Forårssolen skinnede på Odenses første energimesse
1500 meget energiinteresserede besøgende dukkede op på de to dage Odenses første energimesse varede. Messen var arrangeret som afslutning på 27 odenseanske håndværksmestres efteruddannelse i energirenovering. Håndværksmestrene stod selv som arrangører af messen sammen med Odense kommune og Grøn erhvervsvækst. 120 boligejere tilmeldte sig et gratis energitjek og yderligere 120 havde direkte ordrer med til håndværkerne. Det er første skridt på vejen til at nå 180 nye, grønne job, som er Grøn erhvervsvækst mål for Odense.
-På energimessen har vi mødt en masse borgere, som har været glade for muligheden for at tale med håndværkere, der virkelig ved noget om deres fag. Mange borgere har overvejet forskellige energirenoveringstiltag og de udnyttede her i weekenden muligheden for at aftale både energitjek og konkrete tilbud på opgaver med håndværkerne. Vi håber naturligvis, at der bliver skabt grønne jobs og sparet på energien, når alle energiopgaverne bliver udført, siger projektleder Jane Immerkær fra Odense kommune.
-Vi havde store forventninger til energimessen i Odense. De nyuddannede energihåndværkere havde sat sig sammen i tværfaglige teams og var meget glade over de omkring 120 energitjek og 120 tilbud, de fik aftalt på messen. Hertil kommer de tilbud som leverandører af energivinduer, isolering, solceller og varmeanlæg fik med sig hjem, som var i omegnen af 500 tilbud. Det er første skridt på vejen til at nå de 180 grønne job, som er målet for Odense, siger Lotte Lindgaard Andersen, projektleder i Grøn erhvervsvækst.
Ny måde at møde boligejere
Håndværksmestrene havde samlet sig i 8 tværfaglige teams og var spændte på at møde borgere og få en energisnak, for mange var det første gang de mødte potentielle kunder på måde.
Peter Larsen fra Tømrermester Ole Larsen & Sønner (team 4):
-Vi er glade. Energimessen var over al forventning. Det var inspirerende at møde kunderne, som var virkelig seriøse. Vi har lært meget af at være med på messen, folk skal have noget at visuelt eller noget ny teknik at røre ved, - det skaber nysgerrighed og kontakt til kunderne. Vores teams kombinerede solcelle og solvarmeanlæg havde f.eks. rigtig stor interesse.
Peter Ellegaard fra tømrer- og snedkerfirmaet Peter Ellegaard (team 8)
-Jeg tror, at der på de energitjek og tilbud vi har givet på energimessen, er stor sandsynlighed for ordrer og job, fordi folk går målrettet efter energiløsninger. De er meget bevidste om, hvad de vil spørge efter.
Jørgen Larsen fra Dreier og Co (team 1)
- De boligejere, der kom på messen er seriøse, - det er nogen der vil det og trænger til at få gjort noget ved huset derhjemme.
Energimesse i tråd med energiforlig
Der var mere end 50 udstillere på energimessen, der netop har det fokus, som energiforliget lægger op til.
-Der har været en god interesse på energimessen. Ovenpå energiforliget forventer vi, at de henvendelser vi får om energibesparelser rent faktisk også vil blive realiseret – og der vil være stor behov for Grøn Erhvervsvæksts initiativer til at skubbe til markedet på energirenovering af bygninger, siger Toni Garcia fra TRE-FOR.
- Energiforliget har fjernvarme som omdrejningspunkt, så der er åbnet for en hurtig omstilling til en fossilfri og energieffektiv fremtid, som er helt i tråd med Fjernvarme Fyns visioner for fremtiden, siger Tina Maria Lund Kristensen fra Fjernvarme Fyn.
-Energiforliget lægger op til en samlet strategi for energirenovering af danske bygninger, en støtteordning til energirenovering af den eksisterende bygningsmasse i 2013 og 2014 til erstatning af den nuværende boligjobordning. Samtidigt skal energiselskaberne forøge deres energispareindsats med 75-100 % frem til 2020. Dette betyder, at der vil være et større incitament til at købe energibesparelser ikke kun ved industrien men også ved private boligejere. Vi hilser disse økonomiske incitamenter velkomne, - de vil, sammen med Grøn Erhvervsvæksts initiativer omkring bl.a. energimesser og efteruddannelse af håndværkere, være med til at skubbe til efterspørgslen på energirenovering, siger Lotte Lindgaard Andersen.
Partner i Grøn erhvervsvækst, Grontmij supplerer:
-Grøn Erhvervsvækst kan ses som et lyntog til grøn omstilling, som supplerer og skaber fremdrift i den mere langsomme generelle omstilling til et grønt, fossilfrit samfund, siger Eva Born Rasmussen, Projektleder, Grontmij.
Kontaktinformation:
Grøn erhvervsvækst: Lotte Lindgaard Andersen, Projektleder, 8888 4781, 2422 9228, lla@groenerhvervsvaekst.dk
Odense kommune: Jane Immerkær, Projektleder, Natur, Miljø og Trafik, 6551 2493 jimn@odense.dk
Grontmij, Eva Born Rasmussen, Projektchef, 4348 6060, 2723 4634 evaborn.rasmussen@grontmij.dk
Fjernvarme Fyn, Tina Maria Lund Kristensen, tmlk@fjernvarmefyn.dk
TRE-FOR, Daniel Wojcik, Energirådgivningsleder, 7933 7066, 2844 1838, dawo@tre-for.dk