Spring til indhold
Nyhed

Lille pige skal sænke bilisters fart

20-04-2012

Lille pige skal sænke bilisters fart

Mange steder på landevejene i Odense kommune vil bilister i de kommende uger se en rød silhuet af en 120 cm. høj pige, der står og vinker. Hun skal minde bilisterne om, at de skal tænke på, hvor hurtigt de kører. Mange familier bor langs landevejene, og de er belastet af bilernes høje fart.

Det er utrygt at bo i nærheden af en landevej, hvor bilerne suser forbi i høj fart. Seks ud af ti beboere ved landevejene er bekymrede på grund af bilernes høje fart, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

På landevejene i Odense Kommune har 12 personer mistet livet, og 65 mennesker er blevet kvæstet i perioden 2007 – 2011. Derfor er kommunen med i den landsdækkende fartkampagne, der skal minde bilisterne om at sætte farten ned. For høj fart er nemlig en af de væsentligste årsager til de mange ulykker på landevejene.

I hele landet bor der 750.000 mennesker ved eller i nærheden af en landevej – heraf 150.000 børn. Der er med andre ord mange tusinde personer, der bruger landevejen hver dag, og som er bekymrede, når de kører ud af deres indkørsel eller sender børnene af sted på cykel, eller når de skal gå til bussen.

- Det kan ikke være rigtigt, at forældre skal være bange for at sende deres børn af sted på cykel til skole og fritidsaktiviteter, fordi vi kører for stærkt på landevejene. Vi har alle en forpligtelse til at overholde hastighedsgrænsen, så vi kan skabe sikre og trygge landeveje for både os selv og vores børn, siger rådmand Steen Møller.

Landevejene er farligst

Størstedelen af trafikulykkerne i Danmark sker på landevejene. Omkring 80% af bilisterne erkender i en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at de kører for hurtigt, når de kører på en landevej. Overholdt bilisterne fartgrænsen på landevejene, kunne 50 mennesker hvert år redde livet, og 250 personer ville ikke blive hårdt kvæstet.

For at gøre landevejene mere sikre bakker Odense Kommune op om den landsdækkende kampagne ”Mit Hjem – Din Fart?”, der skal minde bilisterne om, at deres høje fart både er et problem for sikkerheden, men også skaber bekymring hos de mange, der bor ved eller i nærheden af en landevej.

- Mange bilister opfatter landevejene som sikre veje og glemmer, at der bor mennesker i nærheden. Derfor kører de ofte for stærkt og udsætter dermed sig selv og andre for farer. Men der er gode grunde til at overholde hastighedsgrænsen, da selv en lille hastighedsoverskridelse kan gøre, at ulykken ender fatalt, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Mange bilister glemmer, at de på en landevej kører tæt på modkørende, og at der kan komme børn, cyklister og biler ud fra sideveje og udkørsler. Derfor kan det nemt gå galt, hvis man kører for stærkt, da det tager længere tid at bremse ned.

Om kampagnen

Kampagnen ”Mit Hjem – Din Fart?” foregår i 60 kommuner fra mandag den 16. april til mandag den 7. maj. Den første og sidste uge deltager politiet med fartkontrol på vejene i flere politikredse.

Bag kampagnen står Kommunerne i Danmark, politiet, Rådet for Sikker Trafik og Q8.

Som noget nyt kan borgere, der er generet af bilernes høje fart, i år bestille en kampagnepakke fra Rådet for Sikker Trafik. Så kan de selv lave lokale events, der skal minde bilisterne om at sætte farten ned. De kan for eksempel give klistermærker til de bilister, der gerne vil vise at de overholder hastighedsgrænsen. Klistermærket kan bilisterne sætte på deres kofanger og på den måde opfordre andre bilister til også at overholde hastighedsgrænsen.

På www.sikkertrafik.dk/fartenned kan man gå ind og markere på et digitalt Danmarkskort, hvor bilisterne kører for stærkt. På den måde kan man være med til at sende et signal til bilisterne om, at deres kørsel på udvalgte veje skaber bekymring hos beboerne ved eller i nærheden af landevejene.

På http://www.sikkertrafik.dk/Aktuelt/Presse/Pressemeddelelser kan man se, hvilke af landets 60 kommuner, der er med i fartkampagnen ”Mit Hjem – Din Fart?”:

Fakta:

- 9 ud af 10 beboere langs landevejene er generede af andres høje fart. 6 ud af 10 er decideret bekymrede (Yougove Zapera for Rådet for Sikker Trafik)

 

- 8 ud af 10 siger selv, at de kører for hurtigt (Megafon for Rådet for Sikker Trafik)

 

- Hvis alle overholder fartgrænserne alene på landevejene kan vi redde 50 liv om året og 250 personer ville ikke blive hårdt kvæstet.

Kontakt:

Tina Møller Nielsen, By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune, tlf. 2080 7953.

Michelle Laviolette, projektleder, Rådet for Sikker Trafik, tlf. 2496 1144.