 idéer. Nu er der kommet mere end 10 gange så mange. Der er input fra hele verden. Og der er så mange både vilde og fantastiske idéer, at jeg er helt overvældet, siger museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer, og han fortsætter
- Ved lanceringen af konkurrencen var jeg nervøs for, om den nu også ville blive rigtig international. Med den overvældende interesse fra alle dele af verden er den nervøsitet heldigvis helt væk og erstattet af vild benovelse. H.C. Andersen er virkelig verdenskendt, ikke blot i vore nabolande. Med registrerede firmaer fra omkring 60 lande slår det alle tidligere rekorder i Danmark. Og så skal man huske på, at Eventyrhuset i international målestok ikke er et kæmpeprojekt.
- Fra flere lande er modtaget stor ros til konkurrenceprogrammet. Der er ingen tvivl om, at den store interesse er fanget i projektets mål om at skabe et eventyrhus, med en eventyrlig, magisk have omkring, og ikke mindst i udviklingen af konceptet for formidling af Andersens eventyr til hele verden. Jeg kan godt forstå, at rigtig mange tegnestuer ser en utrolig spændende mulighed for udleve deres kreativitet - og så gøre det på grundlag af den verdenskulturarv, som H.C. Andersen er, lyder det fra Torben Grøngaard Jeppesen.
I Akademisk Arkitektforening har de heller aldrig set noget lignende. Konkurrencerådgiver Anne-Mette Bølling peger på, at man i Odense har valgt en lidt atypisk måde at gøre det på ved først at udskrive en idèkonkurrence, der senere efterfølges af en egentlig projekt/arkitektkonkurrence.
- Vi var selvfølgelig spændte på, hvad der ville komme ud af den internationale idékonkurrence på det unikke projekt, som et eventyrhus og en magisk have i Odense er. Men ingen havde drømt om, at interessen og idérigdommen var så enestående stor. Det er mere end 10 gange som mange deltagere end noget andet, vi nogensinde har set på dansk jord, siger Anne-Mette Bølling, og hun fortsætter:
- Det er bemærkelsesmæssigt at interessen er nået ud i alle hjørner af verden. Det er ganske enkelt kombinationen med et verdensberømt brand som H. C. Andersen, der er årsagen til den globale interesse. Hvem vil ikke gerne være med til at skabe et H.C. Andersen eventyrhus og en magisk have i Odense?
Eventyrhuset og den magiske have forventes at stå færdig i 2018. Det bliver placeret lige midt i Odense op og ned af det idylliske H.C. Andersen-kvarters historiske huse og oven på den firesporede Thomas B. Thriges gade, der fra sommer lukkes for at bliver omdannet til en ny bydel.
Idékonkurrencen er gennemført med støtte fra Realdania, og den følges op i 2014 af en projekt/arkitektkonkurrence, hvor idéerne skal omsættes til handling. Det forventes, at det samlede projekt som minimum vil koste omkring 300 mio.kr.
Byens stadsdirektør glæder sig også over interessen.
- Vi mærker i det hele taget en kæmpe interesse for Odense og vores mange byudviklingsprojekter for mere end 25 mia. kroner lige nu. Vi har lige fået finansieringen til en letbane og et stort musik- og teaterhus på plads. Eventyrhuset og den magiske have bliver naturlige naboer til dem, og vil være med til at give byen endnu mere liv. Det er dejligt at være odenseaner for tiden, siger stadsdirektør Jørgen Clausen, Odense Kommune.
Fakta
International idékonkurrence om nyt H.C. Andersen eventyrhus i Odense
H.C. Andersens eviggyldige fortællinger taler til mennesker overalt i verden og læses af både børn og voksne. Men eventyrskatten mangler fysiske rammer, der står mål med poesien. Nu har Odense Bys Museer og Odense Kommune indbudt til en åben, international idékonkurrence om et nyt formidlingskoncept, et nyt eventyrhus og en magisk have. En ny attraktion, der både skal byde velkommen til digterens eventyrverden og fungere som et vartegn i verdensklasse for Odense.
Resultatet af idékonkurrencen vil indgå i udviklingen af en efterfølgende projekt/arkitektkonkurrence, der skal være med til at virkeliggøre konceptet. Vinderforslag belønnes med samlet op til 100.000 EUR. Eventyrhuset og den magiske have i Odense forventes at stå færdig i 2018