900 år gammel hunde høm høm udstilles i Odense
Området omkring rådhuset har været centrum i Odense i mere end 1000 år og det bærer udgravningen tydeligt præg af. Spændende fund helt tilbage fra 1000 tallet vælter op af jorden og er ved at blive undersøgt af Odense Bys Museer.
Maria Elisabeth Lauridsen er arkæolog med speciale i middelalderen. Hun har sin daglige gang i de arkæologiske udgravninger og hun er begejstret for denne mulighed for at vise en anden side af middelalderen frem, end man ellers ser:
”Normalt er det jo menneskers redskaber, husgeråd og tøj, vi viser frem, men hundeekskrementer og alle mulige andre former for ildelugtende efterladenskaber var bestemt en væsentlig del af det middelalderlige bybillede. Folk smed bare skraldet ud af vinduerne og dyrene gik rundt i gaderne og forrettede deres nødtørft hvor som helst. Især om sommeren har det lugtet helt forfærdeligt i byerne i middelalderen.”
Lugter en hunde høm høm stadig efter 900 år? ”Ja det gør den”, smiler Maria Elisabeth Lauridsen. ”Bevaringsforholdende i jorden har været super gode og det er bl.a. også derfor, at vi får så mange fine fund mellem hænderne hver dag i udgravningen.”
Hunde høm hømmen er dog lidt ud over det sædvanlige: ”Udover at være et sjældent fund, er den meget spændende for arkæologer, fordi afføring kan være en interessant kilde til fortiden. Med naturvidenskabelige undersøgelser kan man f.eks. opnå viden om dyreholdet i byen og hvad dyrene spiste eller blev fodret med.”
Hunde høm hømmen bliver fra mandag den 24. juni udstillet i Fra Gade til By projektets røde Infoboks på Fisketorvet i Odense. Her kan man se flere arkæologiske genstande fundet i området og dykke ned i omfattende viden om områdets historie og de arkæologiske udgravninger i udstillingens digitale vidensbrønd.
Fra Gade til By er projektet bag omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade, som løber midt gennem Odenses centrum. Hvor der i dag ligger en fire-sporet vej, skal der i løbet af de næste 6 år bl.a. bygges boliger og et musik-, teater- og konferencehus. Det 10 mand store team af arkæologer fra Odense Bys Museer har i den forbindelse en spændende opgave foran sig med at gennemsøge området for spor af byens 1000 årige historie.
For mere information kontakt
Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen, Odense Bys Museer, tlf.: 2037 9422
Kommunikationsansvarlig Ann-Britt Nørgaard, Fra Gade til By, tlf.: 24263950
Fakta
Arkæologi
De arkæologiske udgravninger strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.
Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af byomdannelsesprojektet Fra Gade til By.
Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.
Hver mandag til torsdag er der gratis rundvisninger i udgravningen kl. 13.30. Om tirsdagen desuden kl. 16.30. Mødested ved den blå skurvogn foran ruinen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus.
På onsdage kan man desuden besøge arkæologens arbejdende værksted, og se hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet?
Fra Gade til By
Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.
Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.
Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.
Projektet koster 710 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 200 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter.
Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen