Spring til indhold
Nyhed

Når én er nok til de tunge løft i ældreplejen

10-03-2011

Tunge løft er en del af dagligdagen for de ansatte i ældreplejen i Odense Kommune. Ny teknologi og opkvalificering af personalet betyder, at de tunge løft nu kan klares af én medarbejder i 74 % af de situationer, hvor man ellers har været to om opgaven.

Ældrerådmand Jane Jegind (V) er begejstret for teknologiske hjælpemidler, der kan frigive tid hos personalet:

- Vi står over for en rigtig stor udfordring på ældreområdet, hvor vi lige om lidt mangler hænder til at varetage plejeopgaverne. Derfor hilser jeg alle teknologiske hjælpemidler, der kan hjælpe os med at frigive hænder, velkommen. Og det er selvfølgelig en ekstra gevinst, at det samtidig skaber et bedre arbejdsmiljø for vores dygtige medarbejdere, siger Jane Jegind.

Bedre arbejdsmiljø med ny teknologi
For medarbejderne i ældreplejen er der åbenlyse fordele ved at bruge den nye teknologi ved de tunge løft. Det giver dem mindre belastende arbejdsstillinger, større arbejdsglæde, færre forflytninger og bedre kontakt til borgerne, viser resultaterne af projektet.

Også de borgere, ældreplejens personale kommer hos, ser fordele ved, at forflytningerne klares af én medarbejder frem for to. De oplever bl.a., at de i højere grad selv kan deltage i forflytningerne, og de er trygge ved at blive forflyttet af én medarbejder.

Èn er nok ved tre ud af fire forflytninger
Ikke alle forflytninger kan klares af én medarbejder, men potentialet er stort. Odense Kommune, der i forvejen har arbejdet meget målrettet med forflytningsteknik, er oppe på, at 74 % af forflytningerne kan håndteres af én medarbejder med de rette hjælpemidler.

Odense i forvejen langt fremme
Projektleder Karin Theilgaard fra Odense Kommune fortæller:
- En væsentlig årsag til, at vi i Odense Kommune kan rykke så meget på det her felt, er, at vi i forvejen har arbejdet rigtig meget med forflytninger og arbejdsmiljø i det hele taget. Vi har en forflytningspolitik, der er rigtig godt implementeret, og vi har en nøje tilrettelagt undervisning, hvor vi nemt har kunnet implementere de smarte arbejdsmetoder, vi er blevet præsenteret for i projektet.

De smarte arbejdsmetoder omfatter bl.a. sejl og loftslift, som kan løfte en person ud af sengen og over på en bækkenstol. Bækkenstolen har hæve-sænke-funktion, så man fx kan hæve personen op i en højde, hvor hun kan se sig selv i spejlet, mens hun bliver friseret. Det giver også en bedre arbejdsstilling for medarbejderen.

Om projektet
Projektet om forflytningsteknologi er gennemført af Servicestyrelsen ved hjælp af midler fra ABT-fonden. Foruden Odense har Århus og Slagelse Kommune medvirket i projektet. Formålet med projektet har været at afprøve hjælpemidlernes potentiale på tre områder:

  • Muligheden for at frigive tid hos medarbejderne
  • Forbedre medarbejdernes arbejdsgange og arbejdsmiljø
  • Opretholde serviceniveauet overfor borgerne

Se mere på www.servicestyrelsen.dk/aeldre/velfaerdsteknologi

Kontakt
Rådmand Jane Jegind (V) tlf. 20 91 10 31
Funktionsleder Karin Theilgaard, Odense Kommune, tlf. 65 51 35 01
Fuldmægtig Kristian Gribskov, Servicestyrelsen, tlf. 41 93 24 46