Lav klimavenlig mad i hjemkundskab, del klassens erfaringer på facebook - og vind en klimavenlig dag
Klimavenlig mad er et aktuelt emne hele året rundt i faget hjemkundskab og ikke mindst efterår og vinter, hvor mange danske fødevarer i sæson. Ikke mindst derfor sætter Odense Bæredygtighedsråd nu fortsat fokus på klimavenlig mad, og én af de deltagende klasser vinder en klimavenlig dag ved Kold College sammen med kokken Rasmus Fredslund.
En glad formand
Projektet om klimavenlig mad er søsat af Odense Bæredygtighedsråd og rådets formand Anker Boye glæder sig over opbakningen til projektet:
- I den just overståede kampagne, der primært var målrettet kantiner i Odense, oplevede vi en kæmpe opbakning og interesse for emnet, og jeg glæder mig over, at en ny målgruppe nu går i gang med klimavenlig mad, fortæller Anker Boye.
Inspiration til arbejdet i klasserne
I projektet har Maddannelseslab ved University College Lillebælt lavet et gratis undervisningsmateriale, som giver et fagligt grundlag, så den enkelte lærer nemt kan tage emnet op i klasserne, fortæller Kirsten Marie Pedersen, der er lektor ved Maddannelseslab ved University College Lillebælt:
- Materialet understøtter nogle af de vigtige mål, der er sat op for faget hjemkundskab. Det handler bl.a. om at give eleverne erfaringer og forståelse for madens, husholdningens og forbrugets betydning for ressource- og miljøproblemer, fortæller Kirsten Marie Pedersen.
Udvikl og lav klassens klimavenlige retter og del på facebook
For at deltage i konkurrencen skal klasserne arbejde med emnet og ende ud med at udforme opskrifter på nogle retter, som de vurderer er klimavenlige. Dernæst skal de via facebook dele deres erfaringer med andre elever, der også deltager i konkurrencen. De skal tage fotos og/eller video af arbejdet med den klimavenlige mad og endelig skrive hvorfor retterne er klimavenlige. Adressen er www.facebook.com/klimavenligmad.
Og vinderen er…
Et dommerpanel bestående af kokken Rasmus Fredslund, Kold College og lektor Kirsten Marie Pedersen, University College Lillebælt vil gennemgå de indkomne opskrifter med klimavenlige briller på og finde den klasse, der vinder den klimavenlig dag ved Kold College som holdes d. 21.3.2012, kl. 9 - 14.
Projektet er søsat af Odense Bæredygtighedsråd og gennemføres i samarbejde med bl.a. Kold College, Smagen af Fyn, og Maddannelseslab ved University College Lillebælt som er et netværk for udvikling af mad- og måltidspædagogik. I Maddannelseslab mødes forskellige aktører som fx forskere, fødevareproducenter, kokke og borgere med studerende og undervisere fra University College Lillebælts pædagog- og læreruddannelser for sammen at skabe nye metoder til at inddrage børn og unge i arbejdet med mad og måltider. Undervisningsmaterialet kan læses og downloades fra www.klimavenligmad.net. Læs mere om projektet herunder projektets inspirationshæfte ”Klimavenlig mad” på www.odense.dk/klimavenligmad. Hæftet kan desuden fås på de odenseanske biblioteker.
Yderligere informationer:
Anker Boye, borgmester og formand for Odense Bæredygtighedsråd: tlf. 40 75 33 33
Kirsten Marie Pedersen, lektor ved University College Lillebælt/Læreruddannelsen: 28 93 15 88 / kimp@ucl.dk
Torben Jarlstrøm Clausen, projektleder i Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat: tlf. 24 59 76 56 / tjc@odense.dk